Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
SPORTY EKSTREMALNE I ZDROWY TRYB ŻYCIA
Angelika Król kl.1TŻ
2
Spadochroniarstwo Sport polegający na wykonywaniu skoków spadochronowych, w których - zależnie od dyscypliny - ocenie podlega element składowy skoku, np. wykonywanie akrobacji w swobodnym spadaniu, wykonanie akrobacji na otwartej czaszy lub precyzja lądowania. Spadochroniarstwo jest sportem młodym. W miarę zdobywania przez skoczków coraz większych umiejętności i doświadczenia doskonalono zasady rywalizacji sportowej w spadochroniarstwie, zwiększano stopień trudności w uprawianych dotąd dyscyplinach lub wprowadzano nowe. Duży wpływ na zmiany regulaminów zawodów spadochronowych miało także doskonalenie konstrukcji spadochronu sportowego.
3
Dyscypliny sportu spadochronowego:
Celność lądowania Akrobacja Para-Ski - obecnie bardzo rzadko uprawiane Formacje w swobodnym spadaniu (RW) Formacje na czaszach (CRW) Dyscypliny artystyczne (Freestyle, Skysurfing, Freeflying) Pilotowanie czaszami (Canopy Piloting) Latanie w wingsuicie (Wingsuiting)
5
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
6
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM (Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. 3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
7
WSPINACZKA LODOWA Sport ekstremalny uprawiany w warunkach zimowych na pionowych (i nie tylko) ścianach pokrytych lodem, lodospadach (zamarzniętych wodospadach) i różnych formacjach sopli. Wspinaczka lodowa diametralnie różna jest od wspinaczki skalnej. W skale używa się nóg i rąk bez dodatkowego sprzętu. Natomiast do pokonywania lodowych formacji (ściany, sople, polewy) używa się rąk uzbrojonych w krótkie czekany (dziabki) i raki przymocowane do butów. Żeby korzystać z dobrodziejstwa tych przyrządów trzeba nieco się podszkolić i potrenować. Do ubezpieczania używamy śrub lodowych (rura stalowa lub tytanowa z gwintem na całej swojej długości zakończona plakietką do wpięcia karabinka z jednej strony a narzynką umożliwiającą wkręcenie jej w lód z drugiej strony). Wspinaczka lodowa, w niższych i bardziej uczęszczanych górach (np. Tatry) polega, podobnie jak wspinaczka skalna, na pokonywaniu ściśle określonych tras wytyczonych na stromych stokach, zwanych drogami wspinaczkowymi. W wyższych i mniej uczęszczanych górach (np. Himalaje) ważniejsze jest samo dotarcie na szczyt, po zwykle najbardziej dostępnej w danym momencie trasie. Jednak ostatnio, nawet w Himalajach daje się zauważyć tendencję do ściślejszego wytyczania dróg.
10
Zasady racjonalnego żywienia
Prawidłowe żywienie polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. Aby prawidłowo się rozwijać i żyć w pełnym zdrowiu, powinno się codziennie spożywać żywność dostarczającą potrzebnej ilości energii oraz zawierającą około 60 różnych składników odżywczych.
11
Kajakarstwo górskie pływanie kajakiem po górskich rzekach lub innych ciekach wodnych o podobnym charakterze. Można mówić co najmniej o pięciu konkurencjach kajakarstwa górskiego: zjazd - wyścig na określonej trasie bez bramek, slalom - wyścig trasą wyznaczoną bramkami, river running - spływanie rzek górskich, creeking - spływanie wąskich strumieni o bardzo dużym spadku, freestyle (playboating, rodeo) - konkurencja kajakowa polegająca na wykonywaniu akrobacji. Odbywają się zawody, w których występy kajakarzy są punktowane przez sędziów.
12
Generalnie kajakarstwo górskie dzieli się na dwa główne nurty:
wyczynowy (slalom, zjazd), polegający na pływaniu (głównie po torach) w celu uzyskaniu lepszego wyniku czasowego (punktowego), turystyczny (river running, creeking), polegający na pływaniu rzek dla samego pływania. Na wyposażeniu uczestnika jest kajak, wiosło, pianka neoprenowa lub suchy kombinezon, kask, kamizelka asekuracyjna oraz fartuch. W Polsce najlepsze warunki do uprawiania kajakarstwa górskiego panują na rzekach Białce i Kamiennej (na której co roku odbywają się Mistrzostwa w Kajakarstwie Górskim "AMP Kamienna") oraz na Dunajcu w Szczawnicy. W Polsce znajduje się też kilka sztucznych torów kajakowych: w Krakowie, w Drzewicy i w Zabrzeży koło Łącka. Istnieje także naturalny tor do slalomu na Kwisie w Leśnej koło Lubania (Dolny Śląsk).
14
Do podstawowych i niezbędnych dla organizmu człowieka składników odżywczych należą:
białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, a także woda oraz błonnik.
15
Wszystkie niezbędne składniki pokarmowe powinno się spożywać codziennie w poszczególnych posiłkach. Jest to uwarunkowane tym, że procesy przemiany materii zachodzące w ustroju wymagają stałego dopływu energii i poszczególnych składników pokarmowych, bez których mogłoby dojść do niekorzystnych dla organizmu zaburzeń metabolicznych. Tylko urozmaicone pożywienie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy zatem unikać łączenia produktów zawierających w dużych ilościach ten sam składnik, a ubogich w inne.
16
Duże urozmaicenie spożywanych pokarmów sprzyja zachowaniu właściwych proporcji między białkami, tłuszczami i węglowodanami. W dziennej racji pokarmowej ogólna zawartość białka powinna wynosić 13 – 15%, z tym że przynajmniej 50% ogólnej ilości białka powinno pochodzić z białka zwierzęcego. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30% całkowitej ilości energii pożywienia, przy czym przynajmniej około 1/3 wszystkich spożywanych tłuszczów powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych. W przeliczeniu na wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT) wynosi to 3% - 6% całkowitej energii pożywienia. Ilość węglowodanów w racji pokarmowej nie powinna być mniejsza niż 55% całkowitej ilości energii, w tym zawartość węglowodanów prostych (cukier, słodycze) nie powinna przekraczać 10%. Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne. Zapotrzebowanie na energię zmienia się wraz z wiekiem, masą ciała oraz aktywnością fizyczną. Przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego prowadzi do nadwagi i otyłości. Są to zjawiska niekorzystne dla zdrowia człowieka, przyśpieszają choroby układu sercowo - naczyniowego, wywołują zmiany w wydzielaniu dokrewnym (cukrzyca), zmiany immunologiczne, itd.
17
Surfing jazda (ślizg) na przystosowanej do tego specjalnej desce, unoszonej przez czoło fali morskiej. Największy efekt osiąga się na przybrzeżnych falach oceanicznych. Deska wyposażona w żagiel służy do uprawiania windsurfingu, deski do uprawiania kitesurfingu napędzane są rodzajem latawca - paralotni. Jednym z rodzajów surfingu jest bodyboard, czyli ślizg na desce w pozycji leżącej.
19
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
NNKT, egzogenne kwasy tłuszczowe, grupa kwasów tłuszczowych, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone z pożywieniem. Najważniejsze dla człowieka NNKT, z których organizm jest w stanie wyprodukować inne kwasy, to kwas linolowy, kwas linolenowy oraz kwas arachidonowy.
20
NNKT pełnią następujące funkcje:
służą do syntezy eikozanoidów, są niezbędnymi składnikami budulcowymi komórek, są potrzebne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, wykazują zdolność hamowania procesu agregacji płytek krwi, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu krwi, zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe serca.
21
W prawidłowo zbilansowanej diecie ważne jest, aby na 1g spożytych NNKT dostarczyć co najmniej 0,6mg witaminy E, która działa ochraniająco, nie dopuszczając do utlenienia kwasów tłuszczowych. Dobre źródła poszczególnych NNKT to: kwasu linolowego - olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy, kwasu linolenowego - olej lniany, rzepakowy, sojowy kwas arachidonowego - produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso kwasu eikozapentaenowego (EPA) - łosoś, olej rybi (dorsz) kwasu dokozaheksaenowego (DHA) - olej z makreli.
22
Źródła:
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.