Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAnatol Małecki Został zmieniony 7 lat temu
1
Doświadczenia przeprowadzone w ramach konkursu Świetlik 2017.
Autor: Aleksandra Tylman Klasa 5c Szkoła Podstawowa nr 3 w Ścinawie
2
Doświadczenie 1. Energia wewnętrzna
Użyte materiały: Gumka recepturka Spinacz biurowy Gumowy balonik Stoper
3
Eksperyment 1 Obserwacje
1. Gumka przed rozciąganiem wydawała się chłodna. 2. Temperatura gumki tuż po rozciągnięciu wzrosła. 3. Temperatura gumki po odłożeniu jej na minutę zmalała (gumka znowu była chłodna).
4
Eksperyment 2. Obserwacje
1. Spinacz przed zgnaniem wydawał się chłodny. 2. Temperatura spinacza tuż po rozciąganiu wzrosła. 3. Temperatura spinacza o odłożeniu go na minutę zmalała (był znowu chłodny).
5
Eksperyment 3. Obserwacje
1. Balon przed rozciągnięciem wydawał się chodny. 2. Temperatura balonu tuż po rozciągnięciu wzrosła. 3. Temperatura balonu po odłożeniu go na minutę zmalała (był znowu chłodny).
6
Wszystkie przedmioty posiadają energię wewnętrzną.
WNIOSKI Wszystkie przedmioty posiadają energię wewnętrzną. Przedmioty, które można naciągać lub naginać, będą się od tego nagrzewać. Innym sposobem zwiększenia energii wewnętrznej przedmiotu jest pocieranie go.
7
Jak się robi masło? Użyte materiały: Śmietanka 36% Szklany słoik z zakrętką Łyżka stołowa
8
Jak się robi masło? Obserwacje
1. Po około 1-2 minutach od początku eksperymentu w śmietance powstają kuleczki tłuszczu. 2. Kula masła powstaje stopniowo. 3. Niecała śmietanka zamieniła się w masło.
9
1. Pod wpływem ciepła bakterie w śmietance
WNIOSKI 1. Pod wpływem ciepła bakterie w śmietance rozmnażają się i wytwarzają kwas mlekowy, który pomaga kuleczkom tłuszczu w łączeniu się, a to z nich tworzy się masło. 2. Podczas ubijania tłustej, niekwaszonej śmietanki, gdy jest ona bardzo zimna powstaje maślanka. 3. Śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. Śmietanka powstaje z mleka, a ze śmietanki powstaje śmietana. Śmietana to ukwaszona śmietanka. 4. Gdy podgrzewa się kwaśne mleko, na górze j ego powierzchni powstaje ser, a pod nim płyn o żółtej barwie – serwatka.
10
Doświadczenie 3. Stos książek.
Użyte materiały: 4 jednakowe książki Stół Kartka i długopis
11
Eksperyment: Stos książek
1. Odległość na jaką wystaje jedna książka położona na brzeg stołu i wysunięta jak najdalej poza jego krawędź to ułamek około 1/2 wysokości tej książki. 2. Po dołożeniu pod spód drugiej książki, poza krawędź stołu najdalej wystaje około 1/4 jej wysokości.
12
Obserwacje Potrzebne są minimalnie 4 książki, aby ułożyć stabilny stos, w którym górna książka całkowicie wystaje poza krawędź stołu.
13
1. Człowiek niosący ciężki plecak pochyla się do przodu
WNIOSKI 1. Człowiek niosący ciężki plecak pochyla się do przodu ,ponieważ aby się nie przewrócić musi zrównoważyć środek masy. 2. Kobieta w widocznej ciąży często podpiera ręką dolną część pleców, a górną część pleców odchyla nienaturalnie do tyłu, aby równo rozłożyć środek masy. W dolnej części brzuch pojawia się dodatkowe obciążenie w postaci dziecka, dlatego dolna część pleców pod wpływem tego ciężaru odchyla się do przodu i potrzebuje podparcia. Odchylenie górnej części pleców równoważy środek masy tej kobiety który znajduje się za pępkiem.
14
Doświadczenie 4. Transpiracja
Użyte materiały: Liść rośliny doniczkowej 2 przezroczyste słoiki o otworach jednakowej wielkości Kartka grubego papieru 10cz x10 cm Woda Nożyczki Chusteczki higieniczne
15
Obserwacje: Transpiracja
1. Po 6 godzinach na ściankach górnego słoika pojawiają się drobne kropelki (mgiełka). 2. Te kropelki biorą się z liścia, który czerpie wodę z dolnego słoika, transportuje ją w górę, i w wyniku transpiracji przekazuje w postaci pary wodnej na zewnątrz.
16
WNIOSKI Transpiracja podlanych roślin doniczkowych będzie zachodzić szybciej w suchym pomieszczeniu niż w wilgotnym.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.