Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SŁYNNE ALKOHOLE. WHISKY Whisky pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Mnisi używali jej do celów leczniczych. W IX wieku, wraz ze słynącymi z misyjnego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SŁYNNE ALKOHOLE. WHISKY Whisky pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Mnisi używali jej do celów leczniczych. W IX wieku, wraz ze słynącymi z misyjnego."— Zapis prezentacji:

1 SŁYNNE ALKOHOLE

2 WHISKY Whisky pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Mnisi używali jej do celów leczniczych. W IX wieku, wraz ze słynącymi z misyjnego zapału mnichami z Irlandii, lekarstwo dotarło do Szkocji. Wzmianki o "wodzie życia" z jęczmienia pojawiają się w połowie XVI wieku. „uisge beatha” Na przełomie XVII i XVIII wieku parlament brytyjski opodatkował produkcję whisky, co spowodowało spadek legalnej produkcji. Oczywiście nastąpił jednocześnie wzrost produkcji nielegalnej. W 1823 roku znacznie zmniejszono obciążenia podatkowe gorzelników wynalezienie przez Aeneasa Coffey'a alembiku "patent still" do destylacji ciągłej,

3 Whisk(e)y Dla kariery międzynarodowej trunku zasadnicze znaczenie miała plaga, która nawiedziła francuskie winnice w latach 80. XIX wieku, co spowodowało znaczny spadek produkcji koniaku. Na jego miejsce weszła whisky i znaczną część rynku utrzymała do dzisiaj. Whisky słodowa (Single Malt Whisky) (Glenfiddith) Whisky słodowa z pojedynczej beczki (Single Cask Whisky) Whisky słodowa mieszana (vatted) “Pure Malt".

4 Whisk(e)y Whisky mieszana (blended – do 35% destylatu słodowego, 3 lata leżakowania min.) Whisky mieszana (De Luxe – powyżej 35, 12 lat) Whisky zbożowa - na południu Szkocji, Najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt z dodatkiem około 70% whisky zbożowej (grain). Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące. Whisky dobra dla początkujących, najczęściej serwowana jako "whisky on the rocks" czyli na kostkach lodu. Światowy nr 2 w sprzedaży

5 Opinia po prostu moda taka na "rudą" tak naprawdę to dużo pije bo inni piją a w gruncie rzeczy pysk im wykrzywia we wszystkie strony po każdym łyku, no ale prestiż najważniejszy, ja osobiście lubię zapach whisky ale smak mnie odrzuca, dlatego nie piję tego bimbru

6 Whisk(e)y Tennessee Whiskey (Sipping) Whisky produkowana z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego. Wytwarzana w Tennessee. Słynie z tego, że jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, stąd nazwa wspominająca jedynie o sączeniu (3 metry węgla drzewnego z klonu cukrowego (sugar maple charcoal)) Burbon Whisky produkowana z kukurydzy. Po przedestylowaniu "dojrzewa" 2 lata w dębowych beczkach o osmalonych wewnątrz klepkach. Dzięki temu nabiera specyficznego smaku, aromatu i barwy. (51% słodu kukurydzianego) Produkcja: słodowanie (malting), suszenie, zacieranie (mashing) zalewany jest gorącą wodą (ok. 65 st C), fermentacja, przez około 2-3 dni. Uzyskany w ten sposób wywar zawiera ok 12% do 16% etanolu, destylacja – irlandzkie 3 krotnie, szkockie 2 – krotnie, amerykańskie raz) destylat ma 80%, rozcieńczanie do 63%, maturacja w beczkach dębowych uprzednio użytych do produkcji bourbona, sherry oraz porto angel's share" ("dola" dla aniołów).

7

8 Szampan Na północny wschód od Paryża, w najbardziej północnym appellation we Francji, w trójkącie zawartym między Reims, Épernay i Châlon-sur-Marne z winogron Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, wytwarza się najwytworniejsze i najwyżej cenione wino musujące na świecie - szampan. Winnice Szampanii dzieli się na cztery strefy. 321 szampańskich villages tylko 17 ma prawo do nazwy "Grand Cru". Zbiór zawsze ręczny. Produkuje się go tzw. metodą szampańską, polegającą na przeprowadzeniu w butelce drugiej fermentacji wina, w wyniku której powstają bąbelki (dwutlenek węgla)

9 Champagne Po usunięciu korka, zamarznięta bryłka wina i osadu zastaje wypchnięta z butelki. Czynność ta określana jest jako degorgement. Teraz po uzupełnieniu butelki mieszaniną wina lub wina i cukru z trzciny cukrowej (dosage) otrzymujemy szampan extra brut/brut intégral/brut zéro (0-0,5% cukru), brut (0,5-1,5%), extra sec (1,5-2%), sec (1,75-2,5%), demi-sec (2,5-5%), doux (8-15%). Większość szampanów sprzedawanych jest jako Brut. Większość win szampańskich zestawiana z dwóch lub więcej roczników, tworzy tzw. szampany nierocznikowe. Tylko w najlepszych latach szampan produkowany jest z jednego zbioru i sygnowany jest rokiem zbioru.

10 Grupa LVMH Do największych producentów szampana należy Grupa LVMH, która co roku sprzedaje ich około 50 mln butelek ( do grupy należą domy szampańskie Moet & Chandon, Champagne Mercier, Champagne Ruinart, Veuve Clicquot Ponsardin, Canard-Duchene i Champagne Pommery). Corocznie produkuje się około 250 mln butelek szampana, zasoby piwnic szampańskich szacuje się na ilość przekraczającą 4-letnie zbiory. Dom Perignon - Fakty i legenda u powracających z Santiago de Compostela pielgrzymów. Pierre Perignon urodził się w 1640, syn urzędnika sądowego w Saint- Menehould, małym mieście na wschodzie Szampanii. W wieku 19 lat wstąpił do zakonu Benedyktynów w opactwie Saint-Vannes w Verdun. Kiedy miał 28 lat został wyznaczony na piwnicznego w opactwie Hautvillers. Perignonowi często przypisuje się wynalezienie szampana, co nie jest prawdą. Z pewnością jest jednak pierwszym, który zdołał z powodzeniem użyć nowej, wzmocnionej butelki i zamknąć je hiszpańskim korkiem.

11 WIELKIE DOMY SZAMPAŃSKIE Cuvées prestiges Bollinger Bollinger RD Charles Heidsieck Champagne Charlie Heidsieck et Cie Monopole Diamant Bleu KrugGrande Cuvée Lanson Noble Cuvée Laurent PerrierCuvée Grand Siècle Mercier Réserve de l'Empereur Moët et Chandon Dom Pérignon B. H. MummCuvée René Lalou Perrier-JouetBelle Epoque Piper Heidsieck Florens Louis Pol RogerRéserve spéciale P.R. PommeryCuvée Louise Pommery (3) L. Roederer Cristal (1) TaittingerComtes de Champagne Veuve Cliquot PonsardinLa Grande Dame (2)

12 Słynne marki Cristal. Szampan produkowany przez firmę o 200 letniej historii. Jest jednym z najbardziej znanych na świecie szampanów. Jest prawdziwą perłą w koronie Louisa Roederera. Winifikowany i dojrzewany w dębie, delikatnie winny, o zawartości 55% Pinot Noir i 45% Chardonnay. La Grande Dame (Veuve Qliquot) Najsłynniejsza z nich, Veuve Clicquot (fr.veuve – wdowa), nazywana także Wielką Damą Szampanii. Cuvée Speciale Louise Pommery Jeśli ktoś był w Szampanii i zwiedzał wspaniałe, 18 kilometrowe galerie i korytarze będące piwnicami i magazynami Domu szampańskiego Pommery, winien wiedzieć, że są one dziełem słynnej wdowy - Louise Pommery.

13 „Wino jest częścią intelektualną posiłku; natomiast mięso i warzywa są tylko jego częścią materialną” (Aleksander Dumas)

14 Wino Najsłynniejsze powiedzenie łacińskie na temat wina dopatruje się w nim własności wyjawiania prawdy, a w wodzie zdrowia – „in vino veritas, in aqua sanitas”. Walory smakowe i zdrowotne wina są niepodważalne i zdecydowanie można się zgodzić z twierdzeniem Benjamina Franklina, że „wino jest nieustającym dowodem, że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi”.

15 Wino Wino towarzyszyło zabawie, obrzędom, misteriom w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Dla chrześcijan symbolizuje krew Chrystusa, w kulturze śródziemnomorskiej ma miejsce na piedestale. Winorośl przetrwała zmiany klimatyczne na ziemi najlepiej na Zakaukaziu. Wraz z dominacją tej kultury (w tym Fenicji) granice uprawy winorośli przesuwały się na zachód aż zagospodarowały cały basen Morza Śródziemnego. Obecnie Francja, Włochy i Hiszpania dominują w świecie win (w takiej kolejności jeśli chodzi o wielkość produkcji).

16 nowy świat winiarski Kraje europejskie tworzą tzw. stary świat winiarski, ale szybko rozwija się „nowy świat winiarski”, zwany też nowymi krajami winiarskimi. Tu należy wymienić przede wszystkim USA, Chile, Argentynę, RPA i Australię, które nie mają długich tradycji w produkcji winorośli i wina, ale dysponują znakomitymi warunkami do ich produkcji, trochę naśladują najlepsze wzory śródziemnomorskie – często z dobrym skutkiem.

17 Ze względu na jakość wina można podzielić je na stołowe i jakościowe. Na winach stołowych producent musi na etykiecie umieścić niezbędne informacje o produkcie, czyli oznaczyć zawartość alkoholu, kraj pochodzenia, pojemność butelki. Nie mówimy tu o tzw. winach domowych, czy też podawanych w restauracjach winach dzbankowych, które nie muszą być złej jakości. Wina butelkowane poza krajem producenta to wina stołowe z założenia, bo przyjechały w beczce, a może nawet w cysternie. Gdy znajdziemy na butelce określenia: Vin de table, Vini da tavola, Vino de mesa, Tafelwein to mamy do czynienia z winami stołowymi. Butelka będzie zakręcona nakrętką, a nie naturalnym lub klejonym korkiem, bo taki korek potrafi kosztować 1 euro, a wino 2 euro, więc jest to nieekonomiczne.

18 Wina jakościowe Wina jakościowe dzielą się na dwie grupy: regionalne i apelacyjne. Wina apelacyjne to elita win, objęta restrykcyjnymi regulacjami, dotyczącymi m.in. wydajności z hektara, techniki uprawy, techniki zbiorów, sposobu wytwarzania w kolejnych fazach. Gdy na butelce znajdziemy oznaczenie (AOC – Francja, DOCG – Włochy, DOCA – Hiszpania, Qualitatswein mit pradikat – Niemcy, Austria i podobne dla innych krajów) apelacji, to możemy mieć pewność, że zawiera ona produkt gwarantowany jakościowo. Wina regionalne mają opisane i gwarantują pochodzenie wina z konkretnego regionu i wytwarzanie go z konkretnych szczepów winogron, podane są roczniki wina. Tych win jest najwięcej.

19 Wina gronowe i owocowe Wina gronowe to takie, które produkowane są wyłącznie z winogron (bez domieszek) białe i czerwone, o zawartości 9- 15% alkoholu (przeważnie jednak 11-14%) i smaku wytrawnym lub półwytrawnym. Wina gronowe deserowe są słodkie lub półsłodkie, a zawartość alkoholu mieści się miedzy 12 a 18 procent. Wina likierowe albo tzw. alkoholizowane (np. Ratafia, Porto ) może być jeszcze mocniejsze nawet do 25% alkoholu. Niektóre wina wzmacniane zwane są nalewkami.

20 Wermuty Wermuty (nazwa pochodzi od niemieckiej nazwy piołunu, który jest ich ważnym składnikiem) to wina aromatyzowane produkowane z dodatkiem ziół, alkoholu, cukru, karmelu i wody. Pochodzą głównie z Francji i Włoch. Wermuty mogą mieć różny zakres słodkości od wytrawnych (dry, extra dry), półwytrawnych do półsłodkich i słodkich. Najbardziej znana marka wermutu to „Martini”, ale Cinzano i Istra to też ścisła czołówka. Francja może tu wystawić do konkurencji Dubonnet czy Noilly Prat, ale trunki te są mniej znane i mniej rozpowszechnione.

21 Region Bordeaux Region Bordeaux liczy około 8 tysięcy chateaux z produkcja 6 milionów hektolitrów wina. Bez wątpienia jest jednym z największych i najważniejszych regionów winiarskich świata. Wielkie zróżnicowanie win bordoskich tłumaczy się różnorodnością gleb w tym regionie i wpływem Oceanu Atlantyckiego. Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc dają winom bordoskim wigoru, tanin, długowieczności, Merlot zaś potrzebnej im miękkości. Białe wina bordoskie to na ogół mieszanka Sauvignon Blanc, Sémillon i Muscadelle.

22 Les Grands Crus classés en 1855 AOC - "Appellation d`Origine Contrôlé" Wina o Znaku Geograficznym Ściśle Zastrzezonym Wina z oznaczeniem AOC stanowią około 30% ogółu produkowanych win we Francji. najprzedniejsze nazywają się Cru superiere, bardzo dobre to Cru premiere, a średnie to Cru Bourgese i oprócz tego jest dużo gospodarstw, które są poza systemem cru. First Growths (Premiers Crus) Château Lafite, now Château Lafite Rothschild, Pauillac Château Latour, Pauillac Château Margaux, Margaux Haut-Brion,[a] now Château Haut-Brion, Pessac, Graves Mouton,[b] now Château Mouton Rothschild, Pauillac

23 Second Growths (Deuxiémes Crus) Rauzan-Ségla, now Château Rauzan-Ségla, Margaux Rauzan-Gassies, now Château Rauzan-Gassies, Margaux Léoville, now Château Léoville-Las Cases, St.-Julien Château Léoville-Poyferré, St.-Julien Château Léoville-Barton, St.-Julien Vivens Durfort, now Château Durfort-Vivens, Margaux Gruau-Laroze, now Château Gruaud-Larose, St.-Julien Lascombe, now Château Lascombes, Margaux Brane, now Château Brane-Cantenac, Cantenac-Margaux (Margaux) Pichon Longueville, now Château Pichon Longueville Baron, Pauillac (commonly known as Pichon Baron) Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac (commonly known as Pichon Lalande or Pichon Comtesse) Ducru Beau Caillou, now Château Ducru-Beaucaillou, St.-Julien Cos Destournel, now Château Cos d'Estournel, St.-Estèphe Montrose, now Château Montrose, St.-Estèphe

24 Rynek win inwestycyjnych Rynek win inwestycyjnych tworzony jest w zasadzie wyłącznie przez wina z regionu Bordeaux, z winnic objętych klasyfikacją z roku Największe znaczenie mają produkty First Growths - pięciu najznamienitszych winnic. Ich produkcja jest ściśle limitowana: tak co do areału prowadzonych upraw, jak i wydajności z hektara. Tym samym ściśle limitowana jest całkowita podaż - każdego roku na rynek wchodzi jedynie około skrzynek win First Growths (w zależności od rocznika wartość rocznej produkcji waha się około 500 milionów GBP). Od wielu już lat podaż win inwestycyjnych jest istotnie mniejsza od popytu na nie. Ostatnie miesiące mocno nasiliły to zjawisko – dynamicznie rośnie popyt generowany przez coraz liczniejszą klasę bogatych obywateli Rosji, Indii a przede wszystkim Chin. Według aktualnego badania firmy McKinsey już w roku 2015 popyt z Chin odpowiadać będzie za 25% całego światowego rynku artykułów luksusowych!

25 Liv-ex Największą część proponowanego portfela zajmować będą wina First Growths i Second Growths, czyli pierwsze dwie kategorie słynnej „napoleońskiej” klasyfikacji win z roku Ceny poszczególnych roczników First Growths (Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild, Margaux i Haut Brion) mieszczą się w przedziale od kilku do kilkunastu tysięcy funtów za skrzynkę. Blog giełdy Liv-ex zamieszcza ciekawe zestawienie: 50 najczęściej „klikanych” win z bazy Liv-ex’u. Ranking odzwierciedla skalę zainteresowania uczestników rynku i – co nie jest niespodzianką – jest absolutnie zdominowany przez wina bordoskie. Potwierdza się także trend rosnącego zainteresowania tak zwanymi „First Growths’ second wines”.

26 za Liv-ex’em pierwsza dwudziestka rankingu: 1. Lafite Rothschild 2. Mouton Rothschild 3. Latour 4. Haut Brion 5. Margaux 6. Lynch Bages 7. Pontet Canet 8. Petrus 9. Carruades de Lafite 10. Cheval Blanc 11. Cos d’Estournel 12. Leoville Las Cases 13. DRC 14. Montrose 15. Yquem 16. Pichon Lalande 17. Mission Haut Brion 18. Duhart Milon 19. Forts de Latour 20. Palmer

27 Książę wina Château Lafite-Rothschild. Jedno z wielkiej trójki Pauillac z 1855 roku. W 1755 roku Książę Richelieu spotkał się z gubernatorem Guienne, ktory polecił mu jako najlepsze, najbardziej zrównoważone wino Chateau Lafite ! Kiedy Marszałek wrócił do Paryża król Ludwik XV miał mu powiedzieć: "Rzeczywiście Marszałku, wyglądasz 25 lat młodziej niż przed wyjazdem do Guienne!" "Muszę powiedzieć Waszej Wysokości", odpowiedział 60-letni stary Marszałek, że odkryłem Sekret Wiecznej Młodości : wino z Château Lafite. Prawdziwie serdeczny, wspaniały, boski nektar." Richelieu podarował królowi kilka butelek. Wkrótce w Wersalu zaczęto mówić o winie, które tak przypadło do gustu królowi. Każdy chciał go popróbować. Madame Pompadour serwowała je na swych niezwykłych przyjęciach. Póżniej M-me du Barry nie podawała innego niż królewskie wino, jak je wtedy nazywano. Był to znakomity interes dla ówczesnego właściciela winnicy Nicolasa Aleksandra de Ségur, nazywanego "Księciem wina". Jego własnością był również Latour i Calon (dzisiaj Calon-Ségur). Dziś Lafite ma ponad 100 hektarów znakomitej, żwirowej gleby, doskonale zdrenowanej o dobrej ekspozycji.

28 Ach ten Rothschild! Château Mouton-Rothschild 1-er cru, należy dziś do baronowej Philippine de Rothschild. Winnica na 79 hektarach, produkcja około skrzynek, białego skrzynek. Podstawą uprawy jest Cabernrt Sauvignon (80%), Cabernet Franc (10%), Merlot (8%) i Petit Verdot (2%). Chateau leży w północnej części gminy Pauillac, od północy graniczy z Chateau Lafite Rothschild. Mouton jest jednym z najbardziej znanych, rozpoznawalnych w świecie win francuskich. Winnicę zakupił w 1853 roku baron Nathaniel de Rothschild od angielskiej gałęzi tej rodziny, przedtem zwanej Chateau Brane-Mouton, przekształconej póżniej w Chateau Mouton Rothschild. Château Lafite-Rothschild Majątek kierowany jest dziś przez Erica de Rothschild, jednego z francuskiej gałęzi tej rodziny (Mouton należy do angielskiej części rodziny). W winnicy uprawia sie klasyczne, charakterystyczne dla Médoc odmiany: - Cabernet Sauvignon (71%), Cabernet Franc (7%), Merlot (20%), Petit Verdot (2%). Każdego roku Château opuszcza około butelek. Zajrzyj również do: Klasyfikacja win bordoskich. Do właścicieli Château Lafite Rothschild należąaa także znane winnice : Château Duhart-Milon, Château Rieussec, Château l'Evangile (Pomerol) oraz mniej znane Château Paradis Casseuil oraz Château Peyre-Lebade.

29 Beaujolais Beaujolais (czytaj: bożolé, fr-prow. Biôjolês) – obszar w środkowej Francji (Burgundia) i jednocześnie ogólna nazwa rodzaju czerwonego wina burgundzkiego z tego okręgu. Region ten to pas winnic, o szerokości ok. 10 km i długości 150 km, który rozciąga się na południowo-wschodnim skraju Burgundii, pomiędzy miastami Macon i Lyon. w całym regionie produkuje się dwa dość szczególne wina o nazwie Beaujolais nouveau i Beaujolais-Primeur. Oba wypija się jak najszybciej po wyprodukowaniu, z tym że Primeur to prawdziwe młode wino, które butelkuje się niemal natychmiast po procesie winifikacji, zaś noveau jest dojrzewane przez rok. Oba wina są wypuszczane na rynek w trzeci czwartek listopada, w tzw. święto Beaujolais.

30 Brandy Brandy jest to angielskie określenie winiaku (destylatu winnego). Pod tą nazwą na światowym rynku występuje większość winiaków. Do najlepszych produktów należą Cognac i armagnac. Na terenie Unii Europejskiej nazwa "Cognac" zastrzeżona jest dla trunku produkowanego w okolicach miasteczka Cognac, w regionie Charente (nieco na północ od Bordeaux), we Francji oczywiście. Popularny likier wiśniowy „cherry brandy” może być nazywany tylko dwuczłonowo, bo brandy zarezerwowane jest dla produktów z winogron. Koniak wymyślili Ormianie, a ich brandy ArArAt (3 duże A w nazwie) zdobył takie uznanie we Francji, że zezwolono na używanie nazwy koniak.

31 Cognac produkowany jest tradycyjnie kilka przykładów: Destylacja może trwać tylko do końca marca, bo wiosna może zmienić smak, Beczki robione są z dębu co najmniej 100 letniego, Tylko z jednego regionu, Beczki wyrabiane ręcznie, Smak musi być zawsze zgodny ze wzorcem, co osiąga się za pomocą kupażowania. Najlepsze marki składają się z destylatów nawet 100 letnich.

32 Koniak (z franc. Cognac - nazwa miejscowości oraz okręgu we Francji) rodzaj alkoholu, najsłynniejszy winiak, którego technologia wytwarzania pozostała niezmienna od praktycznie 300 lat. Zawiera ok % alkoholu. Na terenie Unii Europejskiej nazwa "Koniak", a ściślej "Cognac" zastrzeżona jest wyłącznie dla trunku produkowanego w okolicach miasteczka Cognac, w regionie Charente, we Francji. V.S. (Very Special) lub *** - destylaty leżakujące w dębowych beczkach co najmniej dwa lata V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve - oznacza co najmniej cztery lata leżakowania X.O. (Extra Old), Vieille Reserve lub Napoleon destylaty co najmniej sześcioletnie (Napoleon przynajmniej czteroletni). Vintage - tzw. rocznikowe, gdzie rok opisany na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu. Hors d'Age - "wiekowe" destylaty tak stare, że nie sposób określić ich wieku, lecz przeważnie przynajmniej 10-letnie.

33

34

35

36

37 Koniak rocznikowy Warto na koniec wspomnieć o marce Lheraud i jej 200-letnim, rocznikowym koniaku. Jego destylację przeprowadzono w 1802 roku. Przez 134 lata eaux de vie, pochodzące z Grande Champagne, dojrzewały w dębowej beczce, a następnie zawartość przelano do dużego, szklanego pojemnika i w 2002 roku zabutelkowano. Godny uwagi jest fakt, iż dostępnych jest jedynie 6 butelek tego bardzo rzadkiego i jednego z najstarszych koniaków świata. Nic dziwnego, że jego cena wynosi 10 tys. euro.


Pobierz ppt "SŁYNNE ALKOHOLE. WHISKY Whisky pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii. Mnisi używali jej do celów leczniczych. W IX wieku, wraz ze słynącymi z misyjnego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google