Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZofia Irla Został zmieniony 11 lat temu
1
„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy”
PL1-LEO Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”
2
„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy”
Staż we Włoszech „Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” Instytucja wysyłająca: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im Józefa Wybickiego, Dyrektor Elżbieta Świętoń Instytucja pośrednicząca: Szkoła o profilu hotelarstwa i gastronomi im. Karola Wojtyły , Via Vittime Civili Di Guerra No 8, Catania Instytucja przyjmująca: Grand Hotel Baia Verde **** Aci Castello - Cannizzaro (Catania) we Włoszech, Dyr. Giovanni Previtera
3
„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy”
Cele projektu „Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” -podwyższenie umiejętności w zakresie przyrządzania potraw kuchni włoskiej potwierdzonych Certyfikatami „Europass Mobilności” -nabyte umiejętności wskazania specyfiki kuchni włoskiej, -dokonywanie przemyśleń o możliwości wykorzystania kuchni, tradycji krajów partnerskich w ofercie zakładów gastronomicznych w regionie, -ewaluacja przewodnika do zakładania firmy rodzinnej o ofertę innych narodów, -opracowanie kart menu z potrawami kuchni włoskiej, -doskonalenie umiejętności organizacji bankietów i przyjęć, -zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowania europejskiego rynku pracy we Włoszech, -kształtowanie postawy otwartej, mobilnej, przedsiębiorczej, radzenia sobie w trudnych sytuacjach, -podwyższenie umiejętności komunikowania się w językach obcych, -nabycie umiejętności opracowania przewodnika poruszania się po europejskim i regionalnym rynku pracy, -nabycie kompetencji zawodowych oraz dzielenie się nimi ze szkolną i w środowisku, -poprawa umiejętności sporządzania raportów i prezentacji multimedialnych, -podwyższenie wyników na egzaminach zewnętrznych poprzez zwiększenie motywacji do nauki, poszukiwania wiedzy z różnych źródeł, zaciśnięcie współpracy z rodzicami, uatrakcyjnienie szkolenia zawodowego, -wzmocnienie WSDZ, dokonanie jego ewaluacji, wdrożenie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej absolwenta na europejskim i regionalnym rynku pracy.
4
Staż we Włoszech opiekun: Ewa Piotrowska
stażystki: Magdalena Pacholczyk Patrycja Cyrzan Ewelina Rybakowska Martyna Skrzypkowska miejsce odbywanego stażu: Sycylia, miejscowość Catania Grand Hotel Baia Verde **** Zawód: Technik Hotelarstwa
5
Przygotowanie przed wyjazdem
obyczajowe, organizacyjne, językowe, kulturowe, pedagogiczne.
6
Włochy – Sycylia - Catania
Nasza droga z domu do pracy Gdańsk – Warszawa – Rzym - Catania
7
Włochy – Sycylia - Catania
A tak mieszkałyśmy
8
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Hotel, w którym odbywałyśmy staż Grand Hotel Baia Verde – Jest to 4-gwiazdkowy hotel nad morzem. Położony jest on na skale z lawy, w pięknej zatoce wzdłuż Morza Jońskiego, w otoczeniu śródziemnomorskiej roślinności. Hotel posiada 160 pokoi i 2 apartamenty, większość z widokiem na morze. Pokoje są elegancko urządzone i wygodnie wyposażone w: w klimatyzację, telewizję satelitarną, TV, minibar, sejf, telefon i dostęp do Internetu. Restauracja znajduje się na dużym tarasie z widokiem na morze. W hotelu znajduje się także bar amerykański, ogród na dachu, jedenaście sal konferencyjnych, dostęp do plaży, basen, parking i SPA z centrum odnowy biologicznej, fitness i salon piękności.
9
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Zdjęcia Hotelu basen widok z góry basen Wejście do hotelu
10
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Wspólne zdjęcie z pracownikami ( w barze )
11
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Praca w barze Pracując w barze naszymi obowiązkami było: Serwowanie napoi alkoholowych i bezalkoholowych Serwowanie przekąsek Utrzymanie porządku na swoim miejscu pracy Znoszenie brudnej zastawy Utrzymywanie czystości na stolikach przy basenie Nauczyłyśmy się także procedury przyjmowania zamówienia przy barze, łącznie z sporządzeniem rachunku oraz sposobu ich przechowywania.
12
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Pracując w barze nauczyłyśmy się przyrządzać: kawę amerykańską, cappuccino, espresso oraz kawę mrożoną, drinki tj. Mijito oraz Aperol, sałatkę owocową, typowe potrawy serwowane w barze tj. foccacie czy sandiche.
13
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Pokoje W hotelu obsługiwałyśmy room service. Na room service serwowałyśmy gościom hotelowym: - wodę - drinki - przekąski (tosty, sandwich)
14
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Restauracja W restauracji pracowałyśmy codziennie rano, odbierałyśmy stamtąd świeże pieczywo, które zanosiłyśmy do baru. W restauracji pomagałyśmy: - rozstawiać zastawę (sztućce i talerze), - dekorować stoły, - ustawiać owoce na bufecie.
15
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
Praca w barze, przy basenie ( my w trakcie pracy) Martyna, Patrycja, Magda polerujemy szkło Patrycja i Martyna robią sałatkę Macedonia
16
Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello
W hotelu znajdowało się SPA & Wellness SPA & Wellness świadczy takie zabiegi jak: - masaż kamieniami chakra - zabieg czekoladowy - leczenia z miodem - leczenia kamieniami i soli z Morza Martwego Himalajów - zabiegi z torfu - peeling z błota, wodorostów - tonic ciała ... i wiele innych nie tylko dla kobiet, są także zabiegi dla mężczyzn basen talasoterapii
17
Czas wolny i miejsca, które zwiedziłyśmy
Zakupy Giardino Bellini Aci Castello Lipari Corso Italia
18
Włochy – Sycylia – Catania (Stare Miasto)
Główna ulica Katanii to trzykilometrowa Via Etnea, która biegnie od starego portu przez plac Duomo i dochodzi do stóp Etny. Jest ona wybrukowana kawałkami lawy.
19
Włochy – Sycylia – Etna Wycieczka kulturoznawcza
Etna to największy wulkan w Europie i jeden z najbardziej aktywnych na świecie, ok m n.p.m. Ma on ponad 270 kraterów bocznych, i wciąż tworzą się nowe. Mimo stałego zagrożenia, na zboczach Etny mieszka wiele ludzi. Popioły wulkaniczne są niezwykle urodzajne, jest tam wiele plantacji pomarańczowych i cytrynowych, oraz winorośli.
20
Włochy – Sycylia – Etna
21
Włochy – Sycylia – Syrakuzy
Miasto Syrakuzy (Siracusa) leży na płaskiej wapiennej wyżynie opadającej stromo do morza oraz na wyspie Ortigia. Część wyspy z Syrakuzami zwana jest Sycylią grecką. Olbrzymia, od dawna niezamieszkana wyżyna Epipolai, rozciągająca się na zachód od dzisiejszego miasta, była przed 2 tys. lat największą dzielnicą milionowej antycznej metropolii. Źródło Aretuzy Piazza Duomo
22
Włochy – Wyspy Liparyjskie (Wyspy Eolie)
Wycieczka kulturoznawcza Wyspy Eolie to siedemnaście wysp pochodzenia wulkanicznego, położonych na Morzu Tyrreńskim. Starożytna nazwa wysp pochodzi od imienia boga wiatrów, Eola, który miał tu swą siedzibę według mitologii włoskiej. Wyspy Eolskie to stożki lub resztki wulkanów, na Stromboli i Vulcano znajdują się czynne wulkany.
23
Włochy – Wyspy Liparyjskie (Wyspy Eolie)
24
Włochy – Sycylia – Taormina (teatr grecki) Wycieczka kulturoznawcza
Taormina to najstarsze miasto Sycylii, położona na stokach Gór Pelorytańskich, na szczycie wzgórza o wys. 250m.n.p.m. Średniowieczne śródmieście Taorminy otoczone jest przez dziewiętnasto i dwudziestowieczne hotele i wille, a nad miastem góruje Etna.
25
Włochy – Sycylia – Isola Bella (wysepka u podnóży Toarminy)
Isola Bella jest małą wyspą leżącą na Morzu Jońskim przy wschodnim wybrzeżu Sycylii.
26
Włochy – Sycylia – Czas wolny na plaży i spotkania z kolegami
27
Rezultaty stażu zagranicznego:
Poprzez staż zagraniczny zwiększyłyśmy swoje szanse na znalezienie pracy na regionalnym oraz europejskim rynku pracy. Kompetencje i umiejętności jakie zdobyłyśmy są następujące: - poznałyśmy organizację pracy czterogwiazdkowego hotelu w czasie trwania sezonu turystycznego, nauczyłyśmy się ustawienia i dekorowania stołów z uwzględnieniem specyfiki krajowej, nauczyłyśmy się przyrządzać oraz serwować regionalne potrawy, poznałyśmy oczekiwania europejskiego rynku pracy, nauczyłyśmy się komunikować w języku obcym, nie tylko angielskim, ale także i włoskim, nauczyłyśmy się przyrządzać oraz serwować desery, napoje alkoholowe jak i bezalkoholowe typowe dla Sycylii, umiejętność doboru zastawy oraz bielizny stołowej do rodzaju posiłku i okoliczności, wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim, poznanie i wykorzystywanie w sprawach codziennych języka włoskiego, poprawa umiejętności w zakresie edycji tekstów, tworzeniu prezentacji multimedialnych z wykorzystaniem aplikacji PowerPoint, obróbki zdjęć.
28
Prezentacja stażu zagranicznego we Włoszech została wykonana przez:
Magdalena Pacholczyk Ewelina Rybakowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.