Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
31
„Klimat w potrzebie” Dzień Ziemi kwiecień 2008
32
Jaka jest dziś pogoda? Klimat – to średnia warunków pogodowych dla jednego regionu w dłuższym przedziale czasu
33
Czy to normalne, że klimat się zmienia? TAK – z przyczyn naturalnych klimat zmieniał się i będzie nadal się zmieniać NIE – z powodu działalności człowieka, rozwoju przemysłu i rolnictwa, w ostatnich dziesięcioleciach zmiany klimatu są znacznie większe!
34
Efekt cieplarniany – zjawisko wywoływane przez atmosferę, w wyniku którego temperatura planety jest wyższa niż gdyby planeta nie posiadała atmosfery.
37
Efekt cieplarniany… Efekt cieplarniany to naturalny proces, który umożliwia życie na Ziemi. Bez niego przeciętna temperatura na naszej planecie wynosiłaby -18°C… Problemem jest nie sam proces lecz jego nasilenie…
38
Dlaczego tak się dzieje? W wyniku działalności człowieka wzrasta ilość gazów cieplarnianych → w atmosferze, co prowadzi do nasilania efektu cieplarnianego.
39
Działalność człowieka… Wycinanie lasów Dymy, pyły i gazy (również cieplarniane) Tlenki siarki i azotu → kwaśne deszcze Freon → dziura ozonowa Chemikalia, metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć) Ścieki Odpady Ginące gatunki roślin i zwierząt…
40
Jakie są konsekwencje globalnego ocieplenia ?
41
Woda, lód, śnieg… Powierzchnia lodu arktycznego zmniejszyła się o 10% a grubość lodu o 40% Kurczą się lodowce alpejskie - w samym 2003 roku o 5 %, większość z nich zniknie do 2050 roku W ciągu ostatnich stu lat poziom globalnego morza wzrósł od 10-25 cm.
42
Pogoda… Nawet przy niewielkich zmianach temperatur częstsze są ekstremalne zjawiska pogodowe takie jak burze, tornada, grad czy fale ciepła. Przesuszenie gleby i roślin powoduje częstsze pożary.
43
Skutki dla roślin i zwierząt Wyginięcie wielu gatunków roślin i zwierząt. Zaburzenie cyklów kwitnienia roślin, cyklów życiowych owadów. Rozprzestrzenianie się ciepłolubnych gatunków. Migracje zwierząt.
44
Konsekwencje globalnego ocieplenia: Topnienie lodu na biegunach Podniesienie się poziomu mórz i oceanów Zalanie niektórych wysp i obszarów przybrzeżnych Więcej ekstremalnych zjawisk pogodowych: burz, powodzi, susz i fal upałów… Większe braki żywności i wody Wyginięcie wielu gatunków roślin i zwierząt…
45
Co możemy zrobić???
46
Oszczędzając energię, chronisz Ziemię!
49
Oszczędzaj: wodę, energię elektryczną i zasoby naturalne na co dzień…
50
CIEKN Ą CE KRANY Nawet mała nieszczelność może spowodować zmarnowanie 15-18 litrów wody w ciągu dnia. Uszczelniając krany pomagasz chronić lokalne zasoby wody pitnej!
51
Uszczelnianie zaworów Jeśli zaczniemy uszczelniać zawory to możemy zaoszczędzić: ok. 17l w ciągu doby!
52
Zakręcanie kranów przy myciu zębów do 20 litrów wody dziennie! Jeśli nie zakręcasz wody, gdy czyścisz zęby- 3 minuty rano i 3 minuty wieczorem- marnujesz do 20 litrów wody dziennie! Zakręcanie kranów pomoże ci zmniejszyć zużycie wody do codziennego mycia nawet o 80%.
53
Krótki prysznic Przeciętny prysznic zużywa 18 litrów wody na minutę.Zaoszczędzisz ok. 90 litrów wody pozostając pod prysznicem 5 minut zamiast 10 min
54
Zamiana wanny na prysznic Podczas wymiany wanny na prysznic można zaoszczędzić ok. 8.1m 3, czyli 81zł miesięcznie. Rocznie oszczędności wynoszą 9.7m 3 tj. 972zł!
55
Myć naczynia w misce - nie pod bieżącą wodą Myjąc naczynia w misce lub w zmywarce, możesz zaoszczędzić ponad 9000 litrów rocznie - ilość wody wystarczającą na 2 lata zmywania.
56
Spłuczki wodooszczędne Zapora wodna zaoszczędzi 1,5 litra wody na każdorazowe spłukanie toalety.
57
Prać przy pełnym bębnie Pralki zużywają dużą część domowej energii elektrycznej i wody. Aby ją zaoszczędzić, upewnij się, że pralka jest pełna lub nastaw na pranie ekonomiczne, jeśli ma taką funkcję.
58
Wyłączaj… Wyłączaj światło, kiedy go nie potrzebujesz Kupuj energooszczędne żarówki
59
Wyłączaj… Nie zostawiaj telewizora, komputera czy sprzętu grającego włączonego w pozycji czuwania…
60
Wytwarzajmy mniej odpadów kiedy tylko możesz, nie kupuj żywności pakowanej sięgaj po produkty, których opakowania można ponownie wykorzystać (np. butelki szklane). kupuj produkty większe objętościowo; lepiej kupić np. 1 paczkę proszku- 1000 g. niż 5 paczek po 200 g. odmawiaj przyjęcia „reklamówki”; na zakupy zabieraj swoją torbę (np. płócienną).
61
Zadania recyklingu Oszczędzanie energii Oszczędzanie zasobów naturalnych Zmniejszenie ilości odpadów Zmniejszenie szkodliwości odpadów dla środowiska
62
Odzyskuj… Recykling – wielokrotne wykorzystywanie materiałów w tym samym celu (np. butelki na wymianę) lub wytwarzania nowych produktów. Aby recykling i organizacja odzysku były możliwe - konieczne jest segregowanie odpadów!
63
Segreguj odpady Szkło Papier i makulatura Plastik Metale Odpady niebezpieczne Bioodpady
64
Szkło jest zdrowe! Wybieraj opakowania szklane!
65
Papier Papier wynaleziono… przypadkiem. Po raz pierwszy otrzymano go w Chinach, jako pozostałość po myciu jedwabnej waty…
66
Zbieraj makulaturę… 1 tona makulatury 17 drzew
67
Plastik Plastik jest produkowany poprzez chemiczną przeróbkę ropy naftowej Rozkład plastikowej butelki może trwać 500 lat!
68
Nakrętki plastikowe Nakrętki należy oddzielić od butelek ponieważ są produkowane z innego tworzywa sztucznego.
69
Metale Wykorzystanie złomu powoduje zmniejszenie ilości odpadów, zanieczyszczeń, zmniejszenie zużycia wody i energii.
70
Baterie i akumulatory Baterie i akumulatory to odpady niebezpieczne. Zawarte w nich składniki (metale ciężkie) powodują skażenie gleby i wody. Jedna bateria z zegarka elektronicznego jest w stanie skazić 1m 3 gleby i zatruć 400 l wody.
71
Elektrośmieci – co to jest? Elektrośmieci – zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, taki jak telewizor, pralka, komputer itp.
72
Elektrośmieci – co z nimi zrobić? bezpłatnie oddać je do wyznaczonych punktów zbierania na terenie gminy bezpłatnie oddać je w sklepie, jeśli kupujesz nowe urządzenie tego samego typu (np. telewizor za telewizor)
73
Bioodpady – co to jest? Bioodpady – odpady organiczne, które powstają najczęściej w kuchni i ogrodzie.
74
Bioodpady – kompostownik W kompostowniku powinny się znaleźć: -skorupki od jajek, -obierki po owocach i warzywach, -skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych, -resztki produktów mleczarskich, -stary chleb, -fusy, herbata ekspresowa, -liście, gałęzie, chwasty, spadłe owoce. Do kompostowania nie powinny być przeznaczane: - kości, mięso, zepsuta żywność, gotowane warzywa, - odchody
75
Jak segregować odpady?
76
Ty też masz wpływ na zmiany klimatu... OSZCZĘDZAJ WYŁĄCZAJ ODZYSKUJ ZMIENIAJ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.