Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zanim zjem pomyślę...
2
2.Główne zasady żywienia 3.Piramidy żywienia
Co jeść... 1.Co jeść? 2.Główne zasady żywienia 3.Piramidy żywienia 4.Kalorie 5.Nadwaga... 6.Wskaźnik BMI 7.Owoce 8.Instytucje żywieniowe
3
Co jeść?? Każdy wie, że należy odżywiać się zgodnie z piramidą żywienia, ale czego nie powinno się jeść?? Wszystko w zbyt dużej ilości może szkodzić, a w małej nie powinno. Jest wiele teorii na temat jedzenia i niestety są sprzeczne ze sobą, także trudno zorientować się co rzeczywiście jest prawdą, a co nie. Niektórzy mówią, że owoce są zdrowe, a inni, że szkodzą. Oczywiście: Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety Spożywaj codziennie warzywa i owoce. Unikaj cukru i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli. Ograniczaj spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Mięso spożywaj z umiarem, zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi.
4
Najważniejsze zasady zdrowego żywienia
Musicie spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków i nie jeść wciąż tego samego) Kontrolujcie masę ciała (dbajcie o zachowanie należnej masy ciała, aby nie doprowadzić do nadwagi) Starajcie się stosować do piramidy żywienia i unikajcie niezdrowych substancji. Unikajcie alkoholu i innych używek. Nie przejadajcie się i nie jedzcie szybko. Jedzcie regularnie i z przerwami.
5
Piramida żywienia Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy. Po raz pierwszy piramidę zdrowego odżywiania opracowali uczeni kanadyjscy około 30 lat temu. Z czasem, w miarę poszerzenia się wiedzy o zdrowym odżywaniu, pierwotna piramida ulegała pewnym modyfikacjom.
6
Energia Płeć Grupa wiekowa (lata) Kcal/kg mc/dobę Ogółem (kcal)
Zalecenia żywieniowe dotyczące energii w diecie... Płeć Grupa wiekowa (lata) Kcal/kg mc/dobę Ogółem (kcal) Dziewczęta 10 – 12 51 – 60 2100 – 2150 2200 – 2300 Chłopcy 62 – 71 2500 – 2600
7
Czy masz nadwagę?? Nadwaga to najprościej mówiąc nadmierna masa ciała i trzeba wiedzieć, że ma ona duży wpływ na nasze zdrowie...
8
BMI Wskaźnik BMI (skrót od ang. Body Mass Index,
po polsku wskaźnik masy ciała) określa się dzieląc masę ciała (w kg) przez wzrost (w metrach) podniesioną do kwadratu: BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)2 niedowaga ( BMI < 18,5) Może być potrzebne spożywanie większej ilości produktów w ramach dobrze zbilansowanej i odżywczej diety. W przypadku bardzo niskiej wagi wskazana jest konsultacja lekarza. prawidłowa masa ciała ( BMI = ) Spożywane są właściwe ilości pokarmów by utrzymać prawidłową masę ciała. Należy zwrócić uwagę na wartości zdrowotne spożywanych posiłków. Osoby znajdujące się na dolnej granicy prawidłowej masy ciała powinny ją utrzymywać, aby nie trafić do kategorii osób z niedowagą. nadwaga ( BMI = ,9) Obniżenie masy ciała będzie korzystne dla zdrowia. otyłość ( BMI = ,9) Osoby z tej kategorii powinny schudnąć ze względu na ryzyko zdrowotne związane z nadmierną masą ciała. otyłość dużego stopnia ( BMI > 40)
9
krajach Unii Europejskiej
Spożycie owoców w krajach Unii Europejskiej kg/rok
10
Polityka wyżywienia realizowana jest przez instytucje krajowe i międzynarodowe: FAO – (Food and Agriculture Org) Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa WHO (World Health Org.) – Światowa Organizacja Zdrowia SANCO – Dyrekcja Komisji Europejskiej ds. Zdrowia... ...to właśnie one zajmują się wyżywieniem w danych krajach i na świecie...
11
Instytucje ds. żywienia w Polsce
Wydział nauk o żywieniu człowieka i konsumpcji SGGW ( Logo wydziału Logo SGGW Instytut żywności i żywienia w Warszawie (IZZ) ( Polska Federacja Producentów Żywności (
12
prof. Stanisław Berger (twórca wydziału nauk
Pamiętajcie, media nie zawsze mówią prawdę. Ich super-diety nie zawsze są sprawdzone i pewne!! Zdajcie się na zdrowy rozsądek i zapamiętajcie zasadę 5*u !! 5*u urozmaicenie Szkodliwych substancji, ALKOCHOLI, słodyczy, soli, tłuszczy nasyconych itp... unikanie umiarkowanie W jedzeniu uprawianie sportu UŚMIECHNIJ SIĘ!! prof. Stanisław Berger (twórca wydziału nauk o żywieniu człowieka)
13
Przygotowała: Monika Halicka
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.