Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Tradycje Wielkanocne
2
Kiedy obchodzimy Wielkanoc
Wielkanoc, obchodzimy w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca ( czyli pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia) rozpoczy- na się uroczystą rezurekcją. Ta niezwykła msza św. odbywa się zwykle o świcie choć zdarza się że odprawiana jest o północy z Wielkiej Soboty na Niedzielę.
3
Święconka W Wielką Sobotę powszechny jest zwyczaj
święcenia pokarmów. Obecnie święconka zawiera zarówno potrawy, których odmawia- my sobie podczas wielkiego postu, jak i ta- kie, które mają znaczenie symboliczne. Są to chleb, jajka, wędliny, mięsa, wypieki Wielkanocne, głównie baby i mazurki oraz sól, pieprz i chrzan.
4
Koszyk wielkanocny
5
Pisanki Jajka są jednym z najważniejszych symboli
świąt wielkanocnych przypominają o odra- dzającym się życiu. Obecnie do kolorowania jajek wykorzystuje się barwniki syntetyczne, które dają wiele silnie nasyconych kolorów. Dawniej stosowano barwniki naturalne, a efekt zależał od doświadczenia i szczęścia.
6
W kolorach naturalnych
Zielone- gotowane w młodym zbożu. Różowe- gotowane w burakach. Fioletowe- gotowane w kwiatach czarnej malwy. Złoty- gotowane w cebuli.
7
Poniedziałek Wielkanocny
Poniedziałek wielkanocny to jeden z niewielu dni w roku, który tak bardzo splótł się z powszechnie znanym i lubianym, zwyczajem ludowym, że zwie się go po prostu lanym poniedziałkiem. Tym zwyczajem jest oczywiście śmigus-dyngus, bez którego nie można go sobie wyobrazić.
8
Bibligrafia Praktyczny Poradnik Święta w Polskim Domu wydawnictwo „Publicat”
9
Wykonanie Julia Dubilewicz klasa 3
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.