Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich
2
Co tak naprawdę szkodzi najbardziej?
•Duża ilość soli W skład jednej zupki wchodzi więcej soli, niż znajduje się w jednej paczce chipsów! Maksymalna ilość soli, jaką powinniśmy spożywać na dobę wynosi 6 gramów, zaś spożywając tego typu produkt pochłaniamy aż 8 gramów! Nie jest tajemnicą, że zbyt duża ilość soli szkodzi zdrowiu. Powoduje ona wzrost ciśnienia (co z kolei może mieć skutek w postaci udaru mózgu i chorób kardiologicznych), zaburzenie pracy nerek, zatrzymywanie wody przez organizm, co z kolei powoduje obrzęki, opuchliznę i wzrost masy ciała.
3
•Tłuszcze trans Jest to rodzaj tłuszczy z grupy nienasyconych, które zawierają przynajmniej jedno wiązanie podwójne atomów węgla. W dużej ilości (takiej, jaka znajduje się w zupkach chińskich) mają negatywny wpływ na organizm. Powodują tycie —otyłość brzuszną. Ponadto uszkadzają białko komórek nerwowych, czyli upośledzają tkankę mózgową. Podnoszą również poziom „złego cholesterolu” oraz zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi.
4
•Wysoka zawartość sztucznych substancji chemicznych:
* Glutaminian sodu (E621) Jest on solą sodową kwasu glutaminowego. Podnosi on trzykrotnie ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok. Powoduje migreny, uczulenia oraz astmę. * Syntetyczne aromaty i barwniki Mogą powodować alergie, nasilać trądzik oraz doprowadzać do poważnych problemów z żołądkiem.
5
•Makaron produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej
Ma on wysoką wartość w indeksie glikemicznym, co oznacza, że po spożyciu zupki poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a po chwili znowu czuje się głód. Poza tym ilość witamin i składników mineralnych jest w nim naprawdę minimalna.
6
SKŁADNIKI Kluski (92,8%) •mąka pszenna, •tłuszcz roślinny,
•tapioka (używana do zagęszczania sosów, musów; nie zawiera glutenu ani cholesterolu; niewielka zawartość białka oraz lekkostrawnych węglowodorów; produkt skrobiowy otrzymany z manioku), •skrobia modyfikowana — E1420 (środek żelujący, zagęszczający oraz stabilizujący; w dużych ilościach powoduje biegunkę), •cukier, •stabilizatory: •tri fosforan pentasodowy — wiążąc się z wapnem, powoduje zmniejszenie gęstości kości oraz zwiększa ryzyko osteoporozy •guma guar – może powodować wzdęcia oraz kurcze żołądka •substancje spulchniające: •węglan potasu — nieszkodliwy dla organizmu, •węglan sodu — nieszkodliwy dla organizmu, •kurkuma — nieszkodliwy, o ile przestrzegana jest maksymalna dawka dziennego spożycia; barwnik naturalny; silnie działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe.
7
Dodatki smakowe (7,2%) •rafinowany olej palmowy — zawiera do 45% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są absolutnie niekorzystne dla organizmu; sprzyja powstawaniu otyłości, cukrzycy typu II i powoduje wzrost cholesterolu we krwi; ma on również negatywny wpływ na środowisko; •sól •cukier •wzmacniacze smaku: * glutaminian monosodowy, o którym była już mowa * guanylan disodowy — zmienia się w kwas moczowy, który co prawda nie jest toksyczny, ale jego wysoki poziom powoduje kryształki wokół stawów, które powodują bolesność i częściowe unieruchomienie tych miejsc * inozynian disodowy — szkodliwość jak wyżej — zmienia się w kwas moczowy •maltodekstryna — cukier prosty; łatwo przyswajalna — wchłaniana równie szybko jak glukoza; brak informacji o szkodliwości •pieprz •czosnek •suszony por •czerwona szalotka •aromat (nie podane jaki, była już mowa o tym) •hydrolizat białka sojowego •barwnik — karmel •substancja przeciwzbrylająca: E551 — ditlenek krzemu, stosowany w produkcji szkła (!!) •przeciwutleniacz E306 — mieszanina tokoferoli, czyli po prostu witaminy E; skutki nadmiaru to zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni oraz zaburzenia widzenia, zły wpływ na płód.
8
W 100 g produktu znajduje się 71,3 kcal
W 100 g produktu znajduje się 71,3 kcal. Oprócz tego, znajduje się tam 1,3 gramów białek, 9,1 gramów węglowodanów (cukrów) oraz 3,3 gramów tłuszczu.
9
Szkodliwe także dla cery Częste jedzenie zupek w proszku ma fatalny wpływ nie tylko na nasz układ trawienny. Źle działa także na cerę. Dermatolodzy w tej kwestii mają określone poglądy. W związku z chemiczną obróbką i wykorzystywaniu wszelkiego rodzaju barwników czy emulgatorów zatruwamy nie tylko żołądek. Podczas trawienia wytwarzają się bowiem toksyny, przed którymi nasz organizm się broni. Najłatwiejszym sposobem na pozbycie się ich jest wydalanie, również przez skórę, co oznacza zwiększoną pracę gruczołów łojowych. A to z kolei odbija się na cerze.
10
Czy warto się truć Warto również pamiętać, że zupki w proszku nie zawierają też żadnych witamin. Dieta na nich oparta pozbawiona jest jakichkolwiek składników odżywczych. Mimo to Polacy nadal chętnie sięgają po tego typu produkty. Popularnością cieszą się nie tylko zupki, ale i różnego rodzaju danie ekspresowe (makarony, puree, ryż, pulpety, klopsiki mięsne w sosach, gołąbki, bigos, gulasz, flaki, fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa i bez mięsa, leczo). Tylko w ciągu roku kupujemy ich ponad 40 mln kilogramów. Stawiamy na wygodę, zupełnie zapominając o tym, że regularnie trujemy swój organizm. Wcześniej czy później przyjdzie nam za to zapłacić.
13
Prezentacje przygotowały:
~Wiktoria Pinkus ~Kornelia Tatar ~Weronika Lendo ~Dominika Łowczynowska DZIĘKUJEMY ZA OGLĄDNIĘCIE
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.