Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Audytorium i centrum kongresowe Infanta Doña Elena w Águilas Lokalizacja: Águilas, Murcja Rok ukończenia: 2011 Projekt: Estudio Barozzi Veiga S.L.P. Audytorium.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Audytorium i centrum kongresowe Infanta Doña Elena w Águilas Lokalizacja: Águilas, Murcja Rok ukończenia: 2011 Projekt: Estudio Barozzi Veiga S.L.P. Audytorium."— Zapis prezentacji:

1

2 Audytorium i centrum kongresowe Infanta Doña Elena w Águilas Lokalizacja: Águilas, Murcja Rok ukończenia: 2011 Projekt: Estudio Barozzi Veiga S.L.P. Audytorium zlokalizowane jest nad morzem. Cechą charakterystyczną tego budynku są przede wszystkim wklęsłe ściany, które wyglądem mają przypominać wciągnięte policzki, kiedy człowiek stara się wziąć głęboki oddech. Wewnątrz znajduje się ogromna sala przeznaczona na koncerty i różnego rodzaju spektakle. Źródło:

3 Siedziba biura architektonicznego: Office in the Woods, Madryt Lokalizacja: Madryt, Madryt Rok ukończenia: 2007 Projekt: Selgas Cano. Architekci zaprojektowali siedzibę własnego biura w Madrycie wykorzystując najnowocześniejsze rozwiązania materiałowe – od strony północnej znajdują się zaokrąglone okna wykonane z przezroczystego akrylu o grubości 20 mm, zaś od południa przed intensywnym słońcem osłania ich ściana o grubości 110 mm wykonana z włókna szklanego i poliestru. Biuro jest wentylowane w sposób naturalny, wykorzystując powstający tam ciąg powietrza. Źródło:

4 Przystanek autobusowy w Casar de Cáceres Lokalizacja: Casar de Cáceres, Estremadura Rok ukończenia: 2003 Projekt: Justo García Rubio. Przystanki autobusowe zazwyczaj są budynkami, a raczej pawilonami ujednoliconymi, nie reprezentującymi sobą żadnych większych wartości architektonicznych. W tym przypadku zostało to przełamane – ten wykonany z betonu zbrojonego obiekt zdecydowanie wyróżnia się z otoczenia, ma bardzo ekspresyjną formę. Rozpiętość tej konstrukcji to 34 metry. Źródło:

5 Filharmonia i Dom Muzyki (MUCA) w Algueña (ok. Alicante) Lokalizacja: Algueña, Alicante, Walencja Rok ukończenia: 2011 Projekt: Cor&Asociados Ten budynek wyróżnia się przede wszystkim oryginalną elewacją wykonaną z mieniącej się tęczowymi kolorami porcelany, co daje naprawdę ciekawy efekt wizualny. Tak naprawdę wygląd budynku zmienia się wraz ze zmianami oświetlenia w ciągu dnia. Wewnątrz obiektu znajdziemy przestrzenną salę koncertową. Źródło:

6 Dom jednorodzinny: Crossed House w Molina de Segura Lokalizacja: Molina de Segura, Murcja Rok ukończenia: 2015 Projekt: Clavel Arquitectos Dom jednorodzinny zaprojektowany przez Clavel Arquitectos jest osiągnięciem nie tylko z zakresu architektury, ale przede wszystkim konstrukcji – ogromny wspornik sprawiający wrażenie lekkiego pudełka ustawionego na innym to tak naprawdę potężna konstrukcja z betonu zbrojonego. Ogromne przeszklenia pozwalają na integrację przestrzeni domu z otaczającym krajobrazem, a pozostałe okna nie są ustawione przypadkowo – ich celem jest kadrowanie ciekawych widoków. Źródło:

7 Dom jednorodzinny: House on the Cliff w Grenadzie Lokalizacja: Grenada, Andaluzja Rok ukończenia: 2015 Projekt: GilBartolomé Architects Teren przeznaczony pod ten dom posiada bardzo ostry kąt nachylenia, co stanowiło wyzwanie dla architektów. Zaprojektowany przez nich dom „wcina się” w zbocze, a dach sprawia wrażenie, że „spływa” po stoku. Przy konstrukcji zadaszenia widoczne są inspiracje organicznymi formami, które są charakterystyczne dla twórczości Gaudiego. Konstrukcję dachu stanowi podwójna powłoka z betonu zbrojonego, a pokryty jest on ocynkowaną dachówką, zabezpieczoną przed działaniem czynników atmosferycznych. Źródło:

8 Laboratorium Wysokich Napięć w Bilbao Lokalizacja: Bilbao, Kraj Basków Rok ukończenia: 2013 Projekt: ACXT Architects Budynek przeznaczony jest dla firmy Arteche, badającej dielektryczne właściwości transformatorów. Bryła obiektu to tak naprawdę zwykły prostopadłościan, ale pokryty on został pofałdowaną, błyszczącą blachą, która zarówno dzień, jak i w nocy sprawia, że patrząc na ten obiekt czujemy się jak w filmie science-fiction. Możemy też zauważyć, że w obiekcie prawie nie ma okien, ponieważ prowadzone wewnątrz doświadczenia ich nie wymagają. Źródło:

9 Interaktywne Muzeum Historii Miasta Lugo Lokalizacja: Lugo, Galicja Rok ukończenia: 2011 Projekt: Nieto Sobejano Arquitectos Patrząc z zewnątrz wydaje się, że na to muzeum składa się kilka cylindrów rozrzuconych luźno w przestrzeni. Nic bardziej mylnego, ponieważ większa część budynku znajduje się pod ziemią. Ponad nią wystają cylindry pokryte stalową siatką kortenową (czyli stylizowaną na zardzewiałą). Pod ziemią znajduje się również parking dla samochodów i autobusów. Wystawa w muzeum traktuje o historii miasta, które zostało założone przez Rzymian, tutaj też znajdują się najlepiej zachowane w Hiszpanii mury z okresu rzymskiego. Źródło:

10 Dom opieki nad osobami z problemami psychicznymi, Saragossa Lokalizacja: Saragossa, Aragonia Rok ukończenia: 2011 Projekt: ///g.bang/// Budynek ma bardzo niebanalną formę i wyrazisty kolor elewacji. Jak tłumaczyli inwestorzy, osoby chore psychicznie są izolowane, niewidoczne. Tak samo dzieje się z miejscami, w których przebywają - szpitalami, ośrodkami lub świetlicami. Właśnie dlatego zdecydowano się na ten bardzo odważny projekt. Czerwony wydaje się dosyć drażniącym kolorem, który nie ma wiele wspólnego ze spokojem. Dlatego wnętrza pozostawiono klasycznie białe - uspokajają, wyciszają, są przestronne i jasne. Źródło:

11 Stołówka w szkole podstawowej w Oviedo Lokalizacja: Oviedo, Asturia Rok ukończenia: 2015 Projekt: Miguel Ángel García-Pola Vallejo Ten budynek jest bardzo wyjątkowy, ponieważ został wybudowany w 90 dni (45 dni zajęła prefabrykacja i 45 montaż). Pomimo szybkiej budowy, budynek jest efektywny energetycznie. W pełni żółte wnętrze kontrastuje z naturalną szarością stali na zewnątrz. Możemy zauważyć również bardzo ciekawe rozwiązanie okien w środku – z jednej strony zamontowane są one bardzo nisko – tak, żeby były na wysokości wzroku dzieci. Zaokrąglony kształt widziany z zewnątrz sprawia, że pomimo wykorzystania dość surowego materiału, jakim jest stal, budynek jest „łagodny” w odbiorze. Źródło:

12 Dom jednorodzinny: Jellyfish House w Marbelli Lokalizacja: Marbella, Andaluzja Rok ukończenia: 2013 Projekt: Wiel Arets Architects Ten z pozoru szary, betonowy dom jednorodzinny skrywa w sobie niesamowity skarb – basen na dachu, z całkowicie przeszkloną podłogą. Światło przechodzące przez błękitny basen generuje wspaniałe refleksy na tarasie poniżej. Jednocześnie, pluskając się we własnym domu, mamy piękny widok na wybrzeże Morza Śródziemnego. Bryła tego trzypiętrowego domu jest bardzo zgeometryzowana, a zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzu dominuje biel. Projekt tego obiektu powstał już w latach , jednakże dopiero w 2013 roku został on zrealizowany. Źródło:

13 Dziękuję za uwagę.


Pobierz ppt "Audytorium i centrum kongresowe Infanta Doña Elena w Águilas Lokalizacja: Águilas, Murcja Rok ukończenia: 2011 Projekt: Estudio Barozzi Veiga S.L.P. Audytorium."

Podobne prezentacje


Reklamy Google