Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBogumiła Potępa Został zmieniony 10 lat temu
1
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia człowieka, jego rozwój psychofizyczny, zdolność do uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i stan emocjonalny. Młodzi ludzie najbardziej narażeni są na skutki nieprawidłowego żywienia.
2
„Trzymaj Formę!” Celem głównym jest poprawa sposobu odżywiania młodzieży. Cele szczegółowe: Przekazanie wiedzy na temat zbilansowanej diety i aktywności fizycznej oraz ich wpływu na zdrowie człowieka . Kształtowanie zmiany postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.
3
„Trzymaj Formę!” Program oparty jest na założeniu, że aktywny styl życia jest zdrowy, przyjemny, łatwo osiągalny i przystępny finansowo dla wszystkich niezależnie od wieku, płci i aktualnej sprawności fizycznej. Energia, którą przyjmujesz w posiłkach (czyli kalorie) i energia, którą spalasz, powinny się równoważyć. Jeśli więcej zjadasz, dobrze jest więcej się ruszać.
4
„Trzymaj Formę!” Odżywianie się według zbilansowanej diety zarówno pod kątem odżywczym jak i energetycznym jest niezwykle ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji fizycznej. Pomaga nam czuć się lepiej i faktycznie zapobiega niektórym poważnym chorobom. Dobrą wiadomością jest, że możesz jeść zdrowo i nadal cieszyć się twoim ulubionym jedzeniem.
5
„Trzymaj Formę!” ADRESACI PROGRAMU: UCZESTNICY PROGRAMU:
Uczniowie gimnazjów (klas I-III) Uczniowie szkół podstawowych (klas V-VI) Rodzice i opiekunowie UCZESTNICY PROGRAMU: dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna, pielęgniarki środowiska szkolnego, władze wojewódzkie i lokalne oraz inni wg możliwości i potrzeb środowiskowych.
6
2006 – 2009 „Trzymaj Formę!” HISTORIA PROGRAMU:
I edycja – rok szkolny 2006/07 II edycja – rok szkolny 2007/08 III edycja – rok szkolny 2008/09 2009 – 2012 IV edycja –rok szkolny 2009/10 V edycja –rok szkolny 2010/11 VI edycja – rok szkolny 2011/12
7
„Trzymaj Formę!” VII edycja rok szkolny 2012 / 2013
HISTORIA PROGRAMU: 2012 – 2014 VII edycja rok szkolny 2012 / 2013 VIII edycja rok szkolny 2013 / 2014
8
„Trzymaj Formę!” ORGANIZATORZY PROGRAMU: KOORDYNATORZY PROGRAMU:
- Państwowa Inspekcja Sanitarna, Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”. KOORDYNATORZY PROGRAMU: - poziom szkolny – nauczyciele, - poziom wojewódzki – Aleksandra Soszka - Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku, - poziom powiatowy – Barbara Grynczel - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Sokółce.
9
„Trzymaj Formę!” PARTNERZY PROGRAMU:
Starostwo Powiatowe w Sokółce Zakład Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
10
Wyposażenie programu w materiały edukacyjne : Poradnik dla nauczycieli
11
Broszura dla młodzieży
12
Broszura dla rodziców
13
Plakat
14
Strona internetowa -http://www.trzymajforme.pl/
15
ZASIĘG PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ
ZASIĘG PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ!” w roku szkolnym 2012/2013 Powiat sokólski 1379 uczniów w tym: 949 gimnazjalistów –co stanowi 47 % ogólnej liczby uczniów w powiecie 430 uczniów klas V i VI szkół podstawowych co stanowi 31% liczby uczniów tych klas w powiecie
16
Realizacja programu w szkołach w roku szkolnym 2012/2013.
Program realizowano w 8 szkołach gimnazjalnych i 11 szkołach podstawowych. Metodą projektu - w 3 szkołach W ramach przedmiotów nauczania – w 16 szkołach
17
Realizacja programu w szkołach w roku szkolnym 2012/2013.
Szkoły w których realizowano program metodą projektu: Zespół Szkół Samorządowych w Krynkach - projekt pt. „Trzymaj formę ” Gimnazjum Nr 1 w Sokółce – projekt pt. „Czy wiesz co jesz ?” Szkoła Podstawowa w Zespole Szkół Integracyjnych w Sokółce – projekt pt. „Żyj zdrowo i bezpiecznie”.
18
Realizacja programu w szkołach w roku szkolnym 2012/2013.
Szkoły, które uczestniczyły we wszystkich edycjach programu: Zespół Integracyjnych w Sokółce Zespół Szkół Ogólnokształcących w Sokółce Gimnazjum Nr 1 w Sokółce Zespół Szkół w Kuźnicy Zespół Szkół w Janowie Zespół Szkół w Korycinie
19
Realizacja programu w szkołach w roku szkolnym 2012/2013.
Działania i zadania wykonywane przez młodzież w ramach programu Przygotowywanie potraw: sałatek, kanapek, przekąsek i napojów Opracowanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety Konkursy: wiedzy, literackie i plastyczne Układy ćwiczeń aerobowych, tanecznych, siłowych Obliczanie wskaźnika BMI
20
Realizacja programu w szkołach w roku szkolnym 2012/2013.
Działania i zadania wykonywane przez młodzież w ramach programu Układanie haseł promujących zdrowy styl życia Opracowanie książek kucharskich, jadłospisów i tabel kaloryczności różnorodnych produktów Organizowanie zawodów sportowych Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych Organizowanie wycieczek, rajdów rowerowych
21
Realizacja programu w szkołach:
Szczegóły związane z realizacją programu znajdują się w zamieszczonych na stronie drukach: Informacja o programie Załącznik 1 – informacja z realizacji programu w szkole
22
Migawki ze szkół z roku szkolnego 2012/2013: ZSI w Sokółce – impreza integracyjna „Żyj zdrowo i bezpiecznie” w gospodarstwie agroturystycznym.
23
Gimnazjum Nr 1 w Sokółce – Międzyszkolny turniej wiedzy.
24
Opracowała: Barbara Grynczel
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.