Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAntonina Szydłowska Został zmieniony 8 lat temu
1
System Pole - Cukrownia ZAGROŻENIA Mgr.inż. Franciszek Sachs BSO POLSKA 2007 Konferencja Surowcowa STC Zakopane 23 – 24 maj 2007 r.
2
Wstęp System Pole – Cukrownia jedna możliwość odbioru surowca, obok transportu własnego plantatora, usankcjonowana zapisami Porozumienia Branżowego Początkowa niechęć Plantatorów do systemu Systematyczne budowanie zaufania do tego typu odbioru surowca Stan obecny: prawie 100% odbioru buraków w Polsce bezpośrednio z pól transportem cukrowni
3
Przykład Cukrowni Glinojeck Kampania 2005 Kampania 2006 Przerób dobowy7 500 t12 000 t Dzienna ilość dostaw buraka300480 Dzienna ilość prób na Venemie250380 Godziny skupu7:00 – 21:00 Częstotliwość2,8 min.1,75 min. Odbiór wapna i wysłodków60 pojazdów120 pojazdów Ilość ciężarówek140247 Średni promień dowozu km7767
4
Zalety systemu Pole - Cukrownia l Rytmiczne dostawy surowca pod przerób l Likwidacja terenowych punktów odbioru l Istotna redukcja strat i kosztów ponoszonych przez Plantatora i Cukrownię związanych z rozładunkiem i ponownym załadunkiem l Możliwość indywidualnej oceny surowca w jednym laboratorium (brak punktów odbioru)
5
Zalety systemu Pole – Cukrownia c.d. l Większa motywacja plantatorów do poprawy jakości surowca l Redukcja zatrudnienia l Obniżenie kosztów doczyszczania surowca w cukrowni l Redukcja kosztów wywozu ziemi z cukrowni l Łatwiejsze zarządzanie wywozem wapna defekacyjnego i wysłodków
6
Zagrożenia Pole - Cukrownia l Zła lokalizacja pryzm l Pryzmy nieprawidłowo zabezpieczone l np. stosowanie folii polipropylenowej l Nieodpowiednie parametry pryzmy l Zbyt wczesne rozpoczęcie doczyszczania buraków tuż po zakończeniu formowania pryzmy l Zła jakość surowca w pryzmach
7
l Zły stan dróg l Ograniczenia tonażowe na drogach i mostach l Zły stan techniczny samochodów l Niesprzyjające warunki atmosferyczne Zagrożenia Pole – Cukrownia c.d.
8
Dziękuję za uwagę.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.