Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Projekt edukacyjny dla uczniów
ZDRÓWKO Projekt edukacyjny dla uczniów klasy III gimnazjum mgr Danuta Mizińska mgr Teresa Kaczor
2
CEL GŁÓWNY: Kształtowanie nawyków prozdrowotnych wśród dzieci i młodzieży.
3
Cele szczegółowe: Projekt umożliwi:
wyposażenie uczniów w wiedzę na temat ,,zdrowiej’’ żywności; kształtowanie nawyków właściwego odżywiania i samodzielnego przygotowania posiłków; popularyzację zasad zdrowego stylu życia i zbilansowaniej diety: rozbudzenie potrzeby aktywności fizycznej; propagowanie ruchu jako formy spędzania czasu wolnego: wyrabianie nawyku dbałości o własne zdrowie.
4
Projekt rozwinie umiejętności uniwersalne i ponadprzedmiotowe:
sprawności umysłowe i zainteresowania; planowanie i organizację własnej pracy; poszukiwanie, porzaądkowanie i wykorzystanie informacji z różnych źródeł; aktywne uczestnictwo w prezentacji projektu: efektywne współdziałanie w zespole: budowanie obszernej, poprawnej wypowiedzi; wyrażenie własnej opinii i słuchanie opinii innych; gromadzenie i przetwarzanie informacji z użyciem różnych form wypowiedzi i prezentacji (plakat, inscenizacja, śpiew, prezentacja multimedialna, itp.); opracowanie materiałów na komputerze.
5
Uczniowie klasy III gimnazjum
Uczestnicy projektu Uczniowie klasy III gimnazjum
6
Data prezentacji 30 marca 2012r
7
Koordynator i opiekunowie projektu
Wychowawca klasy III gimnzajum - mgr Katarzyna Tabaka J.polski – mgr Danuta Mizińska Chemia - mgr Olga Dziamba Informatyka - mgr inż Daniel Dylewicz Wychowanie fizyczne - mgr Wojciech Olejarz Edukacja zdrowotna - mgr Wioletta Szypowska, mgr Danuta Jewłoszewicz Zajęcia artystyczne - mgr Anna Szczepaniak Zajęcia techniczne - mgr Andrzej Mroczkowski WOS - mgr Beata Miciura
8
METODY PRACY: metoda projektu jako wiodąca;
praca ze źródłami (zasoby biblioteczne, czasopisma, internet); praca pod kierunkiem w zespołach; wywiad; metoda zajęć praktycznych; inscenizacja.
9
Moduły realizowane w ramach projektu
10
Język Polski Ścieżka ortograficzno – literacka. Sporządzenie zbioru ortogramów związanych z żywnością i odżywianiem oraz listy utworów literackich o tej tematyce. Wykonanie: Marzena Wrona, Kasia Lange.
11
Chemia Jakie pierwiastki i związki chemiczne jemy na codzień, czyli chemia w naszej kuchni. Wykonanie: Mateusz Kosmowski, Łukasz Celanowski
12
Informatyka Co to jest dietetyka i w czym pomaga-prezentacja multimedialna. Wykonanie: Jakub Szymański
13
Wychowanie Fizyczne Opracowanie zestawu ćwiczeń ruchowych ,,Fitnes dla każdego’’. Wykonawca: Krystian Jankowski
14
Edukacja Zdrowotna Jak zdrowo się odżywiać? Opracowanie zbilansowanego jadłospisu na tydzień. Wykonawca: Patrycja Wójtowicz.
15
Zajęcia Artystyczne Patrz i ucz się! – prezentacja plakatów promujących zdrowe odżywianie i aktywne spędzanie czasu wolnego. Wykonawcy: Justyna Blachowska, Kamila Ponichtera, Sylwia Zagumna.
16
Zajęcia Techniczne Smacznego! Przygotowanie kilku dietetycznych potraw do degustacji w czasie prezentacji efektów realizacyjnych projektu. Wykonawcy: Klasa III Gimnazjum
17
Jaki procent domowego budżetu pochłaniają artykuły żywnościowe?
WOS Rodzinka na zakupach. Sformułowanie odpowiedzi na pytanie: Jaki procent domowego budżetu pochłaniają artykuły żywnościowe? Wykonawcy: Bartosz Bogatyrow.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.