Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zakupy
2
Serdecznie witamy wszystkich zgromadzonych na szkolnej debacie związanej z „Zakupami”.
4
Celem naszej debaty jest zastanowienie się nad kilkoma zagadnieniami:
- Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów do sklepiku szkolnego? - Jak rozpocząć współpracę z lokalnymi producentami? - Co oznacza lokalna i sezonowa żywność w szkolnej stołówce?
5
Ogólnie mówiąc wielu z Was kupując produkty, czy to spożywcze, czy chociażby sprzęty AGD, nie zwraca uwagi na etykiety, skład i pochodzenie danego produktu.
6
W przypadku produktów spożywczych prowadzi to wówczas do niezdrowego odżywiania, otyłości, różnych chorób oraz innych skutków szkodzących naszemu zdrowiu.
7
Przeprowadziłyśmy anonimową ankietę, aby dowiedzieć się gdzie uczniowie naszej szkoły zaopatrują się w artykuły spożywcze i co najczęściej spożywają.
8
Żeby ułatwić dyskusje przedstawiamy pytania, które zadałyśmy ankietowanym
9
1. Gdzie najczęściej robisz zakupy:
a) polskie sklepy typu: Alma, Biedronka b) zagraniczne sklepy typu: Real, Carrefour 2. Co najczęściej kupujesz w sklepiku szkolnym/sklepie: a) słodycze i przekąski b) warzywa i owoce c) inne 3. Czy zwracasz uwagę na etykiety produktów, które kupujesz: a) tak b) nie 4. Jak często jesz chipsy, fast-foody i pijesz słodkie napoje gazowane: a) raz w tygodniu b) raz na miesiąc c) bardzo rzadko 5. Jakiego rodzaju kupujesz produkty: a) świeże mięso, warzywa i owoce b) mrożone, gotowe produkty 6. Czy robisz zakupy przez Internet:
11
Z przeprowadzonej ankiety wynika, iż:
- częściej kupujemy w sklepach zagranicznych - w sklepiku szkolnym kupujemy słodycze i przekąski - nie zwracamy uwagi na etykiety produktów, czyli nie jesteśmy w pełni świadomi co tak naprawdę spożywamy - chipsy, fast-foody i słodkie napoje gazowane spożywamy przynajmniej raz w tygodniu, a nawet częściej - kupujemy świeże warzywa, owoce i mięso, lecz w małych ilościach.
12
Na podstawie udzielonych nam odpowiedzi, chciałybyśmy z Państwem wyciągnąć wnioski i podyskutować o tym jaki możemy mieć wpływ na to co jedzą nasi uczniowie.
13
Wykorzystując nasz szkolny sklepik chciałybyśmy zaproponować, aby to właśnie w nim uczniowie mogli również kupić świeże i zdrowe produkty, żeby każdy miał możliwość zjeść zdrowy posiłek.
14
Ci, którzy zdrowo się odżywiają będą mogli znaleźć w sklepiku to co lubią najbardziej, a Ci, którzy „zdrowej żywności nie znają” będą mogli jej zakosztować.
15
Teraz chciałybyśmy przejść do zadania kilku pytań uczniom, jak i zebranym tutaj dorosłym.
16
1. Co najchętniej kupują uczniowie w naszym sklepiku szkolnym?
2. Co można zmienić? 3. Czy można by było wprowadzić więcej owoców i zdrowej żywności? 4. Czy można by było nawiązać współpracę z lokalnymi dostawcami?
17
Nasze propozycje na sprzedaż artykułów w sklepiku szkolnym:
- owoce sezonowe - jogurty i napoje mleczne - „zielone kanapki” - soki z świeżo wyciskanych owoców
18
Jesteśmy otwarte na propozycje, być może ktoś z Was ma równie dobre pomysły…
19
Każdy z nas czasem ma ochotę na coś słodkiego, ale zdrowe produkty są potrzebne młodzieży w okresie dojrzewania, a i dorosłym są nie zbędne.
20
Dalekie jesteśmy od namawiania do zupełnej rezygnacji ze słodyczy.
Nasza debata ma na celu przekonanie, że zdrowa żywność jest smaczna, a spożywanie jej pozytywnie wpłynie na nasz organizm.
21
Emilia Pawleta i Magdalena Piórkowska
Bardzo dziękujemy wszystkim za udział w debacie dotyczącej „Zakupów” Emilia Pawleta i Magdalena Piórkowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.