Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBartosz Wiktor Górecki Został zmieniony 8 lat temu
1
STC 22-23.02.2007 Stan i perspektywy branży cukrowniczej rok po reformie regulacji unijnego rynku cukru Marcin Mucha - ZPC
2
STC 22-23.02.2007 Kwoty produkcji cukru w Polsce [t] Nazwa koncernu Procentowy udział w rynku [%] Wielkość przyznanej kwoty [t] Wielkość kwoty po wycofaniu [t] Zakupiona dodatkowa kwota cukru [t] Kwota produkcyjna 06/07 [t] BSO10,87181 670162 77610 930173 706 KSC39,44659 458590 87438 568629 412 Nordzucker8,64144 498129 4708 688138 158 Pfeifer & Langen 15,80264 146236 67415 887252 561 Südzucker25,25422 154378 25025 389403 639 Ogółem100,001 671 9261 498 04399 4621 597 476
3
STC 22-23.02.2007 Dodatkowa kwota cukru dla Polski [t] Nazwa koncernu Procentowy udział w rynku [%] Wielkość przyznanej kwoty [t] Zakupiona dodatkowa kwota cukru [t] Kwota produkcyjna po dodaniu dodatkowej kwoty [t] BSO10,87181 67010 930192 600 KSC39,44659 45838 568698 026 Nordzucker8,64144 4988 688153 186 Pfeifer & Langen 15,80264 14615 887280 033 Südzucker25,25422 15425 389447 543 Ogółem100,001 671 92699 4621 771 388
4
STC 22-23.02.2007 Procentowy udział poszczególnych koncernów w rynku cukru w Polsce w 2006/2007
5
STC 22-23.02.2007 Kwoty produkcji cukru w UE Kraj Kwota na 2006/2007 [t] (bez dodatkowej kwoty) Procentowy udział w kwocie UE-25 [t] Kwota na 2007/2008 [t] Procentowy udział w kwocie UE-27 [t] Francja3 768 99221,64 120 68721,9 Niemcy3 416 89619,63 655 45622,0 Polska1 671 9269,61 772 47710,7 Wielka Brytania 1 138 6276,51 221 4747,4 Pozostałe7 444 55942,76 304 28938,0 Ogółem17 441 00010016 594 138100,0
6
STC 22-23.02.2007 Produkcja cukru w poszczególnych koncernach [t] Koncern Kampania 2005/062006/07 BSO208 223208 121 KSC794 656637 451 Nordzucker177 000142 000 Pfeifer & Langen351 082285 673 Südzucker537 300447 107 Ogółem2 068 2611 720 352
7
STC 22-23.02.2007 Udział Polski w produkcji cukru w Unii Europejskiej * Dane szacunkowe Wyszczególnienie Kampania 2005/062006/07 Polska [t]2 068 2611 720 352 UE [t]20 265 66916 840 000* Polska/UE10,2%
8
STC 22-23.02.2007 Uprawa buraka cukrowego Wyszczególnienie Kampania 2005/062006/07 Wyprodukowane buraki [t]11 904 09611 454 055 Obszar upraw [ha]278 458236 900 Obszar upraw na plantatora [ha]3,8 Plon buraków [t/ha]42,748,3 Teoretyczny plon cukru [t/ha]8,08,2 Polaryzacja [%]19,116,8 Liczba plantatorów72 90061 700
9
STC 22-23.02.2007 Przerób buraków cukrowych Wyszczególnienie Kampania 2005/062006/07 Przerabiane buraki (ogółem) [t] 11 904 09611 454 055 Średni dobowy przerób buraków (ogółem) [t] 146 964131 656 Średnia długość kampanii [dni] 8187 Średni dobowy przerób buraków w cukrowni [t] 3 6744 247 Średni przerób buraków na cukrowni ę [t] 297 602369 486
10
STC 22-23.02.2007 Najważniejsze dane kampanii 2006/2007 Wyszczególnienie Kampania 2005/062006/07 Produkcja cukru [t]2 068 2921 720 352 Liczba cukrowni4031 Areał uprawy [ha]278 500236 900 Plon buraków [t/ha]43,147,8 Przerób buraków [t]11 904 09611 545 055 Śr. dobowy przerób buraków [t] 146 964131 656 Polaryzacja [%]19,116,8 Liczba plantatorów72 90061 700 Średni czas kampanii [dni]8187
11
STC 22-23.02.2007 Restrukturyzacja rynku cukru w Polsce Nazwa koncernuLiczba wszystkich cukrowni wchodzących w skład grupy Liczba cukrowni pracującychLiczba cukrowni wyłączonych Odsetek cukrowni wyłączonych 05/0606/07 BSO 1042880% KSC 2718131452% Nordzucker 622467% Pfeifer & Langen 1154764% Südzucker 2211101255% Ogółem 7640314559%
12
STC 22-23.02.2007 Spożycie cukru w Polsce Wyszczególnienie Rok 2005/2006 2006/2007 (szacunek) Ogółem [tys. t]1 615 W gosp. domowych [tys. t]730 W przetwórstwie [t]840 Pozosta ł e [tys. t]45 Per capita [t]41 Per capita w gosp. domowym [t]18,318,0
13
STC 22-23.02.2007 Reforma regulacji unijnego rynku cukru
14
STC 22-23.02.2007 Cel: wywiązanie się z zobowiązań zewnętrznych UE (porozumienia z krajami LDC, Panel WTO) zapewnienie konkurencyjności sektora cukrowniczego w Unii Europejskiej, Główne założenia: okres obowiązywania nowych regulacji do września 2015 r.; zastąpienie ceny interwencyjnej cukru ceną referencyjną i jej obniżka o 36% ; obniżka cen skupu buraków cukrowych o 39%; rekompensaty dla plantatorów poprzez wprowadzenie dopłat bezpośrednich w wysokości 60% oraz 64,2% utraconych dochodów; utworzenie Funduszu Restrukturyzacyjnego finansowanego przez producentów, z którego wypłacane jest wsparcie dla zakładów likwidujących produkcję cukru; nowe podejście do zarządzania rynkiem (przechowywanie prywatne, wycofanie cukru z rynku itd.); możliwość zakupu (dla państw, które wcześniej produkowały cukier C) dodatkowej kwoty cukru za cenę 730 €/t - limit przyznany Polsce wynosi 100 551 ton; utrzymanie interwencji do 2010 r. w ograniczonym zakresie. Reforma regulacji unijnego rynku cukru
15
STC 22-23.02.2007 Sytuacja producentów Mniejsza produkcja Nienależyte funkcjonowanie nowych mechanizmów Wysokie koszty prowadzenia działalności
16
STC 22-23.02.2007 Ograniczenie produkcji Ograniczenie eksportu cukru (decyzja Organu Apelacyjnego WTO) Uregulowania dotyczące cukru pozakwotowego cukier przemysłowy i produkcja określonych produktów przeniesienie na kolejny rok gospodarczy
17
STC 22-23.02.2007 Sytuacja producentów Mniejsza produkcja Nienależyte funkcjonowanie nowych mechanizmów Wysokie koszty prowadzenia działalności
18
STC 22-23.02.2007 Fundusz Restrukturyzacyjny Umożliwia rezygnację z kwoty w niekonkurencyjnych regionach w zamian za wysokie wsparcie finansowe Przy poprawnym funkcjonowaniu pozwala uniknąć liniowego cięcia kwot XZnaczne obciążenie finansowe dla producentów cukru (126,4 €/t) XNiekorzystne naliczanie opłaty restrukturyzacyjnej (za dodatkową kwotę / konieczność zapłaty również za cukier wycofany) XNiedostateczna zachęta, aby opuścić rynek (na rok 06/07 jedynie 1 150 tyś. ton) XW obecnej formule prowadzi do negatywnych konsekwencji dla rynku cukru
19
STC 22-23.02.2007 Sytuacja producentów Mniejsza produkcja Nienależyte funkcjonowanie nowych mechanizmów Wysokie koszty prowadzenia działalności
20
STC 22-23.02.2007 Dodatkowe koszty w roku 2006/2007 1. Opłata na Fundusz Restrukturyzacyjny 126,4 €/t 1 772 447 t x 126,4 € = 224 041 092 € x 3,92 = 878 241 083 zł 2. Opłata z a dodatkową kwotę cukrową 730 €/t 100 551 t x 730 € = 73 402 230 € x 3,92 = 287 736 741 zł Ogółem: 1 165 977 824 zł Do końca okresu funkcjonowania Funduszu Restrukturyzacyjnego całkowita kwota wydatków zamknie się w granicach ok. 3 mld zł
21
STC 22-23.02.2007 Restrukturyzacja rynku cukru w Unii Europejskiej Wyłączenia cukrowni w 2006 r. Koncentracja produkcji Wyłączanie cukrowni o niskim potencjale przerobowym Względy finansowe Sprzedaż kwot do Funduszu Restrukturyzacyjnego
22
STC 22-23.02.2007 Sytuacja plantatorów Zmniejszony areał uprawy Malejąca liczba plantatorów Obniżka cen skupu Rekompensaty za utracone dochody
23
STC 22-23.02.2007 Najistotniejsze kwestie dla branży cukrowniczej w 2007 r. Maksymalne wykorzystanie eksportu w ramach limitu WTO Poprawienie funkcjonowania Funduszu Restrukturyzacyjnego
24
STC 22-23.02.2007 Maksymalne wykorzystanie eksportu w ramach limitu WTO Poprawienie funkcjonowania Funduszu Restrukturyzacyjnego Najistotniejsze kwestie dla branży cukrowniczej w 2007 r.
25
STC 22-23.02.2007 Maksymalne wykorzystanie eksportu w ramach limitu WTO oznacza: 1,7 mln ton cukru poza UE zmniejszenie nadwyżki cukru na rynku przywrócenie równowagi rynku Najistotniejsze kwestie dla branży cukrowniczej w 2007 r.
26
STC 22-23.02.2007 Maksymalne wykorzystanie eksportu w ramach limitu WTO Poprawienie funkcjonowania Funduszu Restrukturyzacyjnego Najistotniejsze kwestie dla branży cukrowniczej w 2007 r.
27
STC 22-23.02.2007 Poprawienie funkcjonowania Funduszu Restrukturyzacyjnego oznacza: usprawnienie działania poprzez korzystniejszy system zachęt uniknięcie nadwyżek na rynku uniknięcie ostatecznej liniowej redukcji kwot Najistotniejsze kwestie dla branży cukrowniczej w 2007 r.
28
STC 22-23.02.2007 Propozycja usprawnienia działania: utrzymanie pomocy restrukturyzacyjnej na poziomie 730 €/t jeszcze przez 1 rok; wprowadzenie stałego udziału plantatorów w pomocy restrukturyzacyjnej wynoszącego 10% plus rozsądny dodatek; jak najszybsze wprowadzenie liniowej, obowiązkowej redukcji kwot na poziomie krajowym; –z odszkodowaniem sięgającym 90% z 730 € dla producenta cukru, także w przypadku gdy nie ma demontażu urządzeń; –obejmującego kwotę cukru, kwotę izoglukozy oraz tradycyjne zapotrzebowanie na cukier do rafinacji; wypłata 90% z 730 €/t kwoty cukru oddanej podczas zamiany cukrowni na fabrykę bioetanolu. Fundusz Restrukturyzacyjny
29
STC 22-23.02.2007 Czego nadal nie wiemy Jak zostaną zmienione zasady działania Funduszu Restrukturyzacyjnego? Ile kwoty zostanie do niego sprzedane? Jak wysokie będzie wycofanie cukru i w jakiej formie ono nastąpi? Jaka będzie efektywność innych instrumentów wprowadzonych przez reformę?
30
STC 22-23.02.2007 Co wiemy na pewno Cukier w Polsce nadal będzie produkowany
31
STC 22-23.02.2007 Dziękuję za uwagę Marcin Mucha Związek Producentów Cukru w Polsce
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.