Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Czemu warto zdrowo się odżywiać i co się dzieje gdy nasze żywienie jest niewłaściwe
2
Czemu warto zdrowo się odżywiać ???
Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania. Odpowiednie jedzenie pozwala zachować piękne włosy i paznokcie.
3
Prawidłowo dobrana dieta powinna zapewniać odpowiednią ilość energii (kalorii) i składników odżywczych. Nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w dużych ilościach. Podstawową zasadą zdrowego żywienia jest duże urozmaicenie spożywanych pokarmów. Nie tylko dzienna, lecz także jednorazowa racja pokarmowa powinna być urozmaicona. Prawidłowa dieta powinna dostarczać w odpowiednich ilościach makroelementów - białek, węglowodanów i tłuszczów oraz mikroelementów tj. witamin i minerałów.
4
10 zasad zdrowego odżywiania
1. Dużo napojów Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki owocowe. 2. Zredukowanie ilości spożywanych tłuszczy Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, takich jak n. p. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce.
5
3. Zredukowanie ilości spożywanych mięs Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka. 4. Dużo warzyw i owoców Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców rozłożonych w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne witaminy i substancje mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne. 5. Spożywanie ryby raz w tygodniu Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczow oraz witaminy D oraz B12
6
6. Regularne spożywanie produktów pełno zbożowych Produkty z mąki pszennej czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak n. p. gryka, proso czy orkisz. 7. Unikać soli Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie ziołami. 8. Zdrowe tłuszcze / oleje Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe n.p. oliwa z oliwek 9. Oszczędnie z alkoholem Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem.
7
10. Rozkoszowanie się smakiem Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej.
8
PIRAMIDA ŻYWNOŚCIOWA
9
Zagrożenia zdrowotne związane z nieprawidłowym odżywianiem
Prawidłowe odżywianie się to dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych a tym samym energii i substancji potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji naszego organizmu. Prawidłowe odżywianie to także regularność posiłków - ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia. Dzieci i młodzież powinny spożywać średnio 4-5 posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia. Rzadsze spożywanie posiłków niż 3 w ciągu dnia powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi (hipoglikemię), co powoduje uczucie głodu, zmęczenia, pogarsza koncentrację uwagi. Czasem mogą wystąpić bóle brzucha i inne dolegliwości.
10
OTYŁOŚĆ Otyłość jest jednym z najczęściej występujących zagrożeń związanych z nieprawidłowym odżywianiem się. Objawia się nadmiernym odkładaniem tłuszczu w tkankach ciała. Obecnie jest najczęstszym zaburzeniem rozwoju występującym u dzieci i młodzieży. Otyłość zaburza wszystkie aspekty zdrowia (fizyczne, psychiczne i społeczne) młodego człowieka, ogranicza jego potencjał rozwojowy, możliwości życiowe i obniża jakość jego życia. Przyczyną otyłości jest przejadanie się, czyli jedzenie ponad miarę. Otyłość może być także dziedziczona genetycznie. Najczęstszą postacią otyłości jest tzw. otyłość prosta, w której powstawaniu ogromną rolę odgrywają złe nawyki żywieniowe kultywowane w domach rodzinnych oraz niska aktywność ruchowa. Osoby przekarmiane w dzieciństwie w późniejszym wieku przejawiają większe skłonności do tycia.
11
Ilość energii, jaką przyjmujemy wraz z pożywieniem często przewyższa ilość energii wydatkowanej. To prowadzi do powstawania otyłości. Objawy otyłości: • powiększenie masy ciała, • zniekształcenie sylwetki poprzez dużą ilość tkanki tłuszczowej, • mniejsza sprawność fizyczna, • szybsze męczenie się, co prowadzi do unikania wszelkich ćwiczeń fizycznych,
12
Im większa jest nadwaga tym większe ryzyko zachorowania na jedną z chorób które towarzyszą otyłości, między innymi: • cukrzyca, • miażdżyca, • nadciśnienie tętnicze, • choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa, • kamica żółciowa, • udary, • nowotwory, • zawały serca, • zaburzenia pracy nerek.
13
ANOREKSJA Anoreksja - jadłowstręt psychiczny
Jadłowstręt psychiczny charakteryzuje się dużym spadkiem masy ciała. Problem anoreksji polega na braku łaknienia. Występuje głównie u młodych kobiet między 11 a 30 rokiem życia. Chłopcy również mogą chorować na anoreksję. Chorzy intensywnie odchudzają się aż do zupełnego zniszczenia organizmu.
14
Podstawowe objawy anoreksji : • utrata masy ciała ponad 15 % w stosunku do masy należnej dla wzrostu, • nieodparty lęk przed przybraniem na wadze lub wręcz otyłością, mimo rzeczywistego niedoboru masy ciała, • zaburzone postrzeganie swojego ciała: osoba chora uważa, że jest otyła lub jakaś część jej ciała jest za gruba nawet wówczas, gdy jest skrajnie wychudzona, • zanik okresu u dziewcząt już miesiączkujących lub nie pojawienie się pierwszej miesiączki mimo innych objawów dojrzewania
15
Anoreksja rozpoczyna się najczęściej niewinnym odchudzaniem się
Anoreksja rozpoczyna się najczęściej niewinnym odchudzaniem się. Unikaniem systematycznego jedzenia pokarmów wysokoenergetycznych, bogatych w tłuszcze i węglowodany. Chorzy uprawiają systematycznie ćwiczenia fizyczne, niekiedy zażywają środki odwadniające lub przeczyszczające, bądź prowokują wymioty bezpośrednio po jedzeniu. Bardzo często ukrywają jedzenie. Pojawiają się u nich problemy ze skórą, paznokciami i włosami. Leczenie anoreksji jest trudne i długotrwałe. Chory odrzuca potrzebę leczenia, uważa się za zdrowego zaprzecza istnieniu problemu. W większości przypadków leczenie powinno być prowadzone w specjalistycznych ośrodkach psychiatrycznych. Pacjenci wymagają okresowej kontroli i podtrzymującej psychoterapii jeszcze przez wiele miesięcy po opanowaniu jadłowstrętu z uwagi na możliwość nawrotu choroby.
16
Anoreksja
17
BULIMIA Bulimia - żarłoczność psychiczna Bulimia jest chorobą polegającą na niekontrolowanym objadaniu się dużą ilością pokarmu na raz. Chorzy cierpiący na bulimie mają zwykle napady żarłoczności, które trwać mogą nawet do kilku godzin, po czym wywołują torsje w celu usunięcia zjedzonego pokarmu, dlatego też chorzy cierpiący na bulimię nie koniecznie są otyli. Napady jedzenia są oddzielone okresami ścisłej diety aż do głodowania. Chorzy wywołują u siebie wymioty albo zażywają duże ilości środków odwadniających lub przeczyszczających, by przeciwdziałać skutkom nieopanowanej chęci jedzenia. Bywa też tak, że po wymiotach odczuwają tak wielką ulgę, że przejadają się po to, aby je wywołać. Bulimia występuje u nastolatków i młodych ludzi. Przeważa u płci żeńskiej.
18
Na wystąpienie bulimii wpływ mają takie czynniki jak: • niska samoocena, • stresujące wydarzenia życiowe, • niewłaściwe, konfliktowe relacje z najbliższymi, • osamotnienie. Chorzy próbują odwrócić uwagę od uczucia głodu poprzez angażowanie się w intensywne działania, dlatego też większość napadów bulimicznych ma miejsce wieczorem lub w nocy, kiedy chorzy przebywają w domu po ukończonych zajęciach w szkole lub po skończonej pracy. Leczenie bulimii polega na terapii w poradni zdrowia psychicznego, oddziale dziennym nerwic lub ośrodku psychoterapeutycznym.
19
KONIEC Przygotowała : Patrycja Wiewióra
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.