Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
KAWA HERBATA KAKAO
2
kawa kawowiec ziarna kawy palone ziarna kawy
napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. kawowiec ziarna kawy palone ziarna kawy
3
Gdzie rośnie kawa? Kawa pochodzi z Afryki , w Europie pojawiła się około XVI wieku.
4
i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii.
Kawa to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii.
5
Legenda o kawie. Według jednej z legend kawę odkryły... kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca brykały bardziej niż zwykle, co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców i poczuł się ożywiony, zapomniał o zmęczeniu i chęci snu.
6
Produkcja kawy. Owoce kawowca zmieniają barwę z zielonej na czerwoną lub żółtą, gdy ziarna są w pełni dojrzałe. Dojrzałe owoce zbiera się ręcznie lub mechanicznie. Wypalania ziaren dokonuje się w różnych temperaturach (od ok. 200 do nawet 250°C) zależnie od stosowanej metody i pożądanego efektu. Proces palenia kawy decyduje o ostatecznej barwie ziaren i ich smaku. Zebrane owoce poddaje się procesowi suszenia. Kiedy łupiny wyschną, pracownicy plantacji oddzielają je od ziaren.
7
Najdroższa kawa na świecie
Łaskun chętnie zjada dojrzałe owoce kawowca. Wybiera tylko najlepsze ziarna. Nadtrawione ziarna kawy przechodzą przez przewód pokarmowy zwierzątka i są wydalane. Kawa o nazwie Kopi luwak pochodzi … ze zwierzęcych odchodów. „Produkuje” ją łaskun– zwierzę z popularnie nazywane cywetą. Następnie trafiają – dosłownie – w ręce zbieraczy, zajmujących się produkcją kawy kopi luwak. Suszą oni i czyszczą ziarna przez długi czas. Kawa kopi luwak kosztuje minimum 450 dolarów za kilogram . Koszt jednej filiżanki takiej kawy to średnio 100 zł.
8
Herbata Kwiat herbaty Liście herbaty
to napar przyrządzany z liści herbacianych Kwiat herbaty Liście herbaty
9
Gdzie rośnie herbata?
10
Produkcja herbaty 1. Zrywanie listków- liście zbiera się 3 do 5 razy w roku 4. Fermentacja -która w przypadku czarnych herbat, trwa około 4 godzin ,w czasie tego procesu herbata zmienia kolor. Proces fermentacji jest procesem naturalnym wywołanym przez znajdujące się w listkach enzymy. Herbaty białe i zielone powstają z pominięciem procesu fermentacji. 2. Proces więdnięcia przeprowadzany w warunkach naturalnych trwa od 18 do 20 godzin, w suszarniach tylko 3 godziny 3. Zwijanie 5. Suszenie- nadanie herbacie trwałości
11
Rodzaje herbaty Herbata czarna Herbata zielona Herbata biała
Herbata żółta Herbata czerwona
12
Kakao Ziarna kakao to nasiona z owoców kakaowca, proszek zrobiony
z tych ziaren stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych.
13
Gdzie rosną kakaowce? Na świecie istnieje bardzo dużo gatunków drzew kakaowych. Rosną one głównie w Ameryce - Meksyku, Wenezueli czy Brazylii, lecz spotykamy je także w Afryce.
14
Produkcja kakao Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3–7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) palone i mielone. Uzyskaną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy.
15
Z czego robi się czekoladę?
Składniki czekolady: cukier masło kakaowe proszek kakaowy
16
Rodzaje czekolady gorzka mleczna biała deserowa
17
KONIEC
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.