Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBożena Gronek Został zmieniony 10 lat temu
1
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie
2
& 6 punkt 2 Statutu Szkoły Podstawowej nr 5
im. Henryka Sienkiewicza w Lesznie: [Zadaniem szkoły jest] „Utrzymanie prozdrowotnych warunków życia i pracy nauczycieli w szkole oraz kształtowanie właściwych postaw wobec problemów ochrony środowiska”
3
przyjazna otwarta propagująca zdrowy styl życia obecna w świecie kultury i nauki proekologiczna
4
Szkoły Promującej Zdrowie
Historia Szkoły Promującej Zdrowie 1991 rok – raport ZDROWA SZKOŁA Lata to okres wstępny poświęcony wdrażaniu projektu Od 1996 roku planowo realizujemy projekt Szkoły Promującej Zdrowie
5
Badania dowodzą, że: Właściwe odżywianie jest podstawą prawidłowego rozwoju. Nieprawidłowe żywienie prowadzi do zaburzeń zdrowia, niedożywienia oraz nadwagi i otyłości. Otyłość dzieci w wieku szkolnym zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym chorób układu krążenia w wieku dojrzałym. Narastająca epidemia otyłości zaczyna być uznawana w Polsce, podobnie, jak w wielu krajach europejskich za najpoważniejsze zagrożenie zdrowia mieszkańców. Pierwszą zasadą racjonalnego żywienia uczniów jest zapewnienie możliwości spożywania posiłków przynajmniej co 4 godziny. Polskie dzieci spożywają jedynie 50% zalecanej normy wapnia - czynnika decydującego o prawidłowym rozwoju struktury kostnej. Zbyt małe spożycie mleka, a co za tym idzie również wapnia może być przyczyną przyspieszenia rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak: osteoporoza lub gruźlica.
6
Jaka jest rzeczywistość?
Obecnie kilkanaście procent uczniów przychodzi do szkoły na czczo; ponad 60% uczniów zjada zazwyczaj II śniadanie, przy czym najczęściej są to kanapki przynoszone z domu; około 20% uczniów zazwyczaj nic w szkole nie jada; obiad w domu spożywa tylko 70-80% uczniów. dane z raportu PZH z 2000roku
7
Co robimy aby nasze dzieci odżywiały się zdrowo?
8
Kształtowanie nawyków żywieniowych Szkoła podejmuje wiele działań
„Pozwól, by jedzenie było lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem" Hipokrates Kształtowanie nawyków żywieniowych Szkoła podejmuje wiele działań o charakterze edukacyjnym, mających na celu wzbogacenie wiedzy dzieci i młodzieży z zakresu właściwego odżywiania.
9
Na kartonik mleka każde dziecko czeka
10
Nasza szkoła ten unijny projekt realizuje od samego początku.
Powołana w 2000 roku Fundacja "Mleko dla Szkół, Mleko dla Zdrowia" popularyzuje picie świeżego mleka wśród dzieci. Ideą Programu „Mleko w Szkole” jest, aby co dzień każdy uczeń miał szansę na kartonik ŚWIEŻEGO POŻYWNEGO MLEKA w swojej szkole. Nasza szkoła ten unijny projekt realizuje od samego początku. Codziennie dyżurni uczniowie rozdają kartonik białego lub smakowego mleka. Od tego roku można także za niewielkie pieniądze zakupić jogurt.
11
ciepłego soczku filiżanka!
Do drugiego śniadanka ciepłego soczku filiżanka!
12
W ten sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na płyny.
Uczniowie klas I – III podczas długiej przerwy razem spożywają śniadanko, które popijają ciepłym napojem. W ten sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na płyny. Uczniowie starszych klas mogą zakupić soki w szkolnej pijalni napojów.
13
CIEPŁA ZUPA NA STOŁÓWCE DLA KAŻDEGO UCZNIA
14
Codziennie w szkolnej stołówce czeka na dzieci
za darmo talerz ciepłej zupy! Z dobrodziejstwa naszego ajenta korzystają przede wszystkim dzieci uczęszczające do świetlicy szkolnej i przebywające w szkole do późnych godzin popołudniowych.
15
SZKOLNY SKLEPIK
16
Tutaj każdy znajdzie dla siebie coś dobrego
Szkoła nie może być miejscem reklamy i sprzedaży produktów żywnościowych o nieodpowiedniej jakości zdrowotnej, nie zalecanych w żywieniu dzieci. Dbamy o to, aby asortyment produktów spożywczych i napojów sprzedawanych w szkole odpowiadał zasadom racjonalnego żywienia. Tutaj każdy znajdzie dla siebie coś dobrego i zdrowego! W naszej szkole dzieci nie jedzą śmieci!
17
KAŻDE DZIECKO CI TO POWIE,
OWOCE W SZKOLE KAŻDE DZIECKO CI TO POWIE, ŻE OWOCE I WARZYWA TO SAMO ZDROWIE!
18
i zdrowsze niż paczkowane chipsy czy batoniki.
Dzieciaki mają się przekonać, że dojrzałe jabłka, gruszki i truskawki, a także papryka i marchew są smaczniejsze i zdrowsze niż paczkowane chipsy czy batoniki. Dlatego każdy wychowawca w klasach 1 - 3 dba o to, aby na półce w klasie stał kosz z owocami sezonowymi! Chcesz byś zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa!
19
Hasła promujące zdrowe odżywianie, sylwety warzyw i owoców wykonane przez uczniów były ozdobą manifestacji zdrowia, która przeszła ulicami dzielnicy! Tydzień dla zdrowia
20
Poprzez samodzielnie przygotowywanie surówek i sałatek
Robimy surówki Poprzez samodzielnie przygotowywanie surówek i sałatek kształtujemy w uczniach prawidłowe nawyki żywieniowe.
21
W restauracji Zajęcia z promocji zdrowia mają na celu wyposażyć uczniów w umiejętność dokonywania „zdrowych” wyborów podczas zakupów lub w restauracji. Niejednokrotnie efekty tej pracy możemy zaobserwować podczas szkolnych wycieczek.
22
Pamiętaj!!! Prawidłowe żywienie i odpowiednia aktywność fizyczna są warunkami zdrowia i harmonijnego rozwoju dzieci i młodzieży. Nieprawidłowe żywienie i brak aktywności fizycznej prowadzą do niedożywienia, nadwagi, otyłości oraz innych zaburzeń w rozwoju fizycznym i umysłowym dzieci i młodzieży, obniżenia ich odporności na choroby oraz zwiększają ryzyko wystąpienia chorób żywieniowozależnych w dorosłym życiu.
23
Produkty zbożowe z tzw pełnego przemiału czyli np. pieczywo razowe
Piramida żywienia czyli co dać dziecku na drugie śniadanie Mleko i jego przetwory Warzywa i owoce Produkty zbożowe z tzw pełnego przemiału czyli np. pieczywo razowe
24
Wierzymy, że nasze działania kiedyś zaprocentują!!!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.