Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu Trzymaj Formę! - wprowadzenie Katarzyna Baćmaga – Kierownik Sekcji OZ i PZ Radom r.
2
Uzasadnienie dla programu:
Szkoła – jest siedliskiem, na którym spoczywa obowiązek i odpowiedzialność za prowadzenie i efekty edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży. Argumenty: każde dziecko ma prawo do edukacji zdrowotnej, podobnie jak do nauki pisania i czytania w szkole istnieje możliwość systematycznej, zaplanowanej edukacji Model edukacji zdrowotnej „klasyczny” – zorientowany na profilaktykę I 0 tj. kształtowanie właściwych postaw i zachowań
3
Uzasadnienie dla programu:
Zdrowie - jako wartość uniwersalna uznany jako jeden z „filarów” programu dydaktyczno – wychowawczego. Jest nieodłącznym warunkiem osiągnięć szkolnych.
4
Uzasadnienie dla programu:
Zdrowe żywienie i aktywność fizyczna są obecnie traktowane łącznie jako: podstawowe elementy prozdrowotnego stylu życia sposób zapobiegania wielu chorobom ważny element postępowania terapeutycznego „Ruch jest w stanie zastąpić prawie wszystkie leki, ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu.” Wojciech Oczko XVI wiek
5
Czynniki warunkujące zdrowie jednostki według koncepcji „pól zdrowia”
Trochę statystyki: Wyliczono, iż około 40 jednostek chorobowych lub zaburzeń w stanie zdrowia jest spowodowanych: niezadowalającą jakością żywności złym żywieniem małą aktywnością Czynniki warunkujące zdrowie jednostki według koncepcji „pól zdrowia”
6
Geneza dla programu: Rekomendacje: WHO, UNESCO, UNICEF
od 2003 r. - działa Platforma Unii Europejskiej d/s Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia od 2005 r. - działa Ogólnopolska Platforma d/s Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia
7
Geneza dla programu: od XII.2005 r. – Komisja Europejska (na bazie prowadzonych prac badawczych na terenie wielu państw) przyjęła dokument : „Zielona Księga – Promowanie Zdrowego żywienia i aktywności fizycznej: europejski wymiar zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym”. Zwrócono w niej szczególną uwagę na dzieci i młodzież w wieku szkolnym. W odpowiedzi na tę inicjatywę został wdrożony w kl. V i VI szkół podstawowych oraz w klasach I – III w gimnazjach ogólnopolski program „TRZYMAJ FORMĘ”
8
Geneza dla programu: Planowany na lata 2007 – 2015 r. Narodowy Program Zdrowia, projekt Rady Ministrów (Nr 90/2007 z dn. 15.V.2007 r.) określa cele, z którymi skorelowana jest realizacja programu „Trzymaj Formę”. III cel operacyjny - Poprawa sposobu żywienia ludności i jakości zdrowotnej żywności oraz zmniejszenie otyłości IV cel operacyjny – Zwiększenie aktywności fizycznej ludności
9
III cel operacyjny Oczekiwane efekty:
spadek zawartości tłuszczu w diecie, tak aby stanowił on mniej niż 30 % wartości energetycznej zwiększenie spożycia ryb wzrost spożycia: Owoców, warzyw Roślin strączkowych Produktów pełnoziarnistych Przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu zmniejszenie spożycia cukru i soli kuchennej
10
III cel operacyjny Zadania:
Upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia (w szkołach) Upowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej produktów żywnościowych oraz o znakowaniu żywności w celu umożliwienia konsumentom świadomego wyboru
11
III cel operacyjny Oczekiwane korzyści zdrowotne:
Zmniejszenie ryzyka i częstości występowania przewlekłych chorób niezakaźnych, żywieniozależynych i związanych z niewłaściwą jakością zdrowotną żywności
12
IV cel operacyjny Oczekiwane efekty:
zaangażowanie w różne formy aktywności ruchowej o określonej intensywności i częstotliwości w czasie wolnym, co najmniej u 60 % dzieci i młodzieży Zadanie: wprowadzanie atrakcyjnych form motywowania dzieci i młodzieży do aktywności fizycznej oraz kształtowanie nawyków jej utrzymania
13
IV cel operacyjny Oczekiwane korzyści zdrowotne:
zwiększenie poziomu sprawności i wydolności fizycznej zmniejszenie powszechności występowania: otyłości chorób układu ruchu chorób układu krążenia
14
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.