Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZbigniew Rduch Został zmieniony 10 lat temu
1
„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej”
Magdalena Kibler Radom, r
2
Polska zajmuje 5 miejsce w globalnej produkcji owoców i warzyw w rozszerzonej Wspólnocie
3
Polska jest jednym z nielicznych krajów w Europie, który zwiększa produkcję sadowniczą
4
Aktinidia (Actinidia sp.)
W uprawie rozpowszechnione są trzy gatunki: pstrolistna (Actinidia colomicta Max.), ostrolistna (Actinidia arguta Sieb.et Planch) i chińska (Actinidia chinensis Planch.)
5
Owoce aktinidii zawierają dużo witaminy C: pstrolistna do 1500mg%, chińska do 70mg%, ostrolistna do 150mg%.
6
Berberys (Berberis vulgaris L.)
W Polsce i Europie można spotkać: berberys zwyczajny (Berberis vulgaris L.), berberys Thunberga (Berberis thunbergii D.C.), berberys syberyjski (Berberis sibirica Pall), berberys ostry (Berberis aristata D.C.) i Berberys Wilsona (Berberis Wilsonae Hemsl.et Wils.), berberys koreański (Berberis koreana Palib.).
7
Owoce berberysu zwyczajnego zawierają 31,6 % suchej masy, a w tym 4,6-12,1% cukrów, 22,3 % kwasu askorbinowego (witamina C)
8
Bez czarny (Sambucus nigra L.)
9
Bez czarny jako „ kompletna apteka”
10
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis Ball)
Z języka chińskiego WU WEI TZU
11
Sok owoców zawiera: 1,5 % cukrów, 8,5-9,8 % kwasów organicznych oraz ponad 30 mg% witaminy C.
12
Dereń właściwy (Cornus mas L.)
13
W Polsce dostępnych jest kilkanaście odmian sadzonek derenia jadalnego: DEVIN, TITUS, JOLICO, ELEGANTNYJ, KORAŁŁOWYJ MARKA, WYDUBIECKIJ, FLAVA, EKZOTICZNIJ, JANTARNYJ, MACROCARPA, ALEX PIRAMIDALIS
14
Głóg (Crataegus) W Polsce najczęściej można spotkać głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna Jacq), oraz dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha L.) Zawierają wiele witaminy C, PP, B1 oraz rutyny.
15
Głogi typowo ozdobne, o kwiatach pełnych, różowych i szkarłatnych, najczęściej spotykane w parkach i ogrodach nie przedstawiają żadnej wartości leczniczej.
16
Morwa (Morus L.) W warunkach Polski są uprawiane 2 gatunki: morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna (Morus nigra L.).
17
Witamina C występuje w ilościach od 8 do 29mg%
Witamina C występuje w ilościach od 8 do 29mg%. Owoce morwy białej zawierają do 12 % cukrów (zdarza się, że i więcej) i kwasów (od 0,1 do 0,4 %). Owoce morwy czarnej mają prawie o połowę (5-9 %) mniej cukrów, ale więcej kwasów - ponad 0,6 %. Ilość związków pektynowych jest podobna w owocach obydwu gatunków - 0,47-0,55 %.
18
Pigwa /Cydonia oblonga Mill/, kształt gruszkowaty Zawiera dużo witamin: C, PP, z grupy B oraz prowitaminę A
19
Pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica)
20
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.)
Owoce rokitnika zawierają dużo kwasów organicznych, witaminy C (od mg%), E, F, K, P z grupy B, prowitaminę A oraz D
21
Żurawina ( Oxycoccus sp.)
W Polsce występuje Żurawina błotna, drobnolistkowa, wielkoowocowa. Zawartość witaminy C wynosi 11 mg/ 100g jagód.
22
Śliwa japońska (Prunus mume Siebold & Zucc.)
23
Jarzębogrusza uszkowata odm
Jarzębogrusza uszkowata odm. Bulbiformis (x Sorbopyrus auricularis Bulbiformis) Naturalny mieszaniec gruszy pospolitej i jarząbu mącznego
24
Świdośliwa Bluemoon® Ukraińska odmiana owocowa zgłoszona do rejestracji. Krzew o wąskim pokroju, ze wzniesionymi gałęziami, osiągający do 2,5m wysokości. Ze względu na nieduże rozmiary polecany szczególnie do małych ogrodów.
25
Czeremcha amerykańska odm. Żółwin (Prunus serotina Żółwin)
26
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Dziękuję za uwagę CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.