Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
BIOMASA
2
Co to jest biomasa ? Biomasa – masa materii zawarta w organizmach. Biomasa podawana jest w odniesieniu do powierzchni (w przeliczeniu na metr lub kilometr kwadratowy) lub objętości (np. w środowisku wodnym – metr sześcienny). Wyróżnia się czasem fitomasę (biomasę roślin) oraz zoomasę (biomasę zwierząt), a także biomasę mikroorganizmów (np. plankton). Inny podział wyróżnia w ekosystemach biomasę producentów i biomasę konsumentów, które składają się na całkowitą biomasę biocenozy. Biomasa producentów tworzona jest w procesie fotosyntezy . Konsumenci i rededucenci tworzą swoją biomasę kosztem biomasy producentów.
4
Produkcja biomasy Poprzez fotosyntezę energia słoneczna jest akumulowana w biomasie, początkowo organizmów roślinnych, później w łańcuchu pokarmowym także zwierzęcych. Energię zawartą w biomasie można wykorzystać dla celów człowieka. Polega to na przetwarzaniu na inne formy energii poprzez spalanie biomasy lub spalanie produktów jej rozkładu. W wyniku spalania uzyskuje się ciepło, które może być przetworzone na inne rodzaje energii, np. energię elektryczną. Biomasa wyrażana jest w postaci świeżej masy (organizmów żywych lub naturalna masa organizmów żywych) oraz suchej masy (masa organizmów żywych po wysuszeniu lub odparowaniu wody). Biomasa wyrażana jest w jednostkach wagowych (np. gram lub kilogram) a także w przeliczeniu na węgiel organiczny lub w jednostkach energii (kaloria, dżul). Pomiar biomasy pozwala obliczyć produkcję biologiczną (zob. produktywność) poszczególnych jednostek organizacji biologicznej: osobnika, populacji, biocenozy, ekosystemu, biomu czy całej biosfery.
5
Mobilna linia peletyzacji biomasy
6
Rodzaje biomasy Do celów energetycznych wykorzystuje się najczęściej:
drewno o niskiej jakości technologicznej oraz odpadowe odchody zwierząt osady ściekowe słomę, makuch uprawiane specjalnie w celach energetycznych odpady organiczne np. wysłodki buraczane, łodygi kukurydzy, trawy, lucerny oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce.
7
miskant: palczatka Gerarda proso rózgowe
W Polsce na potrzeby produkcji biomasy można uprawiać rośliny szybko rosnące: wierzba wiciowa ślazowiec pensylwański lub inaczej malwa pensylwańska topinambur czyli słonecznik bulwiasty róża wielokwiatowa znana też jako róża bezkolcowa, rdest sachaliński trawy wieloletnie, jak np.: miskant: miskant olbrzymi czyli trawa słoniowa miskant cukrowy spartina preriowa palczatka Gerarda proso rózgowe
8
Rodzaje biomasy
9
Zalety i wady Zalety : Wady:
- pewna dostaw surowca z kraju (w przeciwieństwie do importu ropy i gazu) - możliwość uzyskania dochodu przy nadprodukcji żywności - nowe miejsca pracy i aktywacja lokalnych społeczności (głównie na wsi) - zmniejszenie emisji CO2 z paliw nieodnawialnych, który (w przeciwieństwie do CO2 z biomasy) może zwiększać efekt cieplarniany - decentralizacja produkcji energii (bezpieczeństwo energetyczne) - ryzyko wprowadzenia monokultury w uprawie roślin - spalanie każdych paliw także biopaliw powoduje wydzielanie tlenków azotu (NOx) - spalanie biomasy zawierającej pestycydy, tworzyw sztuczne czy związki chloropochodne powoduje powstanie związków o toksycznym i rakotwórczym działaniu
10
Regulacja rynku biomasy
W Unii Europejskiej przemysł energetyczny ma obowiązek korzystania z biomasy jako paliwa. Ze względu na niewystarczającą podaż w Europie i wyższe ceny praktyczną konsekwencją tych regulacji jest import biomasy spoza Unii Europejskiej, np. z Afryki czy Azji, co niweczy korzyści związane z ograniczeniem emisji. W Polsce z importu pochodzi 85% biomasy. Przykładem może być elektrownia Dalkia Łódź, która importuje biomasę (zrębki drzewne) z Republiki Komi (Rosja), przewożąc co miesiąc około 7 tys. ton zrębków na odległość ponad 7 tys. km. Równocześnie znaczna część polskiej biomasy jest spalana przez elektrownie niemieckie.
11
Strony pomocnicze : www.nazeleno.cz
importzchin.chiny24.com
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.