Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAnatol Rudnicki Został zmieniony 8 lat temu
1
Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J. i J. Śniadeckich w Bydgoszczy Ewa.Koreleska@utp.edu.pl Ogólnopolska konferencja naukowa „Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich” Wyższa Szkoła Gospodarki Bydgoszcz 2016
2
Plan wystąpienia Uzasadnienie wyboru tematu Założenia badawcze Rynek eko – podstawowe dane Przykłady przedsiębiorczości z wybranych krajów europejskich Wnioski
3
Specyfika żywności ekologicznej i jej rynku sposób wytwarzania żywności ekologicznej i ich oznakowanie, kontrola procesu produkcji, cena żywności ekologicznej w relacji do ceny produktów podobnych konwencjonalnych, kanały dystrybucji produktów ekologicznych, wielkość rynku żywności ekologicznej.
4
* - dane z roku 2011 Źródło: Opracowanie własne na podstawie Organic in Europe. Prospects and Developments 2016, IFOAM EU and FIBL, Brussels, The World of organic agriculture Statistics and Emerging Trends 2016, FiBL, IFOAM. Wyszczególnienie SzwajcariaAustria*Niemcy Wielka Brytania ChorwacjaPolska* Wydatki na eko żywność (EUR/osobę/rok) 221,512796,635,923,43,1 Obroty (mln EUR) 1 817 1 0657 9102 30799120 Udział żywności ekologicznej (%) 7,16,54,4-2,20,3 Rynek żywności ekologicznej - 2014
5
Fot. E. Koreleska Szwajcaria
6
Fot. E. Koreleska Szwajcaria
7
Eselmuehle Fot. J. Wojdyło Niemcy
8
Fot. J. Wojdyło Niemcy
9
Źródło: http://www.eselsmuehle.com Niemcy
10
Fot. E. Koreleska Austria
11
Chorwacja Fot. E. Koreleska
12
Chorwacja Fot. E. Koreleska
13
Wielka Brytania Fot. E. Koreleska
14
Wielka Brytani
15
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.