Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Determinanty naukowości w informatologii
Karolina Piaśnik Paulina Pietraszak KNS INIB UJ
2
NAUKA Nauka jako dziedzina kultury Nauka jako typ działalności
czym jest? Nauka jako dziedzina kultury Nauka jako typ działalności Nauka jako wytwór działalności ludzkiej
3
Wiedza naukowa Typy wiedzy:
ze względu na dopuszczalne źródło poznania; ze względu na sposób uzyskiwania; ze względu na przedmiot poznania.
4
Miejsce Informatologii w systemie nauk
podział nauk empiryczne przyrodnicze humanistyczne i społeczne aprioryczne Informatologia jest nauką empiryczną, społeczną.
5
Cechy poznania naukowego – poznanie/wiedza naukowa jest
intersubiektywnie komunikowalna i sprawdzalna; obiektywna; systematyczna; twórcza (nowa wiedza); uporządkowana; uzasadniona racjonalnie; wyspecjalizowana.
6
Jak zidentyfikować poznanie naukowe?
Co na ten temat sądzą filozofowie nauki?
7
przykłady stanowisk Popper – sprawdzalność empiryczna Kuhn – społeczność uczonych doświadczenie i rozumowanie logiczne
8
Po co sprawdzać naukowość?
CEL poznawczy organizacyjny
9
kryteria rozpoznawania naukowości
wewnętrzne zewnętrzne
10
Wewnętrzne Zewnętrzne
odpowiadają na pytanie na czym polega metoda naukowa, oraz czym cechuje się wiedza naukowa w odniesieniu do publikacji: recenzowanie, liczba cytowań, afiliacja autora, miejsca publikacji...
11
Najważniejszym zewnętrznym kryterium naukowości jest społeczna akceptacja
wyrażana na przykład przez: cytowania, recenzje, akceptację referatu na konferencję...
12
kontrprzykłady: afera Sokala Diderik Stapel
System bez wad? kontrprzykłady: afera Sokala Diderik Stapel
13
BIBLIOGRAFIA Cisek, Sabina (2002). Filozoficzne aspekty informacji naukowej. Kraków: Wyd. UJ Kamiński, Stanisław (1992). Nauka i metoda. Pojęcie nauki i klasyfikacja nauk. Wydanie IV poprawione. Lublin: KUL. Szaniawski, Klemens (1994c). O obiektywności nauki. W: Tenże, O nauce, rozumowaniu i wartościach. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, s
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.