Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWładysława Czerkies Został zmieniony 10 lat temu
1
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
2
SPOŻYWCZO – GASTRONOMICZNE SPOŻYWCZO – GASTRONOMICZNA
Od roku szkolnego 2012/2013 TECHNIKUM SPOŻYWCZO – GASTRONOMICZNE im. Jana Pawła II technik żywienia i usług gastronomicznych technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą kelner ZASADNICZA SZKOŁA SPOŻYWCZO – GASTRONOMICZNA kucharz
3
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Możliwości po ukończeniu szkoły: Praca w zakładach cukierniczych, gastronomicznych, hotelach w charakterze: menagera kucharza Prowadzenie własnej działalności gospodarczej (absolwent potrafi przygotować biznesplan, założyć i prowadzić własną firmę). Podjęcie studiów – szkoła dobrze przygotowuje do studiów na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem. Umiejętności absolwenta: bardzo dobra znajomość dwóch języków obcych, planowanie i organizowanie usług gastronomicznych, sporządzanie potraw i napojów według receptur gastronomicznych, układanie menu, dobieranie zastawy stołowej do potraw i napojów, przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia.
4
Technik technologii żywności
z kwalifikacją cukierniczą Możliwości po ukończeniu szkoły: Praca w zakładach cukierniczych, gastronomicznych, hotelach w charakterze: technologa menagera kontrolera jakości Prowadzenie własnej działalności gospodarczej (absolwent potrafi przygotować biznesplan, założyć i prowadzić własną firmę). Podjęcie studiów – szkoła dobrze przygotowuje do studiów na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem. Umiejętności absolwenta: bardzo dobra znajomość dwóch języków obcych, wytwarzanie efektownych wyrobów cukierniczych, wdrażanie zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej zapewniającej bezpieczeństwo zdrowotne żywności, planowanie, monitorowanie i nadzorowanie produkcji żywności, wykonywanie badań oraz ocena jakościowa żywności.
5
Kelner Możliwości po ukończeniu szkoły:
Praca w renomowanych restauracjach i hotelach. Obsługa uroczystości, bankietów. Prowadzenie własnej działalności gospodarczej (absolwent potrafi przygotować biznesplan, założyć i prowadzić własną firmę cateringową). Podjęcie studiów – szkoła dobrze przygotowuje do studiów na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem. Umiejętności absolwenta: bardzo dobra znajomość dwóch języków obcych, nawiązywane kontaktów z gośćmi polskimi i zagranicznymi, znajomość protokołu dyplomatycznego, umiejętność organizowania przyjęć, sztuka nakrywania i dekorowania stołów, sporządzanie potraw i napojów w obecności gości, planowania wyposażenia zakładu, prowadzenia rachunkowości gastronomicznej.
6
Kucharz Możliwości po ukończeniu szkoły:
Praca w renomowanych restauracjach, hotelach, zakładach żywienia zbiorowego, małych punktach gastronomicznych. Założenie własnej działalności gospodarczej. Możliwość dalszego kształcenia w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych. Niektóre umiejętności: dobra znajomość języka obcego, sporządzanie potraw i napojów według receptur gastronomicznych, właściwe przechowywanie surowców i półproduktów oraz ocenianie ich jakości, układanie menu, dobieranie zastawy stołowej do potraw i napojów, porcjowanie, dekorowanie i wydawane potraw i napojów, znajomość nowoczesnych technologii.
7
Nasza szkoła uzyskała Certyfikat Prezydenta m. st. Warszawy
8
Certyfikat Bezpiecznej Szkoły
Uzyskaliśmy Certyfikat Bezpiecznej Szkoły
9
„Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie”
Realizujemy projekty WARSZAWSKICH INICJATYW EDUKACYJNYCH w ramach programu „Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie” (2009, 2010, 2011, 2013) 2009 – jeden projekt 2010 – trzy projekty 2011 – trzy projekty 2013 – dwa projekty
10
Młodzież uczestniczy w różnych formach zajęć pozalekcyjnych:
wycieczki o różnorodnej tematyce koła zainteresowań (gastronomiczne, barmańskie, kelnerskie, cukiernicze, przedmiotowe, sportowe) szkolenia i warsztaty wykłady na warszawskich uczelniach: – Wszechnica Żywieniowa (SGGW) – Uniwersytet Warszawski (Wydział Chemii) spektakle teatralne i „ambitne” kino
11
SUKCESY UCZNIÓW W KONKURSACH I OLIMPIADACH
12
Finał I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Wołowina na Polskim Stole”
(wrzesień 2012 r.)
13
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu” (październik 2012 r.) I miejsce w konkursie kelnerskim III miejsce w konkursie kulinarnym
15
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” III miejsce w konkursie kulinarnym III miejsce w konkursie kelnerskim
16
III Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
EXPO SWEET 2013 III Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych (luty 2013 r.)
17
Finał etapu okręgowego XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
(styczeń 2013 r.)
18
w IV Dzielnicowym Konkursie z Języka Angielskiego
III miejsce w IV Dzielnicowym Konkursie z Języka Angielskiego (styczeń 2013 r.)
19
Finał Dzielnicowego Konkursu Poezji Karola Wojtyły i o Janie Pawle II
(grudzień 2012 r.) I, II i III miejsce dla uczniów naszej szkoły
20
Zawody matematyczne dla uczniów szkół zawodowych Pragi-Południe
„Praskie spotkania z matematyką” (grudzień 2012 r.) II miejsce – klasy technikum II miejsce – klasy szkół zasadniczych
21
II miejsce - w kategorii technikum
Dzielnicowy Konkurs Ortograficzny dla młodzieży szkół ponadgimnazjalnych z Pragi-Południe (listopad 2012 r.) II miejsce - w kategorii technikum II miejsce - w kategorii szkół zasadniczych
22
Młodzież bierze udział w wielu konkursach:
recytatorskich historycznych matematycznych wiedzy o Janie Pawle II ekonomicznych fotograficznych zawodowych sportowych
23
Więcej o szkole dowiesz się 11 kwietnia 2013 r
Więcej o szkole dowiesz się 11 kwietnia 2013 r. Spotkanie informacyjne godz. 1700
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.