Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Przygotowała: mgr Barbara Tomkowiak
Naród wybrany Przygotowała: mgr Barbara Tomkowiak
2
Kogo nazywamy narodem wybranym?
Naród wybrany - istniejący w judaizmie i chrześcijaństwie pogląd o szczególnych związkach Żydów z Bogiem, przekazany w Starym Testamencie i Nowym Testamencie. /wg encyklopedii Wikipedia/
3
Dla określenia tego narodu w historii używano kilku nazw:
NARÓD WYBRANY Dla określenia tego narodu w historii używano kilku nazw: HEBRAJCZYCY ŻYDZI IZRAELICI
4
HEBRAJCZYK Słowo to oznacza człowieka, który przechodzi, idzie. Od tego słowa lud wybrany przejął nazwę, kiedy jeszcze był ludem pasterskim, mieszkał w namiotach i zanim osiedlił się w ziemi Kanaan. Był to około roku 1235 p.n.e.
5
IZRAELITA „EL” – to jedno z imion Boga – oznacza Jego moc.
Izrael – oznacza „Bóg jest siłą, Bóg walczy”. To imię nosił najpierw Jakub – przodek narodu wybranego, później nazwa przeszła na cały naród. Był to czas 1235 – 587 r. p.ne.
6
ŻYDZI Słowo oznacza – chwalić, wielbić. Początkowo oznaczało plemię zamieszkujące tereny wokół Jerozolimy, którego przodkiem był Juda. Było to po roku 536 p.n.e.
7
Dlaczego zostali wybrani?
Odpowiedź na to pytanie jest w Piśmie Świętym: „Pan wybrał was i znalazł upodobanie w was, nie dlatego, że liczebnie przewyższacie wszystkie narody gdyż ze wszystkich narodów jesteście najmniejszym, lecz ponieważ Pan was umiłował i chce dochować przysięgi danej waszym przodkom” Pwt 7, 7-8
8
Wędrówka Izraelitów przez pustynię
9
Koczowniczy tryb życia
Plemiona pasterskie, a do takich należał początkowo naród wybrany, prowadziły koczowniczy tryb życia, długo ich domem były namioty, często przenoszone w poszukiwaniu pastwisk.
10
Zdobywanie pożywienia
Polowanie – często było koniecznością, bo wokół ich miejsca zamieszkania było dużo dzikich zwierząt, stanowiących zagrożenie dla ludzi i stad. Rybołówstwo- najlepszy okres połowu trwał od grudnia do marca. Miód - nieznany był jeszcze cukier, więc używano miodu do wyrobu słodyczy i jako lekarstwa.
11
Co jadali? Rano – mleko, kawałek chleba i kilka oliwek.
W południe – szybki posiłek podczas pracy – chleb, ser, świeże lub suszone owoce, mleko lub wino z wodą. Wieczorem – najważniejszy posiłek – zupa zrobiona z ziarna pszenicy, grochu, bobu i soczewicy, przyprawiona ziołami i solą.
12
SOBOTA W piątek krótkie trzy sygnały zagrane na trąbce oznaczały, że zaczyna się sobota. Wszystkie rodziny przygotowują się do uczczenia dnia poświęconego Bogu.
13
Wiele ciekawych informacji na temat tego narodu poznasz w czasie dalszej nauki.
W prezentacji zostały użyte zdjęcia, które pochodzą z repozytorium wolnych zasobów projektów Fundacji Wikimedia oraz zeskanowane ilustracje z książki S. Gastalgi, C. Musatti, Podróż w głąb Biblii, życie i obyczaje, wyd. Alba, 2000.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.