Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
PROGRAM „SKLEPIKI SZKOLNE – ZDROWA REAKTYWACJA” organizator: Fundacja Banku Ochrony Środowiska ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
2
Co to jest zdrowe odżywianie?
Zdrowe odżywianie to dostarczenie w odpowiednim czasie odpowiedniej ilości i jakości składników pokarmowych (białek, cukrów, tłuszczy, witamin, składników mineralnych) niezbędnych do harmonijnego rozwoju i funkcjonowania organizmu ludzkiego.
3
Konsekwencje złych nawyków żywieniowych
Złe nawyki żywieniowe stają się przyczyną występowania wielu chorób: próchnicy zębów otyłości cukrzycy miażdżycy chorób serca i naczyń krwionośnych nadciśnienia tętniczego anoreksji, bulimii
4
Podstawowe zasady zdrowego odżywiania.
Aby czuć się dobrze i wyglądać pięknie przez lata – należy jeść mądrze. Pamiętaj, że każda, nawet mała zmiana na lepsze jest pożyteczna. Przestrzeganie kilku podstawowych zasad może pomóc Ci zmienić swój sposób odżywiania.
5
Urozmaicona dieta 1 Urozmaicona dieta jest najlepszym sposobem dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oznacza to spożywanie w ciągu dnia produktów wchodzących w skład wszystkich podstawowych grup żywności: produktów zbożowych mleka i przetworów mlecznych warzyw i owoców mięsa, ryb, drobiu, wędlin i jaj tłuszczu (w ograniczonej ilości)
6
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA 3 – 4 razy w miesiącu 2 razy dziennie
warzywa: bez ograniczeń owoce: 2 – 3 razy dziennie codziennie codziennie
7
Produkty zbożowe z pełnego przemiału – główne źródło energii
2 W codziennej diecie dzieci i młodzieży, zgodnie z zaleceniami prawidłowego żywienia powinny dominować: produkty zbożowe wyprodukowane z mąk gruboziarnistych (z grubego przemiału), kasze niełuskane (np. kasza gryczana, jęczmienna).
8
Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
3 Osoby zdrowe powinny spożywać tłuszcze w umiarkowanej ilości. Tłuszcze zwierzęce trzeba zastąpić olejami (rzepakowym, sojowym) i oliwą z oliwek. Zmniejszenie spożycia tłuszczu można osiągnąć poprzez ograniczenie spożycia żywności typu fast food (np. frytki, pizza) i chipsów (zawartość tłuszczu: 33-48%).
9
Chude mięso i wędliny oraz ryby – źródło wartościowego białka
4 Zarówno ryby jak i drób są dobrymi źródłami białka, które jest jednym z podstawowych budulców naszego organizmu. Zasady obowiązujące przy wyborze produktów mięsnych: mięso tzw. czerwone (wołowina, wieprzowina, baranina) powinno być zastępowane drobiem (bez skóry) i rybami (gł. morskimi), zaleca się spożywanie chudych wędlin, z przewagą drobiowych, ryby, gł. morskie powinny być spożywane 2-3 razy w tygodniu.
10
Warzywa i owoce w każdym posiłku
5 Warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków i pojadania. Spożycie warzyw powinno być większe niż owoców, ponieważ owoce zawierają więcej cukrów prostych i są bardziej kaloryczne.
11
Mleko i przetwory mleczne niezbędne w żywieniu dzieci i młodzieży.
6 Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane codziennie. Młodzież i dzieci w wieku szkolnym powinny wypijać codziennie 2-3 szklanki mleka. Wskazane jest częściowe zastępowanie mleka napojami fermentowanymi (jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką), twarogiem lub serkami homogenizowanymi.
12
Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
7 Szkodliwość cukru polega na: szybkiej przemianie w tłuszcz, co jest przyczyna powstania nadwagi i otyłości, dostarczeniu organizmowi jedynie, tzw. „pustych kalorii”, przyczynianiu się do rozwoju próchnicy zębów,
13
Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
8 Codziennie powinno się wypijać około 2 litrów płynów. Szczególnie polecane są: woda mineralna, herbatki ziołowe i niesłodzone soki owocowe.
14
Ograniczaj spożycie słonych produktów.
9 Sól jest składnikiem wielu przetworzonych produktów spożywczych dlatego należy pamiętać, że jest jej sporo w wędlinach, konserwach oraz innych gotowych produktach. Unikaj kupowania potraw solonych: chipsów, solonych orzeszków i krakersów.
15
Bądź codziennie aktywny fizycznie.
10 Ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
16
PROGRAM „SKLEPIKI SZKOLNE – ZDROWA REAKTYWACJA” organizator: Fundacja Banku Ochrony Środowiska
MODA NA ZDROWIE
17
Wiadomości ze strony Instytutu Żywności i Żywienia.
PROGRAM „SKLEPIKI SZKOLNE – ZDROWA REAKTYWACJA” organizator: Fundacja Banku Ochrony Środowiska Prezentacja wykonana przez zespół realizujący program „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”. Wiadomości ze strony Instytutu Żywności i Żywienia. Grafika z internetu. Dziękujemy za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.