Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Inicjatywa Lepsze Szkolenia dla Bezpieczniejszej Żywności

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Inicjatywa Lepsze Szkolenia dla Bezpieczniejszej Żywności"— Zapis prezentacji:

1 Inicjatywa Lepsze Szkolenia dla Bezpieczniejszej Żywności
Bioasekuracja na obszarach występowania ASF u dzików BTSF Materiał powstał na zlecenie Agencji Wykonawczej ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności ( Za treść niniejszej prezentacji wyłączną odpowiedzialność ponosi Opera S.u.r.l., Istituto Zooprofilattico Sperimentale Lombardia e Emilia Romagna oraz Państwowa Służba ds. Żywności i Weterynarii Łotwy i nie odzwierciedla on poglądów Agencji Wykonawczej ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności, ani innego organu Unii Europejskiej. Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności, ani żaden inny organ Unii Europejskiej nie może być pociągnięty do odpowiedzialności w związku z treścią materiałów komunikacyjnych opracowanych przez wykonawców.

2

3 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 5 lipca 2017 r
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 5 lipca 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń 1d. W gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami oraz obszarze zagrożenia zakazuje się: 1) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom; 2) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;

4

5 Dlaczego bioasekuracja
Głównym zadaniem podczas zwalczania ASF u dzików jest ZMNIEJSZENIE ładunku wirusa w środowisku Oznacza to możliwie maksymalną redukcję obecności wirusa, a przez to prawdopodobieństwa dalszego rozprzestrzeniania się go u dzików, jak i świń domowych.

6 Naganka z psami - skuteczna metoda zmniejszania zagęszczenia populacji

7

8 Z punktu widzenia epidemiologii ASF: jaka jest różnica między zakażonym dzikiem padłym w lesie, a tym samym dzikiem odstrzelonym przez myśliwego? Zazwyczaj upolowane dziki przewozi się pojazdem myśliwego do punktu skupu; zwiększa się prawdopodobieństwo porażenia wirusem pojazdów i sprzętu myśliwskiego; Upolowane dziki - jeśli są zakażone - doprowadzają do zanieczyszczenia miejsca, w którym są sprawiane; jeżeli sprawiania nie dokonuje się w punkcie skupu, zakażone wnętrzności pozostają w lesie: brak redukcji zakażenia środowiska; Upolowane dziki przechowuje się w punkcie skupu, występuje prawdopodobieństwo, że przynajmniej częściowo jest ona zanieczyszczona wirusem; Do puntków przychodzi wiele osób, niektóre z nich mogą nie mieć pełnej świadomości możliwości zanieczyszczenia środowiska;

9

10 Myśliwi mogą polować w obszarach zagrożonych i zakażonych tylko po przejściu szczegółowego szkolenia z podstawowych zasad higieny i praktyki bioasekuracji; Szkolenia dla myśliwych: Wyjaśnienie roli epidemiologicznej dzików; Wyjaśnienie najważniejszych zagrożeń związanych z polowaniem; Niestety: wyjaśnienie, że stwierdzenie zakażenia w ich okręgu łowieckim nie wiąże się z żadnymi korzyściami

11 OGÓLNE ZASADY Upolowany dzik nie powinien opuszczać terenu polowania bez badania na ASF, a tusze powinny być zwalniane dopiero po uzyskaniu negatywnego wyniku badania na ASF.

12 TRANSPORT ODSTRZELONYCH ZWIERZĄT Odstrzelone zwierzęta należy przewozić do miejsca sprawiania specjalnie do tego przeznaczonymi pojazdami. Samochody prywatne należy zostawić przed punktem skupu, najlepiej przy głównej drodze. Trudno taki cel osiągnąć. Samochody mogą odgrywać ważną rolę w pośrednim przenoszeniu wirusa.

13

14 PUNKT SPRAWIANIA Miejsca do sprawiania zwierzyny powinny być dopuszczone przez służby weterynaryjne; muszą one spełniać podstawowe zasady bioasekuracji Punkty sprawiania MUSZĄ zostać zorganizowane w celu zminimalizowania ryzyka porażenia wirusem. Mogą znajdować się na otwartym powietrzu, ale muszą być używane wyłącznie do sprawiania zwierzyny (nie na imprezy!!!) Jak łatwo zrozumieć, punkt sprawiania jest najważniejszym obszarem z punktu widzenia zanieczyszczenia wirusem - myśliwi podejdą do tego ze zrozumieniem, będą unikali tego miejsca i zachowają ostrożność.

15 STREFA BRUDNA

16 Jest to łatwe do osiągnięcia.
Osoby sprawiające zwierzynę muszą nosić odpowiednie fartuchy, które nie będą wynoszone poza punkt. Narzędzia do sprawiania nie mogą być wynoszone poza punkt. Jest to łatwe do osiągnięcia.

17 Ubrania myśliwskie, łącznie z obuwiem, muszą być przechowywane w odpowiednich torbach. Obuwie i fartuchy należy dezynfekować po każdorazowym użyciu. Punkty sprawiania muszą być zaopatrzone w odpowiednie środki do dezynfekcji. Środków takich mogą dostarczać służby weterynaryjne albo mogą je kupować bezpośrednio myśliwi. Stosować wyłącznie skuteczne środki dezynfekujące. Wymienione procedury można wdrożyć szybko i stosunkowo niskim kosztem.

18

19

20 Wnętrzności należy przechowywać w odpowiednich pojemnikach w punktach sprawiania, a przed umieszczeniem w nich wnętrzności należy je oczyścić i spryskać skutecznym środkiem dezynfekującym. Jamy w ziemi są łatwe w wykonaniu i eksploatacji; wnętrzności mogą być utylizowane raz do roku przez odpowiednio upoważnione przedsiębiorstwa albo pod nadzorem służb weterynarynych;

21

22 Jamy na wnętrzności powinny mieć głębokość co najmniej 1,5 m, być ogrodzone i zamknięte. Powinny znajdować się w pobliżu punktu sprawiania.

23


Pobierz ppt "Inicjatywa Lepsze Szkolenia dla Bezpieczniejszej Żywności"

Podobne prezentacje


Reklamy Google