Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałHenryk Łukaszek Został zmieniony 10 lat temu
1
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
2
Hasło TEG 2014 to „Food Security” – „Bezpieczeństwo żywnościowe”
Działania: Audycja radiowa - przedstawienie założeń i celu akcji. Zajęcia o niemarnowaniu żywności, świadomej konsumpcji oraz sensie kupowania lokalnych produktów. Przygotowanie plakatów na ww. tematy i zaprezentowanie ich na wystawie w holu szkoły. Żywność ekologiczna, czyli jaka? - lekcja otwarta prowadzona przez nauczyciela biologii. Dzień bez futra – konkurs na plakat, gazetka i rozdawanie ulotek. Upowszechnienie scenariuszy lekcji o tematyce globalnej na stronie internetowej szkoły. Podsumowanie: Udało się zainteresować uczniów oraz dorosłych tematyką edukacji globalnej
3
Audycja radiowa Tegoroczna, 16.edycja Tygodnia Edukacji Globalnej odbywająca się pod patronatem Centrum Północ-Południe przy Radzie Europy, odbyła się w Polsce w dniach listopada. Hasło TEG FOOD SECURITY ! W naszej szkole rozpoczęliśmy akcję od audycji radiowej, podczas której zostały przedstawione założenia i cel akcji. Scenariusz audycji opracowała pani Marzena Kaplarny, która czuwała także nad jej przebiegiem. W rolę lektorami byli uczniowie klasy 3B gimnazjum. Audycję usłyszało 150 uczniów gimnazjum i 150 uczniów szkoły podstawowej.
4
Audycja radiowa
5
Zajęcia warsztatowe W czasie tygodnia Edukacji Globalnej na godzinach wychowawczych uczniowie dowiedzieli się od swoich wychowawców więcej o bezpieczeństwie żywieniowym. W formie warsztatów odbyły się zajęcia o niemarnowaniu żywności, świadomej konsumpcji oraz sensie kupowania lokalnych produktów. Uczniowie działali wspólnie z panią Natalią Kułeczko, koordynatorem akcji w naszej szkole.
6
Zajęcia warsztatowe
7
Wystawa Na zajęciach artystycznych w poniedziałek 17 i we wtorek 18 listopada uczniowie przygotowali plakaty na ww. tematy, które można było podziwiać na wystawie w holu szkoły. Prezentowane były prace niemal 30 uczniów z różnych grup wiekowych. Wystawa prezentuje zasady sprawiedliwego handlu, pokazuje, jak nie marnować jedzenia i ponownie je wykorzystywać, a także zachęca do kupowania produktów lokalnych. Zajęcia z uczniami poprowadziła pani Karolina Brągiel-Wardowska, nauczyciel plastyki.
8
W wirze pracy…
9
Promowanie lokalnych produktów
10
Gazetki na temat TEG
11
Żywność ekologiczna, czyli jaka?
20 listopada odbyła się lekcja otwarta prowadzona przez nauczyciela biologii, panią Natalię Białczyk. Uczniowie i nauczyciele mogli dyskutować na temat tego, co jemy i czy jest to bezpieczne. Poruszone zostały tematy: GMO; transportu żywności; kupowania produktów lokalnych.
12
Żywność ekologiczna, czyli jaka?
13
Scenariusze lekcji Na stronie internetowej szkoły zostały zamieszczone linki do stron internetowych, które poruszają tematykę globalną. Są to strony, na których można znaleźć mnóstwo scenariuszy lekcji o tematyce globalnej dla różnych grup wiekowych, ponieważ zagadnienie to warto wprowadzać od najmłodszych lat. Wierzymy, że nauczyciele (a może także rodzice lub sami uczniowie???) będą często korzystać z zamieszczonych tam materiałów!
14
Dzień bez Futra – 25 listopada
W szkole tuż po TEG obchodziliśmy Dzień bez Futra – uczniowie rozdawali ulotki i informowali, jaki los czeka zwierzęta futerkowe i jaki wpływ na nasze codzienne życie ma zabijanie zwierząt dla futer.
15
Dzień bez Futra - prace konkursowe
16
Podsumowanie Jedna piąta ludności świata je za dużo żywności (chorobliwa otyłość), a jedna piąta głoduje. Marnowana żywność wystarczyłaby na wykarmienie głodujących. W naszej szkole w działaniach z okazji TEG wzięło udział ok. 150 uczniów gimnazjum oraz kilkunastu nauczycieli (w tym 8 bardzo aktywnie organizowało różne działania, pozostali brali w nich udział). Dziękujemy i do zobaczenia za rok!!! Sprawozdanie przygotowała Natalia Kułeczko
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.