Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Savoir - Vivre na talerzu

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Savoir - Vivre na talerzu"— Zapis prezentacji:

1 Savoir - Vivre na talerzu
PowerPoint Template Savoir - Vivre na talerzu Cezary Bielenda

2 Menu lekcji – czego się dowiemy
Zapraszanie gości Zasady nakrywania do stołu Mowa sztućców Jedzenie niektórych potraw Kto i gdzie przy stole? Zawody związane z gastronomią

3 Zapraszanie gości ? zaproszenia wysyłamy co najmniej na 72 godziny przed przyjęciem, wydarzeniem R.S.V.P. (Repondez s'il vous plaît) - należy potwierdzić przybycie na podany adres lub telefon R.S.V.P. (z dopiskiem en cas d'empechement) – należy zawiadomić o niemożności przyjścia

4 ? Co na zaproszeniu ? adresat nadawca lub organizator okazja
dokładny czas (dzień, miesiąc, rok, godzina) określone dokładnie miejsce wydarzenia ewentualne warunki do spełnienia (np. rodzaj stroju) formuła grzecznościowa

5 Zadanie 1 Karta pracy - Pracując w dwuosobowych zespołach zredagujcie zaproszenie na uroczystość zakończenia roku szkolnego dla Waszego Wychowawcy

6 Zasady nakrywania do stołu
? zestaw nakrycia składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na której kładziemy talerz podstawowy serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu sztućce powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe

7 Zasady nakrywania do stołu
ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki sztućce raz wzięte do rąk nie powinny z powrotem dotykać obrusa, a odkładając je, nie opiera się ich o stół ani brzeg talerza

8 Zasady nakrywania do stołu

9 ? Mowa sztućców Skończyłem jedzenie, proszę sprzątnąć nakrycie
Jeszcze nie skończyłem jedzenia

10 Mowa sztućców Skończyłem (zupę) Skończyłem jeszcze nie skończyłem

11 Zadanie 2 Pracując w dwuosobowych zespołach wytnijcie otrzymane sztućce i talerz i ułóżcie je sobie nawzajem w taki sposób, aby powiedzieć kelnerowi: pierwsza osoba - że jeszcze je posiłek druga osoba - że skończyła już jeść

12 Mowa sztućców - dodatek
Smakowało mi Nie smakowało mi Proszę o kolejne danie Proszę o dokładkę

13 Jedzenie niektórych potraw
? jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza

14 Jedzenie niektórych potraw
pieczywa na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku

15 Jedzenie niektórych potraw
Drób jemy sztućcami

16 Jedzenie niektórych potraw
rybę jemy sztućcami

17 Jedzenie niektórych potraw
Ciasta jemy widelczykiem, nie łyżeczką

18 Jedzenie niektórych potraw
Lody jemy łyżeczką

19 Jedzenie niektórych potraw
awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką

20 Jedzenie niektórych potraw
pestkę z kompotu lub deseru wypluwamy na łyżeczkę, nie na dłoń

21 Jedzenie niektórych potraw
talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie

22 ? Kto i gdzie przy stole? gospodarze siedzą naprzeciw siebie GOSPODARZ
GOSPODYNI

23 Kto i gdzie przy stole? gość honorowy po prawej stronie gospodarza
GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY

24 Kto i gdzie przy stole? kolejność: mężczyzna-kobieta-mężczyzna
GOSPODARZ GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY MĘŻCZYZNA KOBIETA MĘŻCZYZNA

25 Kto i gdzie przy stole? małżeństwa, pary siedzą oddzielnie (np. naprzeciw siebie) MĘŻCZYZNA ŻONA MĘŻCZYZNA KOBIETA GOSPODARZ GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY MĄŻ KOBIETA MĘŻCZYZNA

26 Kto i gdzie przy stole? podsumowanie MĘŻCZYZNA ŻONA MĘŻCZYZNA KOBIETA
GOSPODARZ GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY MĄŻ KOBIETA MĘŻCZYZNA

27 Zadanie 3 Karta pracy - Pracując w dwuosobowych zespołach zaproponujcie rozmieszczenie gości na przyjęciu urodzinowym taty wiedząc, że obecni będą: Mama Gość honorowy babcia Maria Ciocia Marta i wujek Zbigniew Znajomi rodziców (para) Adam i Ewa Sąsiedzi: Michał i Edyta I oczywiście Ty, czyli syn (córka) gospodarza

28 Zawody związane z gastronomią
? Kucharz Cukiernik Kelner Organizator usług gastronomicznych

29 ? 72 godziny Podsumowanie lekcji
Ile godzin wcześniej należy wysłać zaproszenie? 72 godziny

30 ? R.S.V.P Podsumowanie lekcji
Jakiego skrótu należy użyć jeżeli chcemy aby zaproszona osoba potwierdziła przybycie? R.S.V.P

31 ? Po lewej lub na talerzu Podsumowanie lekcji
Gdzie powinna być umieszczona serweta służąca do przykrywania kolan? Po lewej lub na talerzu

32 ? Skończyłem jedzenie Podsumowanie lekcji
Co oznacza ułożenie widelca i noża równolegle na godzinie 17 Skończyłem jedzenie

33 ? Odłamujemy po kawałku Podsumowanie lekcji
W jaki sposób jemy na przyjęciu pieczywo? Odłamujemy po kawałku

34 ? Po prawej gospodarza Podsumowanie lekcji
W którym miejscu za stołem posadzisz gościa honorowego? Po prawej gospodarza

35 Praca domowa Ułóż talerze, sztućce i inne elementy zastawy zgodnie z poznanymi na lekcji zasadami nakrywania do stołu. Zrób zdjęcie i prześlij na adres:

36 Aranżacje stołów

37 Ciekawostki - sztućce

38 Rodzaje sztućców

39 Rodzaje sztućców

40 PowerPoint Template Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Savoir - Vivre na talerzu"

Podobne prezentacje


Reklamy Google