Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMonika Czajka Został zmieniony 6 lat temu
1
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Joanna Sobczak Dietetyk kliniczny
2
Wartości odżywcze (na 100g)
kcal białko tłuszcze węglowodany Ziemniak surowy (100g części jadalnych) 77 1,9 0,1 18,3 Frytki 299 3,4 15 37 Chipsy 522 3,8 34 51 Chipsy pieczone 420 5 11 74
3
Witamina C 100 g ziemniaka dostarcza ok. 15 mg witaminy C
Średnie dziennie zapotrzebowanie wynosi mg Ziemniaki stanowią ważne źródło witaminy C w diecie Polaków
4
Ziemniaki w kuchni Lekkostrawne Polecane przy dolegliwościach jelit
Dobrze przyswajalne źródło energii Wiele możliwości obróbki Dobre źródło potasu w diecie Ze względu na wysoki indeks glikemiczny zaleca się umiarkowane spożycie osobom z cukrzycą
5
Czy ziemniaki są tuczące?
6
Przykładowe dania z ziemniaków
Knedle ok 440 kcal / porcja 300g Kluski śląskie ok. 260 kcal / porcja 200g Gnocchi ok. 255 kcal / porcja 150 g Kopytka ok. 250 kcal / porcja 200g Placki ziemniaczane ok. 330 kcal / porcja 200 g = 4 sztuki Składnik sałatek, zapiekanek, zup
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.