Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży ,,LOKALNY EKOROZWÓJ”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży ,,LOKALNY EKOROZWÓJ”"— Zapis prezentacji:

1 XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży ,,LOKALNY EKOROZWÓJ”
Autorzy: Anita Grosicka Sabina Lech II LO w ZS im. Stanisława Staszica w Staszowie

2 Temat: Ekorozwój lokalny czyli lokalni producenci i ich produkty oraz ekologia w szkole.

3 Plan debaty: Przedstawienie uczestnikom prezentacji multimedialnej.
Przeprowadzenie dyskusji. Rozwiązanie zadań aktywizujących. Zebranie ich opinii, wniosków dotyczących debaty.

4 Wszystko od początku- czym jest SDiM?
Sejm Dzieci i Młodzieży - akcja propagująca od 1994 r. parlamentaryzm wśród młodzieży, aktualnie gimnazjalnej i szkół ponadgimnazjalnych. Kadencja posłów trwa jeden rok, a jedyna sesja w roku odbywa się 1 czerwca w Dzień Dziecka. SDiM składa się, tak jak Sejm RP z 460 posłów. Sejm Dzieci i Młodzieży w Polsce to pierwsze tego typu przedsięwzięcie i inicjatywa w Europie. Obecnie tego rodzaju dziecięco-młodzieżowe parlamenty zostały zainicjowane także w Republice Francuskiej, Portugalii, Królestwie Wielkiej Brytanii, Finlandii i Republice Czech.

5 Cele Sejmu Dzieci i Młodzieży
Celem projektu edukacyjnego, a tym samym rekrutacji do Sejmu Dzieci i Młodzieży, jest zaangażowanie uczniów i uczennic w działania na rzecz swojej szkoły, swojego najbliższego otoczenia oraz zwiększenie wiedzy na temat dotyczący danej edycji Sejmu

6 Nasz zamiar… Naszym celem jest uzyskanie
dwóch mandatów poselskich oraz wyjazd na obrady XIX sesji do Warszawy, które odbędą się 1 czerwca 2013r w Międzynarodowym Dniu Dziecka.

7 ,,Myśl globalnie, działaj lokalnie!”
CZAS NA DEBATĘ ,,Myśl globalnie, działaj lokalnie!”

8 Wyniki ankiety: Czy wiesz czym jest ekorozwój?

9 Czym jest ekorozwój? Jest to zrównoważony rozwój, który może być zdefiniowany jako gospodarowanie z wykorzystywaniem przez człowieka biosfery w taki sposób, aby osiągnąć możliwie największe i trwale korzyści z bieżącej produkcji oraz zbiorów.

10 Składowe ekorozwoju

11 6 wymiarów ekorozwoju Zrównoważony rozwój powinien być dla swojej skuteczności realizowany w sześciu wymiarach: społecznym, gospodarczym, ekologicznym, przestrzennym i instytucjonalnym także kulturalnym. Ponieważ wiele możliwości i kompetencji w tych obszarach posiadają lokalne jednostki samorządu terytorialnego.

12 Inaczej mówiąc rozwój zrównoważony to szybki (dynamiczny) rozwój gospodarki z poszanowaniem praw przyrody. Rozwój gospodarczy wynikający z zaspakajania wzrastających potrzeb społecznych nie powinien negatywnie wpływać na zachodzące w środowisku procesy. Potrzeby środowiska powinny być równie ważne, a negatywne skutki działalności gospodarczej człowieka eliminowane lub minimalizowane

13 WŁADZE PUBLICZNE TRÓJKĄT ZMIANY BIZNES SPOŁECZNOŚĆ

14 A z czym tobie kojarzy się lokalny ekorozwój?

15 Mój wpływ na lokalny ekorozwój?
Co mogę zrobić ja? Jak mogę wesprzeć tę idee? Jakie działania można podjąć w naszej szkole i najbliższym otoczeniu w celu promocji tej idei?

16 Wyniki ankiety: Czy wiesz kim jest świadomy konsument?

17 Czym są świadome zakupy?
Podczas zakupów zwykle nie zastanawiamy się, jaką drogę przebył produkt, zanim trafił na sklepową półkę. To błąd, ponieważ pieniądze, które wydajemy, mają znacznie większą siłę, niż można się spodziewać. Wspieranie rodzimego biznesu to właśnie odpowiedzialne zakupy.

18 Jakie istnieją trudności w byciu świadomym konsumentem?
Jak je pokonać? Co można zrobić by młodzież sięgała po zdrowe produkty? Czy kryzys może być jedną z przyczyn stania się świadomym konsumentem?

19 Czym powinien kierować się kupujący?
Naszym wspólnym zadaniem będzie stworzenie tak zwanej ,,piramidy”, w której zawrzemy nadrzędne cele jakie powinny przyświecać konsumentowi podczas zakupu.

20 Lokalni producenci. Czy są nam potrzebni?
Kim jest lokalny producent? Lokalni producenci. Czy są nam potrzebni? Lokalni producenci powinni być uprzywilejowani?

21 Lokalni producenci w moim regionie

22 dla lokalnego producenta
Szanse i zagrożenia dla lokalnego producenta Konkurencja z wielkimi sieciami sklepów. Rolnictwo nie jest atrakcyjnym miejscem pracy. Tańsza cena lepsza jakość. Produkty lokalne są obecnie bardzo popularne.

23 A jakie znasz inne problemy lokalnych producentów?
Co można zrobić w celu ich minimalizacji? Korzyści wynikające ze wspierania lokalnych producentów? Co powinny zrobić władze publiczne by pomóc lokalnym producentom?

24 Eko-market Czy istnieje szansa na rozwój takiego miejsca w naszej okolicy? Czy taki biznes może być opłacalny?

25 Co powinno znaleźć się w naszym koszyku-zabawa eko-koszyk
Waszym zadaniem będzie napisanie na kartkach znajdujących się tuż obok was, produktów ekologicznych również lokalnych,( z jakimi spotykacie się codziennie) które powinny zawsze znajdować się w naszym koszyku.

26 Recycling Produkty sprowadzane od lokalnych producentów to: mniejsza ilość pokonanych kilometrów, a tym samym mniejsza emisja i zanieczyszczenie powietrza. Ale co zrobić z opakowaniami w których przewożone są te produkty.

27 Zasada 3R/w Polsce 3U Unikaj kupowania zbędnych rzeczy Użyj powtórnie
Utylizuj Jak wy rozumiecie te zasady? Czy szkoła jest dobrym miejscem do ich realizacji?

28 Co zrobić by zmniejszyć ilość odpadów w mojej szkole

29 Sklepik szkolny i stołówka
Sklepik szkolny i stołówka. Miejsca uzupełniania potrzeb żywieniowych uczniów Lokalny produkt vs sklepik i stołówka? Co zrobić, aby tam było ich więcej ? Sezonowa żywność-co wy na to? Jak rozpocząć lub poszerzyć współpracę z lokalnymi producentami? Czy produkty w sklepiku mogą istnieć bez magicznego ,,E”?

30 Wyniki ankiety: Co najczęściej kupujesz w sklepiku?
Pieczywo Napoje Słodycze Owoce Inne

31 Wyniki ankiety: Ile pieniędzy przeznaczyłbyś na lokalne produkty w sklepiku szkolnym
ok. 3,30 zł

32 Co wyrzucić ze sklepiku szkolnego?
Produkty, które warto wycofać

33 7 zasad planowania jadłospisu
1. Jest planowany na okres od 5 do 10 dni 2. Okresowo ustalamy średnioważone normy żywienia dla ,,żywionej grupy 3. Uwzględniamy sezonowość produktów 4. Uwzględniamy różne technologie sporządzania potraw 5. Uwzględniamy dobór produktów pod wzg. barwy, smaku i zapachu 6. Uwzględniamy porę roku 7. Jadłospis dostosowujemy do warunków ekonomicznych oraz warunków techniczno-organizacyjnych kuchni

34 ,,Idealny jadłospis” Teraz porównamy jadłospis ze stołówki w internacie. Sprawdzimy czy spełnia on 7 zasad.


Pobierz ppt "XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży ,,LOKALNY EKOROZWÓJ”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google