Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
,,Mniej marnujesz – Ziemię ratujesz!”
2
Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia to aż 1/3 produkowanej żywności.
Europa Niemal 100 milion ton żywności jest marnowane obecnie w Europie. W tej liczbie nie są ujęte straty odnoszące się do rolnictwa i rybołówstwa, zatem możemy oczekiwać, że skala jest jeszcze większa. Polska W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym: produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton inne źródła czyli sektor dystrybucji to 0,35 mln ton żywności.
3
Jakie są przyczyny marnowania żywności
Jakie są przyczyny marnowania żywności? przegapienie terminu przydatności do spożycia 46% niewłaściwe przechowywanie żywności 33% zakup złego jakościowo produktu 22% zbyt duże porcje posiłków 21% zbyt duże zakupy 21% brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań 6% brak listy zakupów 5% inne 3%
4
POWIEDZ MAMIE I TACIE! Pieczywo przechowuj W TEMPERATURZE 22º C. Gotuj pod przykryciem. Gotuj w naczyniach pasujących do wielkości palnika. Planuj posiłki. Przygotowuj dania z tego, co nie zostało zjedzone. Sporządź listę zakupów. Przygotowuj mniejsze porcje posiłków. Pilnuj terminu przydatności. Dziel się jedzeniem.
5
Planujcie zjadanie resztek w określony dzień tygodnia.
W domu Planujcie zjadanie resztek w określony dzień tygodnia. Zamrażajcie nadmiarowe jedzenie. Z przejrzałych owoców zróbcie koktajl
6
W restauracji To, czego nie zjecie, zabierzcie do domu – można poprosić kelnera o zapakowanie jedzenia na wynos. Poproście kelnera, żeby nie podawał dodatków, takich jak chleb i masło, jeśli nie zamierzacie ich jeść. Źródło: Odkrywca -magazyn dwujęzyczny: Pożywne śmieci
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.