Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałFelicyta Cembrzyński Został zmieniony 11 lat temu
1
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
K. I. kl. 3
2
Materiały, sprzęt i odczynniki
pół litra mleka; słoik; 250ml octu (10-procentowego roztworu kwasu octowego CH3COOH).
3
Opis czynności 1. Do słoika wlać gorące mleko.
2. Do mleka dodać szklankę octu.
4
Obserwacje: Po dodaniu octu do gorącego mleka, oddzieliły się poszczególne składniki mleka i powstała mieszanina niejednorodna o nieprzyjemnym zapachu.
5
Wnioski Pod wpływem kwasu octowego (CH3COOH) następuje denaturacja białka i na skutek tego białko ścina się wytrącając osad . Białko znajdujące się w mleku to kazeina. Niewielka część białek ulega trwałej denaturacji pod wpływem zwiększonego stężenia soli w roztworze, jednak proces wysalania jest w większości przypadków w pełni odwracalny, dzięki czemu umożliwia izolowanie lub rozdzielanie białek.
6
Użyte pojęcia: Denaturacja białek polega na całkowitym zniszczeniu ich struktury, przestrzennej; zachodzi na skutek działania wysokiej temperatury, stężonych kwasów, soli niektórych metali i detergentów. Kazeina - białko złożone, zawierające kwas ortofosforowy(V) (fosfoproteina). Występuje w mleku w postaci soli wapniowej. Utrzymuje tłuszcz w mleku w postaci zemulgowanej (emulgowanie).
7
Źródła wiedzy wykorzystane do wykonania powyższej prezentacji:
7-właściwości_fizyczne_i_chemiczne_białek.html
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.