Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBolesław Bajon Został zmieniony 11 lat temu
1
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
rok szkolny 2012/2013 Sekcja Oświaty Zdrowotnej
2
Nowe elementy w materiałach „Trzymaj formę!”
Honorowe patronaty: Minister Zdrowia Minister Edukacji Narodowej Ministra Sportu i Turystyki
3
Współpraca z Agencją Rynku Rolnego
• Programy Unii Europejskiej wspierające zdrową, zbilansowaną dietę dzieci i młodzieży w szkołach - „Szklanka mleka” oraz „Owoce w szkole” • Programy te administrowane są przez Agencję Rynku Rolnego. • Dzieci otrzymują w szkole produkty mleczne oraz owoce i warzywa; • Uczestnictwo w ww. programach jest dobrowolne i zależy od decyzji szkoły/rodziców.
4
Cel główny: Poprawa sposobu odżywiania młodzieży
i promowanie aktywności fizycznej.
5
Cele szczegółowe: Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej; Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych;
6
Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej;
Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty; Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.
7
Adresaci programu: uczniowie gimnazjów (I – III), uczniowie szkół podstawowych (V – VI), ich rodzice i opiekunowie.
8
VII edycja – rok szkolny 2012/2013
Czas trwania programu: VII edycja – rok szkolny 2012/2013
9
Organizatorzy programu:
Główny Inspektorat Sanitarny Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” Związek Pracodawców
10
Koordynatorzy programu:
poziom wojewódzki – Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne; poziom powiatowy – Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne; poziom szkolny – szkoły podstawowe i gimnazjalne
11
Partnerzy programu: Ministerstwo Edukacji Narodowej;
Instytut Matki i Dziecka; Instytut Żywności i Żywienia; Ministerstwo Sportu i Turystyki; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie
12
Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta
Treści programowe: Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta Talerz zdrowia – bloki produktów; Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię; Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży; Rola podstawowych składników odżywczych; Zasady zdrowego żywienia (10 zasad); Alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej
13
Zaburzenia stanu odżywiania:
(nadwaga, otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia – pomoc specjalisty), Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: (prawa konsumenta, znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą)
14
Aktywność fizyczna Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia:
pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży, test wydolności fizycznej (ćwiczenia), test sprawności fizycznej (ćwiczenia) Przykłady z omówieniem metodycznym: ćwiczenia mięśni brzucha, ćwiczenia mięśni bioder, ćwiczenia mięśni grzbietu, ćwiczenia mięśni klatki piersiowej,
15
ćwiczenia oddechowe, ćwiczenia utrzymania prawidłowej postawy ciała, ćwiczenia marszu. Piśmiennictwo uzupełniające
16
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.