Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWiesława Rodzik Został zmieniony 11 lat temu
1
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
2
ILE CZŁOWIEK POWINIEN WAŻYĆ?
Najczęstsze wskaźniki: BMI /body mass indeks/ waga ciała w kilogramach wzrost ciała w metrach podniesiony do kwadratu Powyżej 25 – nadwaga Powyżej 30 – otyłość Poniżej niedowaga = 20 – 25 norma
3
Najczęstsze wskaźniki (2)
Obwód talii /pasa/ mężczyźni 102 cm kobiety cm
4
Zapotrzebowanie energetyczne zdrowego, dorosłego człowieka
Mężczyźni około 2000 kcal / dobę Kobiety około 1800 kcal / dobę Gdy chcemy schudnąć dieta powinna zawierać około 1000 kcal / dobę 1 kcal = 4,2 Jula
5
CO POWINNIŚMY JEŚĆ?
6
Jaka jest wartość energetyczna składników?
Zjadać się powinno na dobę około: Białka- 70 gr. – wartość I gr. – 4,1 kcal Węglowodany – 400 gr. – wartość I gr. – 4,1 kcal Tłuszcze- 30 – 40 gr. – wartość 9,3 kcal
7
Jaka jest wartość energetyczna składników? (2)
Woda – 0 kcal – wypijać się powinno 2 – 2,5 litra na dobę Witaminy – 0 kcal – dzielą się na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach Sole Mineralne- 0 kcal - wapń, żelazo, sód, potas, magnez, fosfor, siarka, selen
8
OTYŁOŚĆ I NADWAGA SKRACAJĄ ŻYCIE O 5 DO 10 LAT
9
Najczęstsze skutki otyłości
Cukrzyca typu II Choroba wieńcowa serca Nadciśnienie Przedwczesna miażdżyca (skleroza) Choroby kręgosłupa Choroba zwyrodnieniowa stawów biodrowych i kolanowych Problemy z wykonywaniem podstawowych czynności np. wkładanie butów, mycie nóg
10
Brak wysiłków i sportu, ruchu + wyśmienite jedzenie w obfitości = otyłość, szybsza starość > skrócenie życia > niezdolność do samoobsługi i wymaganie opieki osób drugich!
11
Podział jedzenia w ciągu doby
Śniadanie – około 30 % racji Obiad jednodaniowy (zupa lub drugie danie) + płyn do popicia – 35% racji Podwieczorek – 10 % racji Kolacja – 2 godziny przed snem – 20 % racji
12
Żywność GMO – genetycznie modyfikowana żywność – jeść czy nie jeść?
13
ZASADY I PODSTĘPNI WROGOWIE
14
W każdym posiłku warzywo lub owoc
Najgorsze nasze błędy to sól i cukier Jemy surowe, gotowane i pieczone, gotowane na parze – smażenie to nasz wróg Rozmaitość – nie przygotowujemy jedzenia na 3 czy 4 dni – codziennie cos innego
15
Nosimy okulary na zakupy do marketów i dokładnie czytamy etykietki na opakowaniach, jeżeli ich nie rozumiemy pytamy rodziny i znajomych Nie jemy potraw zawierających surowe jajka Najgorsze pożywienie to: kolorowe płyny, chipsy, smażone przegryzki, frytki, lody, panierki, kraszone ziemniaki, słodkie herbaty Nie kupujemy wnuczętom słodyczy tylko owoce lub książkę! Kto się utuczy w dzieciństwie to potem będzie otyły
16
DZIĘKUJE PAŃSTWU ZA UWAGĘ!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.