Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0."— Zapis prezentacji:

1

2 DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PLCC BY-NC-ND 3.0 PL

3 źródło: Dodatki do żywności, autor Dorothy S, GoAnimateDodatki do żywnościDorothy SGoAnimate

4 4. DODATEK DO ŻYWNOŚCI Dodatek do żywności to substancje, które nie są jej typowymi składnikami, ale używa się ich aby: a)chronić żywność przed utratą składników żywności b)zwiększyć jej atrakcyjność

5 5. PODZIAŁ DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI NATURALNESYNTETYCZNE otrzymywane z surowców naturalnych metodami fizycznymi IDENTYCZNE Z NATURALNYMI otrzymane w wyniku reakcji chemicznej, ale mają właściwości jak dodatki naturalne SZTUCZNE nie występują w stanie naturalnym, otrzymuje się je w wyniku syntezy chemicznej

6 6. SYMBOL E To ………………………….., że zastosowane substancje dodatkowe są uwzględnione na liście zatwierdzonej przez ………………………… deklaracja producenta Unię Europejską Tort tęczowy. autor: Courtney Walker, źródło: Happy 2nd Birthday!, Flickr, CC BY 2.0Courtney Walker, Happy 2nd Birthday! FlickrCC BY 2.0

7 7. APLIKACJE „Chemiczne dodatki do żywności” „Wiesz co jesz”


Pobierz ppt "DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0."

Podobne prezentacje


Reklamy Google