Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałPrzybysław Pawlak Został zmieniony 9 lat temu
1
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach
2
NASZE PRZYGOTOWANIA Jesteśmy uczniami klasy III. W tym roku to nam przypadła organizacja „wielkiego śniadania” dla naszych młodszych koleżanek i kolegów. Tegoroczne śniadanie było wyjątkowe, ponieważ po raz pierwszy brały w nim udział dzieci uczęszczające do klasy „0”, dlatego nasze przygotowania do niego rozpoczęły się już kilka dni wcześniej. Zaplanowaliśmy wspólnie z wychowawczynią krótką inscenizację, w której w prosty i zrozumiały sposób przekazaliśmy młodszym uczniom wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia i poprosiliśmy o wsparcie naszych Rodziców. Jak wyglądało całe spotkanie 8 listopada to już przekaże nasza wychowawczyni, która tego dnia czuwała nad tym, aby wszystko sprawnie przebiegało i nikt ze szkoły nie wyszedł głodny. Zapraszamy do obejrzenia naszej akcji – Uczniowie klasy III
3
DZIEŃ PRZED ŚNIADANIOWĄ AKCJĄ – piekliśmy rogaliki
5
Nasze wypieki, to dopiero początek
6
Piątkowe śniadanie 8 listopada od samego rana pojawili się nasi Rodzice i jak w prawdziwej restauracji zabrali się do pracy pod bacznym okiem naszego klasowego Szefa Kuchni – Pana Tomka. Plan dnia był następujący: uczniowie klasy III wprowadzili swoich młodszych kolegów i koleżanki w tematykę zdrowego śniadania, poprzez inscenizację „ zachowania się przy stole”, wiersze,piosenki i 12 zasad prawidłowego odżywiania. Następnie po krótkiej przerwie na higienę osobistą wszyscy uczniowie klas 0 – III na czele z Panią Dyrektor i Paniami Wychowawczyniami przeszliśmy na salę gimnastyczną. Tam czekał na wszystkich ogromny „szwedzki stół” i obsługa niezawodnych Mam z klasy III. Wszystkich powitał Szef Kuchni – Pan Tomek, który zaprosił dzieci do samodzielnego tworzenia kompozycji śniadaniowej z produktów, które ustawione były na stole. A wybierać było naprawdę z czego. Pośród krojonego chleba żytniego, pszennego i wieloziarnistego, znalazły się sery biały i żółty, masło, jajka, wędliny, kiełbaski na ciepło, papryka, sałata, ogórki, pomidory, rzodkiewka, i wiele innych…, płatki zbożowe, mleko, herbata i kakao. Wygląd suto zastawionego stołu najlepiej zobrazują zdjęcia.
8
Piramida żywienia Po obfitym śniadaniu uczniowie drogą losowania podzieleni zostali na 4 grupy: żółta – banany, pomarańczowa – dynie, czerwona – jabłka i zielona – ogórki. Każda grupa otrzymała ilustracje różnych produktów znajdujących się w piramidzie żywienia i arkusz szarego papieru. Zadaniem uczniów było pokolorowanie ilustracji i zbudowanie z nich na szarych arkuszach piramidy żywienia. Po prezentacji wykonanych piramid. Każda klasa zaprezentowała krótki wierszyk lub piosenkę tematycznie związaną ze zdrowym żywieniem, warzywami lub owocami. Następnie wszyscy przeszliśmy na salę gimnastyczną aby kontynuować śniadanie.
10
Owocowe śniadanie Po przerwie czekało na wszystkich OWOCOWE ŚNIADANIE. Na stole pojawiły się owoce, upieczone przez mich wychowanków rogale i koktajl mleczny. Każdy częstował się tym co lubi.
11
Pomocne ręce
12
Serdecznie dziękujemy naszym Kochanym Rodzicom za pomoc i wsparcie podczas całego dnia. Bez Ich pomocy nie byłoby to możliwe;-).
13
Pozostały dobre smaki… Na zakończenie Pani Dyrektor wręczyła trzem wybranym uczniom dyplomy i nagrody za „najestetyczniej przygotowany posiłek”, „najwartościowszą kanapkę” i „ pomysłową dekorację talerza”. Panie Wychowawczynie otrzymały Certyfikaty udziału w akcji.
15
Dziękujemy!!! Naszym Kochanym Rodzicom za poświęcony czas i pomoc.
16
Dziękujemy za uwagę ! Opracowanie: wychowawca klasy III - Joanna Kryszak
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.