Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
2
Podobnie jak w Polsce nie mile widziane jest witanie się z gospodarzem przez próg- zgodnie z rosyjskim przesądem przynosi to pecha. Stereotyp spożywania wódki nadal obowiązuje i jeśli gospodarz poczęstuje nią gości nie wypada odmawiać inaczej poczuje się mocno urażony (warto mieć pod ręką jakieś tłuste zakąski, by nie odpaść za wcześnie).
3
Rosjanie mają taką naturę, że na wypoczynek chętnie jeżdżą do znanego hotelu z rozbudowanym SPA jak np. Gołębiewski. Jednak z podobnych przyczyn wielu Polaków wyjeżdża do Druskiennik, bo tam jest dobra oferta. Jeśli nie jadą w celach wypoczynkowych, ale by zwiedzać kraj, to hotel w którym się zatrzymają musi mieć swój klimat. Nie przepadają za hotelami działającymi jak fabryki. Są to bardzo dobrzy, wdzięczni goście, jednak wymagający zainteresowania i dopieszczenia. Dlatego trzeba im poświęcić dużo serca i czasu.
4
Rosjanie żądają podawania na stoły, nie lubią bufetów
Rosjanie żądają podawania na stoły, nie lubią bufetów. Lubią posiedzieć przy stole. Stąd się przecież wzięła historia samowarów: musiał być stół, rodzina się spotykała i musiał być czas na rozmowę. Podana może być chociażby kapusta w jednej misce, ale na stole.
5
Rosjanin musi zjeść obfite śniadanie
Rosjanin musi zjeść obfite śniadanie. W przeciwieństwie do Polaka, którego posiłek często ogranicza się do kawy. Chłop musi się najeść, aby miał siły pracować, dlatego w Rosji na śniadanie najczęściej je się gotowane ziemniaki, parówkę, jajko. A wszystko popija herbatą lub kawą rozpuszczalną. Nikt nie robi kanapek do pracy, bo w zakładach są stołówki. Przerwa śniadaniowa jest o godz Trwa nie jak tutaj 20 minut, ale godzinę.
6
Sposób na Gości z Rosji 1. Na pobyty gości z Rosji mogą liczyć przede wszystkim obiekty o charakterze historycznym, z duszą. Powinny przygotować dobry program pobytowy, łączący rozrywkę z wiedzą o Polsce i jej historii. 2. Hotelami tranzytowymi w dłuższych podróżach Rosjan po Polsce i Europie może być każdy hotel o przyzwoitym standardzie i umiarkowanych cenach. 3. Goście lubią indywidualną obsługę, brak anonimowości. 4. Popołudniowy i wieczorny serwis gastronomiczny, powinien uwzględniać upodobania narodowe Rosjan – łączone stoły z gotowymi potrawami, dania ciepłe i gorące podawane. Poza serwisem śniadaniowym lepiej unikać tzw. szwedzkich stołów.
7
Przygotowały: Dorota Pacek Ewelina Szymczak
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.