Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWiktoria Osińska Został zmieniony 9 lat temu
1
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina
2
* Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy prawidłowego odżywiania oraz dbania o własne ciało. Mamy świadomość, iż o zdrowiu dziecka i jego prawidłowym rozwoju decyduje wiele czynników, dlatego też w naszej placówce główny nacisk kładziemy na: * - organizowanie zajęć i zabaw ruchowych w przedszkolu, jak i na świeżym powietrzu, * - systematycznym dbaniu o higienę osobistą, * - zdrowym i smacznym odżywianiu, * Innowacja pedagogiczna wprowadzona od września 2013 dotyczy przede wszystkim zdrowego odżywiania. Jest to dla nas priorytet, gdyż w okresie przedszkolnym dziecko wyrabia sobie smak i nawyki żywieniowe.
3
* Cel główny innowacji: - * - Promowanie i pogłębianie wśród dzieci i rodziców zdrowych nawyków żywieniowych. * - Poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania. * - Zachęcanie do próbowania nowych potraw. * - Wdrażanie do dbania i pielęgnowania warzyw i ziół,
4
* Cele szczegółowe innowacji, to m.in: * - zachęcanie dzieci do zdrowego stylu życia, * - stworzenie warunków sprzyjających zdrowemu odżywianiu, * - pogłębianie wiedzy o zdrowych produktach i potrzebie ich spożywania, * - propagowanie i wdrażanie idei zdrowego żywienia w życiu codziennym, * - nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, higieny i bezpieczeństwa. * - sukcesywne wprowadzanie stołu szwedzkiego przy śniadaniu (1-2 razy w tygodniu) * - dążenie do usystematyzowania wiedzy o zdrowiu, którą dziecko zdobywa z różnych źródeł, * - wykorzystywanie wszelkiego rodzaju spotkań z rodzicami do propagowania zdrowego odżywiania, * - zachęcanie do spożywania dużej ilości warzyw i owoców poprzez np. wspólne wykonywanie sałatek owocowych i warzywnych, zagadki smakowe * - zachęcanie do picia wody – uświadamianie, jaką ważną rolę odgrywa w życiu człowieka, * - wdrażanie do dbania o higienę rąk i jamy ustnej przed i po posiłku, * - zachęcanie do dbania o estetykę stołu podczas jedzenia oraz po spożyciu posiłku, - rozumienie znaczenia umiaru w jedzeniu słodyczy, * - kształtowanie umiejętności sadzenia i pielęgnowania roślin z firmą Leroy Merlin w akcji „Dzieciaki sadzeniaki”,
5
* Szwedzki stół w naszym przedszkolu.
7
* JESIEŃ * - wycieczki do sadów i ogrodów, * - zbiory we własnym warzywniaku, * - sałatki i soki warzywne i owocowe, * - przetwory na zimę – czyli, jak dbać o zdrową dietę również zimą,
8
* JESIEŃ „Kolorowy zawrót głowy”
9
* Jesień – * ostatnie zbiory z przedszkolnego ogródka
10
* ZIMA * - cykl zajęć od ziarenka do bochenka, * - wzmacniamy odporność zimą, * - zimowe hodowle – szczypiorek i cebulka do kanapek,
11
* Zboża a naszych talerzach
12
* ZIMA - Wzmacniamy odporność
13
* WIOSNA * - „Zielony kącik” w naszym przedszkolu, * - kolorowe kanapeczki, * - warsztaty i zajęcia „Dzieciaki sadzeniaki”, * - prace w ogrodzie,
20
Prezentacje przygotowała Magda Babiuch
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.