Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
SYSTEMY ZARZĄDZANIA
2
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
International Organization for Standardization International Accreditation Forum
3
International Standarization Organization ISO
ORGANIZACJA ISO International Standarization Organization ISO Organizacja pozarządowa Stworzona przy współpracy narodowych instytucji ds. standaryzacji (148 państw) Stanowi pomost pomiędzy sektorem publicznym i prywatnym
4
Normy ISO (CEN – europejskie)
ORGANIZACJA ISO Normy ISO (CEN – europejskie) Dobrowolne, nie wymagane prawem Maja na celu: ułatwić wymianę handlową, spełnić rzeczywiste potrzeby rynku i wszystkich zainteresowanych stron (nie tylko super/hiper marketów) Praca ekspertów zakończona wspólnymi ustaleniami (kompromis!!) Wymagania podlegające ocenie (audity 3 strony w cel certyfikacji)
5
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ ISO 9001: PN-EN ISO 9001:2001 Wymagania ISO 9004: PN-EN ISO 9004:2001 Wytyczne doskonalenia funkcjonowania
6
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
SYSTEMY ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO ISO 14001: PN-EN ISO 14001:2005 Specyfikacja i wytyczne stosowania ISO 14004: PN ISO 14004:2004 Ogólne wytyczne dotyczące zasad, systemów i technik wspomagających
7
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
NORMY QS 9000 Systemy jakości w przemyśle motoryzacyjnym NORMY AQAP-2010 Wymagania NATO dotyczące zapewnienia jakości AQAP - Allied Quality Assurance Publications
8
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
SYSTEMY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY ISO 18001: PN-N ISO 18001:2004 Specyfikacja i wytyczne stosowania ISO 18004 Ogólne wytyczne dotyczące zasad, systemów i technik wspomagających
9
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
PN-EN 45001/2/3 PN-EN 45012/13/14 Normy dotyczące ogólnych kryteriów odnoszących się do akredytacji, badań i certyfikacji Seria ISO 17000
10
PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH
WYTYCZNE DOTYCZĄCE AUDITOWANIA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I/LUB ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO PN – EN ISO 19011:2003
11
AKREDYTACJA POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI Certyfikacja systemów zarządzania przez jednostki certyfikujące – akredytowane według EN – ( Standard ISO/IEC Guide 66) Certyfikacja wyrobów przez jednostki certyfikujące – akredytowane według EN – ( Standard ISO/IEC Guide 65)
12
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI OPARTE O HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) WYMAGANIA SYSTEMU ZARZADZANIA DLA ORGANIZACJI I ICH DOSTAWCÓW DS 3027 E:2002 Edycja 2,
13
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
KOMISJA DO SPRAW CODEX ALIMENTARIUS I PROGRAM STANDARDÓW PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH FAO/WHO Komisja do spraw Codex Alimentarius realizuje wspólny program standardów produktów żywnościowych FAO/WHO, którego celem jest ochrona zdrowia konsumentów i zapewnienie odpowiednich standardów w przemyśle spożywczym. Codex Alimentarius jest zbiorem przyjętych międzynarodowych standardów żywieniowych w ujednoliconej formie.
14
WYMAGANIA W ŁAŃCUCHU DOSTAW ŻYWNOŚCI
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg HACCP – dużo standardów, dużo nieporozumień….. Codex Alimentarius ( 7 zasad) Standardy Wymagania Techniczne Nowy pakiet odbiorców IFS, BRC, GMP /2002… Ustawa Przewodniki branżowe Standardy HACCP: Duński, holenderski… Międzynarodowy Standard zarządzania Bezpieczeństwem Żywności: ISO 22000
15
WYMAGANIA W ŁAŃCUCHU DOSTAW ŻYWNOŚCI
General Food Law Rozporządzenie 178/2002 Żywienie zwierząt Żywność Żywność pochodzenia zwierzęcego Przedsiębiorstwa Rozporządzenie 183/2005 Rozporządzenie H 1 (852/2004) Rozporządzenie H2 (853/2004) Inspekcja Sanitarna, Weterynaryjna Rozporządzenie (882/2004) Rozporządzenie H 3 (854/2004)
16
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
BRC GLOBAL STANDARD FOOD – Wydanie 4 British Retail Consortium Edycja styczeń 2005
17
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
INTERNATIONAL FOOD STANDARD Wydanie 4
18
ISO 22000:2005 Czy jest potrzebna norma ISO ? Nadinterpretacja wymagań HACCP = zbędne koszty Zakup pojemników na odpady ze stali kwasoodpornej Konieczność posiadania CCP Różna interpretacja wymagań BRC: obligatoryjne detektory metali….
19
ISO 22000:2005 Komu ISO jest potrzebne? ISO 9001 nie jest norma specyficzną, specjalnie skierowaną dla produkcji żywności i pasz Wiele lokalnych standardów HACCP dezorganizacja Potrzeba zharmonizowania wymagań podlegających auditowi
20
ISO 22000:2005 Komu ISO jest potrzebne? Potrzeba ciągłego doskonalenia systemu: Komunikacja z partnerami handlowymi Źródła optymalizacji (wewnętrzne i w Łańcuchu Dostaw Żywności) Lepsze planowanie, mniej kontroli wyrobów Lepsza dokumentacja Zarządzanie Łańcuchem Dostaw Systematyczne zarządzanie programami wspierającymi
21
ISO 22000:2005 Cele i założenia ISO 22000 ISO – specyficzne wymagania dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, dla organizacji, które: Chcą zademnostrować (udowodnić) zdolność w zakresie kontroli zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności w celu dostarczenia bezpiecznych wyrobów i spełnienia wymagań konsumentów Wykazanie zgodności w celu uzyskania certyfikatu
22
ISO 22000:2005 Cele i założenia ISO 22000 Komunikuje się z dostawcami i innymi zainteresowanymi w ramach Łańcucha Dostaw Jest w zgodzie z ustanowioną polityką bezpieczeństwa żywności
23
ISO 22000:2005 Grupa docelowa: wszystkie typy przedsiębiorstw w Łańcuchu Dostaw Żywności: zaawansowani, mniej dostosowani i firmy bez CCP ISO 22000 Wymagania oparte na Codex Alimentarius Chętny i dostosowany Chętny, ale jeszcze nie dostosowany Niechętny, nie dostosowany
24
ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności System HACCP Programy wspierające (Plan HACCP) PRP Kombinacja środków kontroli zagrożeń musi być walidowana przed wdrożeniem
25
ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
System HACCP Programy wspierające (Plan HACCP) PRP Programy wspierające: Operacyjne programy wspierające Infrastruktura, Utrzymanie ruchu = Punkty Kontrolne (Mycie i dezynfekcja urządzeń produkcyjnych) OPRP Kontrola szkodników Mycie pomieszczeń…
26
Norma ISO 22000:2005 spełnia wymagania: 7 zasad Codex Alimentarius
12 etapów systemu HACCP Spełnienie wymagań normy Spełnienie wymagań prawnych (pakiet higieniczny)
27
POWIĄZANIA EFSIS POLE EUREPGAP BRC (IoP) GMP BRC (GFS) IFS GMP Żaden
Uprawa Produkcja pierwotna Przetwórstwo Hurt i dystrybucja Handel detaliczny POLE EUREPGAP BRC (IoP) GMP BRC (GFS) IFS GMP Żaden specyficzny Certyfikacja Systemu Inspekcja STÓŁ HACCP / ISO 22000 ISO 9001/ISO14001/OHSAS
28
ISO 22000:2005 i ISO 9001 ISO nie jest ISO 9001 dla przemysłu spożywczego ISO 9001 i ISO UZUPEŁNIAJĄ się ISO 9001 i ISO nie mają tych samych zastosowań: - ISO 9001: zapewnia ZDOLNOŚĆ organizacji do osiągania …. - ISO 22000: zapewnia BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ISO 9001: jest Programem Wspierającym do zapewnienia ZDOLNOŚCI organizacji
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.