Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBogusław Urban Został zmieniony 8 lat temu
1
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
2
Ryzyko wad wrodzonych u dzieci W Polsce w 2003 roku urodziło się: 355 526 dzieci ok. 8000 dzieci z wadą wrodzoną Wszystkie pary w populacji ogólnej mają 2 – 3 % ryzyko urodzenia dziecka z wadą wrodzoną.
3
Cewa nerwowa Zawiązek układu nerwowego dziecka Jej zaczątkiem jest płaska płytka nerwowa Brzegi płytki unoszą się tworząc sznury nerwowe Sznury nerwowe łączą się w linii pośrodkowej formując rurkę – cewę nerwową Skutkiem niekompletnego połączenia są wady cewy nerwowej
4
Kiedy powstają wady cewy nerwowej? Dzień 23Dzień 56
5
Objawy wady cewy nerwowej Bezmózgowie wada letalna (dziecko niezdolne do życia, umiera wkrótce po urodzeniu) Przepuklina mózgowa okolicy czołowej: zaburzenia widzenia niedobory hormonalne okolicy potylicznej: padaczka porażenie zaburzenia w rozwoju psychoruchowym
6
Objawy wady cewy nerwowej Rozszczep kręgosłupa: Otwarty Zamknięty Przepuklina oponowa Przepuklina oponowo rdzeniowa
7
Objawy wady cewy nerwowej Rozszczep kręgosłupa: paraliż kończyn dolnych (w przypadku zniekształceń operacje ortopedyczne) zaburzenia czynności pęcherza (niemożność samodzielnego oddania moczu powoduje zaleganie moczu w pęcherzu oraz cofanie się go do moczowodów i kanalików nerkowych, co prowadzi do niszczenia i ostatecznie niewydolności nerek. Konieczne jest cewnikowanie dziecka: stałe (tu komplikacją są częste zakażenia układu moczowego) lub przerywane (cewnik zakłada się co 4 godziny) zaburzenia czynności odbytu padaczka upośledzenie umysłowe wodogłowie (w przypadku narastania konieczna operacja założenia zastawki oraz w przypadku niedrożności - reoperacje)
8
Kwas foliowy i Foliany Kwas foliowy = forma syntetyczna Foliany = forma naturalna Witamina B 9 =
9
Foliany Forma naturalna obecna w żywności Około 50 – 90% folianów ulega utracie w trakcie obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie) i przechowywania żywności Przed wchłonięciem w jelitach metabolizowane (rozkładane) do kwasu foliowego – biodostępność wynosi około 50%
10
Produkty naturalnie bogate w kwas foliowy WARZYWA ZIELONOLIŚCIASTE kapusta włoska brukselka szparagi szpinak brokuły sałata kalafior
11
Produkty naturalnie bogate w kwas foliowy ROŚLINY STRĄCZKOWE: OWOCE CYTRUSOWE: wątróbka, drożdże fasola groch banany pomarańcze
12
Kwas foliowy Forma zsyntetyzowana przez człowieka Obecny w preparatach witaminowych i żywności wzbogacanej Stabilny Jako jedyna forma może być transportowany przez błony komórkowe
13
Spożycie rzeczywiste (0,15 – 0,25 mg dziennie) Spożycie kwasu foliowego w populacji polskiej Spożycie pożądane (0,6 – 0,8 mg dziennie)
14
Co robić w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej u dziecka?
15
Dlaczego wszystkie kobiety powinny przyjmować kwas foliowy? Ponad połowa ciąż w Polsce jest nieplanowana U 34% kobiet w wieku 18 – 40 lat (populacja warszawska) stwierdza się niedobór kwasu foliowego we krwi
16
KONIEC dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.