Pobierz prezentację
OpublikowałEugeniusz Grzybowski Został zmieniony 9 lat temu
1
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
2
Co wpływa na nasze zdrowie?
3
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych
= dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych + regularność posiłków
4
Zachowania niosące ryzyko dla zdrowego trybu życia
Zdrowiu szkodzą: Palenie tytoniu; Picie alkoholu; Nadmierne spożycie tłuszczy zwierzęcych; Używanie substancji psychoaktywnych; Nieprzestrzeganie zasad higieny; Nadmierne spożywanie produktów bogatych w cukry
5
Co cukier robi z Twoim ciałem?
Przyspiesza procesy starzenia się skóry (pogłębia zmarszczki); - Sprzyja próchnicy; - Może uszkodzić nerki; - Podnosi poziom złego cholesterolu; - Sprzyja otyłości; - Osłabia wzrok; - Zwiększa ryzyko wystąpienia zawału i cukrzycy typu 2;
6
Cukier to bezwartościowe kalorie !!!
Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia. Cukier prowadzi do wielu poważnych chorób – nowotworów, cukrzycy, chorób serca i układu krążenia.
7
Ukryty w wielu produktach i pod wieloma nazwami Cukier jest ukryty w niezmiernie wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach – w pieczywie, płatkach śniadaniowych (ogromne ilości!), ketchupie, musztardzie, maśle orzechowym, sosach do makaronu, gotowej przetworzonej żywności.
8
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Nawyk ten powstaje już w wieku niemowlęcym. To właśnie cukier powoduje, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. Nadmiar cukru w diecie sprzyja zwiększonej produkcji insuliny, która to z kolei podnosi ciśnienie krwi i zaburza przemianę tłuszczową. Stąd już prosta droga do miażdżycy, udaru mózgu.
9
Co jest groźniejsze dla naszego zdrowia – cukier czy sól?
Naukowcy doszli do wniosku, że nadmierna konsumpcja przetworzonych produktów bogatych w cukry jest bardziej szkodliwa niż duże spożycie soli.
10
Jak ograniczyć ilość soli w diecie?
Stopniowo zmniejszaj ilość spożywanej soli; Przyswajanie się do mniej słonego smaku nie jest trudne; Usuń solniczkę ze stołu; Staraj się używać mało soli do przygotowywania i gotowania potraw; Jeżeli używasz soli dodawaj ją pod koniec gotowania; Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone; Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu; Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych; Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych wybieraj produkty mniej słone;
11
Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Osteoporozę Raka żołądka
Nadmiar soli szkodzi i może spowodować: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Osteoporozę Raka żołądka Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów) niż przewidują zalecenia WHO (Światowej Organizacji Zdrowia)
12
Piramida zdrowego żywienia jest zestawieniem zaleceń żywieniowych.
Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na zbilansowanie diety.
13
Śniadania wpływają na zdolność ucznia do:
wysiłków podejmowanych w szkole, a więc na: koncentrację, zapamiętywanie, siłę fizyczną, dobre samopoczucie, intelektualny rozwój. Niejedzenie śniadań przez dzieci i młodzież, niekorzystnie wpływa na ich rozwój i stan zdrowia.
14
Sól – biały zabójca Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Sól to potoczna nazwa związku chemicznego- chlorku sodu (NaCl). Ta stosowana jako przyprawa składa się przede wszystkim z sodu i z dodatkowych pierwiastków np. jodu.
15
Gdzie ukrywa się sól? Sól to nie tylko ta w solniczce.
Sól można spotkać w płatkach śniadaniowych, zupach w proszku, daniach Fast food, wędlinach, chipsach, warzywach konserwowych, pieczywie czy w kostkach rosołowych. Sól jest dobrym konserwantem, dlatego producenci na potęgę dodają ją do swoich wyrobów. Warto także podkreślić, że na opakowaniach produktów zamiast słowo sól pojawia się sód.
16
Zalecane dzienne spożycie soli wynosi 5-6 g na dobę, czyli 1 łyżeczkę.
Na co dzień nie zauważamy jednak, jak bardzo przekraczamy ten limit. Sól, tak samo jak i cukier, jest dodawana wszędzie.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.