Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
Metody inspekcji w dziedzinie Bezpieczeństwa Sanitarnego Produktów Żywnościowych Patricia Lallement SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
2
CELE Obowiązki wynikające z Rozporządzenia (CE)N° 882/2004 :”kompetentne władze przeprowadzają kontrole urzędowe zgodnie z procedurami opartymi na dokumentach…” Zapewnienie Normy Jakości ISO 17020 - Pilotowanie na szczeblu lokalnym i krajowym poprzez wykorzystanie wyników inspekcji korzyść dla pracowników szczebla kierowniczego Pomoc w przeprowadzaniu inspekcji od etapu przejścia do pakietu higieny korzyść dla inspektora Równość traktowania podmiotów poddanych inspekcji Większa niezawodność procesów inspekcji, poprawa wiarygodności, komunikacji…
3
Kontrola urzędowa Inspekcja w ramach Pakietu Higieny
Zestaw Przepisów stanowiący Punkt Odniesienia Punkty organizacyjne Wewnętrzne punkty odniesienia w przedsiębiorstwie: - PMS (Plan Nadzoru Sanitarnego) - Zobowiązania na poziomie wyników Zalecenia techniczne (np. Powiązania czas/temperatura) Ocena Pobieranie próbek, badania i weryfikacje Inspekcja Audyt Kontrola urzędowa
4
Inspekcja w ramach Pakietu Higieny
Zadania przypadające odpowiednio przedstawicielom danej branży i słuzbom kontrolnym Przedsiębiorstwo : wprowadza analizę zagrożeń wprowadza środki ich kontroli stosuje własny PMS (plan nadzoru sanitarnego) i weryfikuje jego skuteczność Słuzby kontrolne: sprawdzają, czy przedstawiciel branży wprowadził analizę zagrożeń i środki ich kontroli sprawdzają, czy przedstawiciel danej branży wprowadził swój PMS sprawdzają, czy przedstawiciel danej branży sprawdził skuteczność PMS Narzędzia GBPH, dokumentacja ośrodków technicznych,… metody = podręcznik audytu i oceny
5
Metody
6
Metody ogólny podręcznik inspekcji Schemat ogólny inspekcji
Przewodniki i schematy dla poszczególnych branż Załaczniki: Temperatura Pobieranie Sprawozdanie z inspekcji Słownik pojęć
7
Przewodnik ogólny inspekcji
Tryby przeprowadzania inspekcji od zaplanowania do opracowania sprawozdania. Kompetencje, bezpieczeństwo, sposób postępowania, przebieg inspekcji (fizyczny i na poziomie dokumentów), pobieranie próbek, konsekwencje, sprawozdanie z inspekcji. Słownik pojęć (= definicje) Wzór schematu i sprawozdania Badania urzędowe Kontrola temperatur
8
Schemat inspekcji « 5 S » : Środowisko: A = pomieszczenia
Sprzęt: B = wyposażenie Siła robocza: C= personel Surowce : D = Surowce Sposób: E = Metoda działania F= zezwolenie, upoważnienia, zwolnienia,deklaracje G = Dokumenty prowadzone na bieżąco H = Plan nadzoru sanitarnego Inspekcja w zakładzie Inspekcja na poziomie dokumentów
9
Schemat inspekcji
10
Przewodniki Przykład CQEA
Słowa kluczowe = uścislenie kierunku inspekcji A1 Cel opinii ekspertów Pozycja C1 Co mówią przepisy C1:higiena ogólna personelu Każda osoba pracująca w strefie przechowywania produktów spożywczych powina przestrzegać wysokiego poziomu czystości osobistej i nosić czyste, odpowiednie ubrania zapewniające, o ile to konieczne, jej ochronę. W przypadku każdego członka personelu mającego dostęp do strefy czystej: - ubrania: powinny być czyste, przypisane do danej osoby, w jasnych kolorach, zakrywające strój prywatny. Powinny być zmieniane tak często, jak to konieczne. Należy zabronić samodzielnego prania ubrań robocznych przez pracowników. - zakazuje się noszenia biżuterii innej niż gładka obrączka. Zabrania się noszenia zegarków. Kolczyki są dozwolone, o ile zakrywa je nakrycie głowy; - ręce powinny być czyste, paznokcie krótkie, nie malowane i czyste; nakrycie głowy: powinno zakrywać wszystkie włosy (nakrycie typu furażerka jest niewystarczające) i należy dbać o prawidłowy sposób jego noszenia.
11
Przewodnik i opinia ekspertów
Cel: objaśnienie przepisów, Oczekiwania: Opis środków adekwatny do celu – stanowiący interpretację tekstu Metodologia :Punkty charakterystyczne do sprawdzenia na poziomie minimum i jak elastyczność W powiązaniu z GBPH
12
Przewodniki 2007 i kolejne… Opracowywanie przewodników (26)
Tworzenie zestawów punktór referencyjnych dla każdej branży Rozpowszechnianie schematów i przewodników na rok 2008 Sprzedaż bezpośrednia Żywienie zbiorowe Zawody związane z odżywianiem Żywienie na poziomie handlowym Transport Składy Produkty na bazie mięsa Ubój drobiu (problematyka tuczenia płetwonogich) Zakłady rozbioru mięsa, mięso mielone, przygotowanie mięsa, VSM Ośrodki pakowania jaj Centra przetarrgowe Manipulowanie produktami rybołostwa / czyszczenie, wysylka Statki Surowce mleczarskie
13
Szkolenie w kwestii oceny Planu nadzoru sanitarnego
Od maja 2006 do maja 2008 Opieka i nadzór Bieżace dziedziny: Posługiwanie się przewodnikami w terenie w celu oceny (październik 2008) Optymalizacja inspekcji (okreslenie punktów niemozliwych do pominięcia ?) Uzgodnienie inspekcji w ramach służb inspekcyjnych
14
Dziękujemy za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.