Pobierz prezentację
1
Kuchnia Szwajcarii
2
Kuchnia każdego narodu jest odzwierciedleniem jego:
położenia geograficznego bogactwa materialnego stopnia rozwoju ogólnej kultury typu obyczajowości kultywowanych tradycji Kuchnia każdego narodu jest odzwierciedleniem jego położenia geograficznego, bogactwa materialnego, stopnia rozwoju oraz ogólnej kultury, typu obyczajowości i kultywowanych tradycji.
3
Choć Szwajcaria jest jednym z najmniejszych krajów Europy,
mówi się tu aż czterema językami: niemieckim francuskim włoskim retoromańskim (łaciną ludową) Szwajcaria jest jednym z najmniejszych krajów Europy. Graniczy z pięcioma państwami: Austrią, Liechtensteinem, Francją, Włochami i Niemcami. Mówi się tu czterema językami: niemieckim, francuskim, włoskim i retoromańskim (łacina ludowa). Kraj podzielony jest na 26 kantonów, z których każdy ma własny parlament, tradycje, a przede wszystkim kuchnię.
4
Kraj podzielony jest na 26 kantonów, z których każdy ma własny:
parlament tradycje a przede wszystkim kuchnię W poszczególnych częściach kraju dają znać o sobie kultywowane tradycje kulinarne: niemieckie włoskie francuskie - są one dość silne, ale nie na tyle, by nie można było mówić o narodowej kuchni szwajcarskiej Kraj podzielony jest na 26 kantonów, z których każdy ma własny parlament, tradycje, a przede wszystkim kuchnię. W poszczególnych częściach kraju dają znać o sobie kultywowane tradycje kulinarne niemieckie, włoskie, francuskie – są one dość silne, ale nie na tyle, by nie można było mówić o narodowej kuchni szwajcarskiej
5
do tradycji wiejskich prostych potraw,
Kuchnia szwajcarska to przede wszystkim kuchnia domowa, nawiązująca często do tradycji wiejskich prostych potraw, których smak podnoszą przede wszystkim sery i wina. Kuchnia szwajcarska to przede wszystkim kuchnia domowa, nawiązująca do często do tradycji wiejskich, prostych potraw, których smak podnoszą przede wszystkim sery, wina i przyprawy. W poszczególnych częściach kraju dają znać o sobie kultywowane tradycje kulinarne niemieckie, włoskie, francuskie – są one dość silne, ale nie na tyle, by nie można było mówić o narodowej kuchni szwajcarskiej.
6
Symbolem szwajcarskiej sztuki kulinarnej stało się fondue.
Polega ono na topieniu startego sera w specjalnym garnku ("caquelon") i zanurzaniu w nim kawałeczków chleba za pomocą specjalnych, długich widelczyków. Fondue nawiązuje do wspaniałej szwajcarskiej tradycji wspólnego jedzenia z jednej misy. Tradycja ta była pielęgnowana nawet, gdy stołujący się nie należeli do przyjaciół. Na czas posiłku zapominano nawet o wojnie! Symbolem szwajcarskiej sztuki kulinarnej stało się fondue, potrawa pozornie prosta, wymagająca jednak wyczucia proporcji dobieranych serów i przypraw. Każdy region kraju ma swoją wersję tej potrawy, w każdym przypadku jednak najpierw w żaroodpornym naczyniu, uprzednio natartym ząbkiem czosnku, gotuje się białe wino z dodatkiem sera. Gdy roztopiony ser osiągnie konsystencję gęstej, jednolitej masy, dorzuca się przyprawy ziołowe (gałkę muszkatołową i pieprz) oraz dolewa kirsz (wiśniówkę). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. W gorącej serowej masie zanurza się kawałki chleba lub bułki nadziane na długie widelce.
7
Szwajcaria szczyci się wielowiekową tradycją produkcji sera.
Emmentaler Gruyere Sbrinz Appenzeller Tete de Moine należą do najbardziej znanych serów na świecie. Na tym się jednak nie kończy ilość szwajcarskich specjałów, których liczbę szacuje się na 450! Szwajcaria szczyci się wielowiekową tradycją produkcji sera. Emmentaler, Gruyere i Sbrinz, ale także Appenzeller i Tete de Moine należą do najbardziej znanych serów na świecie. Na tym się jednak nie kończy ilość szwajcarskich specjałów, których liczbę szacuje się na 450.
8
Drugą potrawą, nie mniej popularną i charakterystyczną dla kuchni szwajcarskiej, jest raclette.
Ta bardzo stara potrawa pasterzy alpejskich przyrządzana była z sera ogrzewanego nad żarem wygaszonego ogniska. Topniejący ser przekładano szybko na talerz i spożywano zwykle z ziemniakami pieczonymi również w ognisku. Wraz z przeniesieniem potrawy do restauracji, uruchomiony został cały przemysł produkujący nie tylko odpowiednie gatunki sera, ale i specjalną zastawę stołową. Drugą potrawą, nie mniej popularną i charakterystyczną dla kuchni szwajcarskiej, jest raclette. Ta bardzo stara potrawa pasterzy alpejskich przyrządzana była z sera ogrzewanego nad żarem wygaszonego ogniska. Topniejący ser przekładano szybko na talerz i spożywano zwykle z ziemniakami pieczonymi również w ognisku. Wraz z przeniesieniem potrawy do restauracji, uruchomiony został cały przemysł produkujący nie tylko specjalne gatunki sera, ale i specjalną zastawę stołową.
9
niemieckiej, a także francuskiej części Szwajcarii.
Rösti to rodzaj naszego placka ziemniaczanego przygotowany z grubo startych ziemniaków, które uprzednio mogą być lekko podgotowane. Często podawany z serem na wierzchu lub kiełbasą. Pieczony w całości na dużej patelni. Może być samodzielnym daniem lub też służyć jako dodatek. Jest typowym daniem niemieckiej, a także francuskiej części Szwajcarii. Rösti to klasyk szwajcarski, można powiedzieć, że to potrawa narodowa. Jest to rodzaj naszego placka ziemniaczanego. Przygotowany z grubo startych ziemniaków, które uprzednio mogą być lekko podgotowane. Często podawany z serem na wierzchu lub kiełbasą. Pieczony w całości na dużej patelni. Może być samodzielnym daniem lub też służyć jako dodatek. Jest typowym daniem niemieckiej części Szwajcarii.
10
Tarty należą również do typowych specjalności Szwajcarii.
Poza tartami słodkimi, wśród których prym wiodą tarty z owocami , istnieją tarty słone, mogące zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Szczególnie smaczne są: z serami i pomidorami ze szpinakiem i kawałkami pieczonego boczku lub szynki z ziemniakami Tarty należą również do typowych specjalności Szwajcarii. Poza tartami słodkimi, wśród których prym wiodą tarty z owocami , istnieją tarty słone, mogące zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Szczególnie smaczne są z serami i pomidorami, ze szpinakiem i kawałkami pieczonego boczku lub szynki oraz z ziemniakami.
11
Szwajcaria to kraj czekoladą płynący
i to czekoladą najlepszego gatunku. Spożywa się tu najwięcej czekolady na świecie. Przeciętny mieszkaniec kraju zjada prawie 12 kilogramów czekolady rocznie! W Szwajcarii narodziły się znane na całym świecie marki m.in. Toblerone, Lindt, Nestle. Produkcją czekolady w Szwajcarii zajmuje się 17 fabryk. Łącznie sprzedają one 140 ton czekolady rocznie. Szwajcaria to kraj czekoladą płynący i to czekoladą najlepszego gatunku. Spożywa się tu najwięcej czekolady na świecie. Przeciętny mieszkaniec kraju zjada prawie 12 kilogramów czekolady rocznie! W Szwajcarii narodziły się znane na całym świecie marki m.in. Toblerone, Lindt, Nestle, a Zurych jest stolicą tego czekoladowego królestwa. warto wsiąść do Pociągu Czekoladowego, który wyrusza z Montreux i prowadzi w górę do regionu Gruyère, skąd pochodzi delikatna czekolada Callier i ser gruyère. W Broc, w fabryce Callier można zobaczyć, jak produkowana jest czekolada. Produkcją czekolady w Szwajcarii zajmuje się 17 fabryk. Łącznie sprzedały one tony czekolady.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.