Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
TRZYMAJ FORMĘ! Założenia programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!” Justyna Szczęsna Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej PSSE w Krapkowicach 3 grudnia 2012 roku
2
CEL GŁÓWNY Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
3
CELE SZCZEGÓLOWE Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka, Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną, Dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.
4
ADRESACI PROGRAMU Uczniowie gimnazjów (I-III),
Uczniowie szkół podstawowych (V-VI), Rodzice i opiekunowie.
5
CZAS TRWANIA PROGRAMU VII edycja – rok szkolny 2012/2013
6
GŁÓWNI ORGANIZATORZY PROGRAMU
Główny Inspektor Sanitarny Polska Federacja Producentów Żywienia Związek Pracodawców
7
PARTNERZY PROGRAMU Instytut Żywności i Żywienia,
Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Instytut Matki i Dziecka, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie.
8
KOORDYNATORZY PROGRAMU
poziom wojewódzki – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Opolu, poziom powiatowy – Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Krapkowicach, poziom szkolny – szkoły podstawowe i gimnazjalne.
9
UCZESTNICY PROGRAMU Dyrekcja szkoły, nauczyciele, społeczność szkolna,
Pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania, Władze wojewódzkie i lokalne oraz inni wg możliwości i potrzeb środowiskowych.
10
METODA REALIZACJI Program realizowany jest metodą projektu, który zawiera temat, cel, terminy, formę prowadzonych zajęć oraz ewaluację.
11
TREŚCI PROGRAMOWE Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta
Piramida zdrowia – bloki produktów Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię, Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży, Rola podstawowych składników odżywczych, Zaburzenia stanu odżywiania: nadwaga, otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia – pomoc specjalisty. Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: prawa konsumenta, znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą, Zasady zdrowego żywienia (10 zasad), Alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej.
12
TREŚCI PROGRAMOWE Aktywność fizyczna
Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia: pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży, test wydolności fizycznej (ćwiczenia), test sprawności fizycznej (ćwiczenia), Kształtowanie sylwetki. Przykłady z omówieniem metodycznym: ćwiczenia mięśni brzucha, ćwiczenia mięśni bioder, ćwiczenia mięśni grzbietu, ćwiczenia mięśni klatki piersiowej, ćwiczenia oddechowe, ćwiczenia utrzymywania prawidłowej postawy ciała, ćwiczenia marszu.
13
MATERIAŁY I POMOCE PROGRAMOWE
Poradnik dla szkolnych koordynatorów programu, nauczycieli/pielęgniarek środowiska nauczania i wychowania
14
MATERIAŁY I POMOCE PROGRAMOWE
Materiały dla młodzieży i rodziców dotyczące zbilansowanej diety i znaczenia aktywności fizycznej
15
MATERIAŁY I POMOCE PROGRAMOWE
Plakat „Talerz Zdrowia”
16
MATERIAŁY I POMOCE PROGRAMOWE
Internetowa interaktywna strona edukacyjna (treści programowe, gry, informacja o znakowaniu żywności na wirtualnych produktach)
17
Sprawozdawczość Opracowanie sprawozdania z realizacji programu: szkolny koordynator do PSSE do dnia 11 czerwca 2013 roku Dokument do sprawozdawczości: Informacja z realizacji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” w roku szkolnym 2012/2013 (VII edycja)- wypełnia szkolny koordynator
18
Dziękuję za uwagę!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.