Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie"— Zapis prezentacji:

1 Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Joanna Sobczak Dietetyk kliniczny

2 Wartości odżywcze (na 100g)
kcal białko tłuszcze węglowodany Ziemniak surowy (100g części jadalnych) 77 1,9 0,1 18,3 Frytki 299 3,4 15 37 Chipsy 522 3,8 34 51 Chipsy pieczone 420 5 11 74

3 Witamina C 100 g ziemniaka dostarcza ok. 15 mg witaminy C
Średnie dziennie zapotrzebowanie wynosi mg Ziemniaki stanowią ważne źródło witaminy C w diecie Polaków

4 Ziemniaki w kuchni Lekkostrawne Polecane przy dolegliwościach jelit
Dobrze przyswajalne źródło energii Wiele możliwości obróbki Dobre źródło potasu w diecie Ze względu na wysoki indeks glikemiczny zaleca się umiarkowane spożycie osobom z cukrzycą

5 Czy ziemniaki są tuczące?

6 Przykładowe dania z ziemniaków
Knedle ok 440 kcal / porcja 300g Kluski śląskie ok. 260 kcal / porcja 200g Gnocchi ok. 255 kcal / porcja 150 g Kopytka ok. 250 kcal / porcja 200g Placki ziemniaczane ok. 330 kcal / porcja 200 g = 4 sztuki Składnik sałatek, zapiekanek, zup


Pobierz ppt "Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie"

Podobne prezentacje


Reklamy Google