Pobierz prezentację
1
Dobry i zły cholesterol
1
2
Co to jest cholesterol ? Organiczny związek chemiczny, lipid z
grupy steroidów zaliczany także do alkoholi. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Jest także prekursorem licznych ważnych steroidów takich jak kwasy żółciowe czy hormony steroidowe. . 2
3
Cholesterol: Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pochodzi zarówno ze źródeł pokarmowych jak i biosyntezy de novo.
4
CHOLESTEROL 4
5
Kiedy mówimy o „dobrym”, a kiedy o „złym” cholesterolu?
5
6
Dobry : Dobry cholesterol HDL - znany powszechnie jako "dobry" cholesterol lub alfa-lipoptoteina. Powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez transport cholesterolu z tkanek obwodowych i innych frakcji lipidowych osocza (VLDL, chylomikrony), do wątroby. Jest to jakby taki woreczek, który po wytworzeniu i wydaleniu do krwi jest pusty, następnie krąży po organizmie i zbiera cholesterol, po napełnieniu się wyrzuca swą zawartość do komórek wątrobowych i wraca pusty do obiegu. W końcu jest usuwany w całości przez wątrobę. 6
7
Dobry : - Dobry cholesterol HDL zapobiega odkładaniu się nadmiaru tłuszczu na ścianach naczyń krwionośnych i uniemożliwia tworzenie się blaszek miażdżycy, chroniąc nas przed chorobami serca. Im więcej dobrego cholesterolu w organizmie tym lepiej i mniejsze prawdopodobieństwo występowania chorób serca.
8
Co powoduje zbyt niski poziom HDL we krwi?
Niedobór cholesterolu grozi : Depresją, Zaburzeniami pracy mózgu Układu nerwowego -Może być skutkiem nieprawidłowego wchłaniania stosowanych leków, ale i objawem ciężkich, zagrażających życiu schorzeń, przede wszystkim wątroby. 8
9
Zły: Zły cholesterol to potoczne określenie na cholesterol LDL, czyli lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. ang. low density lipoproteins). Zadaniem lipoprotein LDL jest transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek ciała (w przeciwieństwie do lipoprotein HDL), tam gdzie jest potrzebny, bo bierze udział w ważnych procesach. 9
10
Zły: Jego nadmiar koreluje z występowaniem chorób serca. Nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Doprowadza to do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.
11
Czynniki zwiększające poziom cholesterolu :
nadmierne picie kawy, palenie papierosów, ciągły stres, środki antykoncepcyjne, nieprawidłowa dieta, mało ruchu. 11
12
Jakie choroby wywołuje nadmiar cholesterolu?
Zawał i udar Utrata wzroku Chore nerki Alzheimer Bóle nóg Gorszy słuch Niepłodność Zmiany skórne Miażdżyca 12
13
13
14
Co należy zmienić w diecie , aby zmniejszyc zły choelsterol ?
Ser żółty i śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym i chudym nabiałem. Margaryny stosujmy ostrożnie. Producenci zapewniają, że przy produkcji stosują nowoczesne technologie, nie prowadzące do gromadzenia się szkodliwych kwasów. Mimo to sięgajmy po opakowania, na których nie ma w opisie tłuszczy trans i nie występują określenia: uwodorniony, częściowo uwodorniony. Kanapkę posmarujmy masłem. 14
15
Tłuste mięso – boczek, golonkę, smalec – zamieńmy na chude mięso drobiowe lub chudą wieprzowinę.
Ryby morskie – dorsza, śledzia, makrelę, szproty – jedzmy dwa razy w tygodniu. Mają kwasy omega-3, obniżające poziom złego cholesterolu, a podwyższające poziom dobrego. Warzywa jedzmy między posiłkami – mają błonnik, wymiatający cholesterol z przewodu pokarmowego. Raz dziennie zjedzmy surówkę skropioną oliwą z oliwek.
16
WNIOSKI: 1.Cholesterol nie jest taki zły, jak nam się wydaje
2.Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu należy ograniczyć tłuste jedzenie i jeść warzywa 3.Powinniśmy więcej się ruszać i rzucić palenie papierosów 4.Nadmiar cholesterolu LDL może być przyczyną wielu chorób.
17
Karina Kowalska 1LO
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.