Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
ZDROWE ŻYWIENIE
2
Odżywianie – proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy.
3
Żywność – produkty spożywcze wykorzystywane w odżywianiu człowieka.
Żywność można podzielić na: żywność nieprzetworzoną – przeznaczona do bezpośredniego spożycia w postaci naturalnej, np. warzywa, owoce, zioła itp. żywność przetworzoną – najczęściej konserwowana i w postaci nienaturalnej, np. konserwy, dżemy, przetwory itd.
4
Żywność ekologiczna - określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
5
Współczesny człowiek popełnia wiele
błędów w systemie żywieniowym. Je niezdrowo, szybko, często w biegu. Żywność kupowana w większości sklepów przesycona jest chemią, sztucznymi nawozami, ulepszaczami. Powodują one wiele chorób, takich jak: zaparcia, zgaga, zespół jelita nadpobudliwego, niestrawność, uchyłkowatość jelita grubego, choroba wrzodowa, kamica nerkowa i żółciowa, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zakrzepy i zatory krwionośne, rak żołądka, trzustki, jelita grubego. przewlekłe choroby wątroby, otyłość, cukrzyca
6
Popularne fast foody, takie jak McDonald, KFC czy Burger King fundują nam całą gamę niezdrowego jedzenia, które wyniszcza nasz organizm. Jako ciekawostkę można dodać, że powstał film – „Super Size Me” o mężczyźnie żywiącym się tylko w McDonaldzie – po miesiącu przytył kilkanaście kilo, a jego zdrowie gwałtownie się pogorszyło.
7
Produktami oraz czynnościami szkodliwymi, jest żywność uboga w błonnik, masowe używanie oczyszczonej mąki i białego cukru, który to uzyskał miano „białej śmierci”, nadmiar tłuszczu, który spożywamy w produktach smażonych, fast-foodach, słodyczach.
8
Niezdrowe odżywianie może prowadzić do otyłości, którą trudno zwalczyć
Niezdrowe odżywianie może prowadzić do otyłości, którą trudno zwalczyć. Zagraża ona zdrowiu, przeszkadza w życiu. Osoby otyłe często wystawione są na pośmiewisko, z powodu swojej wagi, wyglądu.
9
Osoby pragnące obsesyjnie schudnąć, narażone są na wiele chorób
Osoby pragnące obsesyjnie schudnąć, narażone są na wiele chorób. Głównymi są anoreksja, bulimia. Powstały ideologie, takie jak Pro-ana, które zachęcają do odrzucenia jedzenie, bycia chudym. Jest to styl życia, który traktuje anoreksję i inne zaburzenia odżywiania nie jako chorobę, lecz jako alternatywny sposób odchudzania będący po części świadomym wyborem.
10
Aby nasza dieta była zdrowa
bazą jadłospisu powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko, unikać należy szkodliwych tłuszczy zwierzęcych, słodyczy i cukru, dieta powinna być różnorodna aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminy i minerały, powinno się ograniczać spożywanie mleka i jego przetworów a zastąpić je jogurtami naturalnymi, kefirami, zsiadłym mlekiem, twarożkiem, gdyż bakterie zawarte w tych produktach korzystnie działają na nasz system odpornościowy, zaleca się unikanie alkoholu, ponieważ jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w naszym organizmie, spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów. Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, które obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz dobrze wpływa na trawienie (w małych ilościach). Należy jeść 4-5 posiłków dziennie, ponieważ częste jedzenie niewielkiej ilości pokarmów jest zdrowsze.
11
Zdrowa żywność, jest nazywana także żywnością ekologiczną.
Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska. Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami.
12
Żywność ekologiczną kupuje zaledwie ok
Żywność ekologiczną kupuje zaledwie ok. 7% polskich konsumentów - głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych rośnie dynamicznie, jednakże jej udział w całkowitej powierzchni rolnej jest wciąż niski - ok. 1%.
13
Źródła:
14
Dziękuję za obejrzenie prezentacji
Wykonała: Aleksandra Pakul
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.