Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałEmilia Wysocka Został zmieniony 8 lat temu
1
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE
2
Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi żywność produkowaną bez użycia nawozówsztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności glebyoraz różnorodności biologicznej. Potocznie określenie żywność ekologicznaczęsto bywa używane zamiennie z określeniem zdrowa żywność. Jednakże, podczasgdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzonąjedynie dla celów marketingowych.
3
Metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Dzięki wykluczeniu pestycydów i nawozów sztucznych nie powoduje zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych, ogranicza wypłukiwanie składników pokarmowych z gleby, sprzyja różnorodności biologicznej, wymaga niewielkich nakładów energii i wytwarza żywność wysokiej jakości.
4
zrównoważone środowisko przyrodnicze produkcja żywności o wysokich parametrach jakościowych ochrona i dbałość o jakość całego środowiska naturalnego Zapewnienie dobrostanu zwierząt
5
Nadzór nad produkcją żywności ekologicznej zaczyna się już od kontroli gleby, która nie może być zasilana sztucznymi nawozami i musi znajdować się w bezpiecznej odległości od źródeł emisji spalin. Następnie rolnik musi przestrzegać rygorystycznych zasad w trakcie wzrostu rośliny, obejmujących w głównej mierze zakaz stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Przepisy dotyczące żywności ekologicznej określają także zasady przechowywania, konfekcjonowania i transportu produktów eko.
6
ochrona środowiska produkcji rolniczej tj. gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarstwa rozumianego jako system ekologiczny), wysoka jakość biologiczna płodów rolnych nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie, bez ingerencji człowieka.
7
do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie; w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych; ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.
8
Zalety wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii ograniczenie lub całkowita rezygnacja z chemizacji, czyli stosowanie tylko nawozów naturalnych i opryskiwanie upraw jedynie za pomocą wywarów z odpowiednich roślin ochrona gleby i wody wytwarzanie produktów najlepszej jakości dostosowanie mechanizacji do warunków środowiska dobra jakość przechowalnicza Wady metoda pracochłonna droższa żywność małe plony
9
http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/13_ 127.html http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/13_ 127.html http://www.finanse.senior.pl/98,0,Ekologicz na-zywnosc-droga-nie-bez-powodu,3313.html http://www.finanse.senior.pl/98,0,Ekologicz na-zywnosc-droga-nie-bez-powodu,3313.html http://www.uprawyekologiczne.pl/ http://www.uprawyekologiczne.pl/ http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/Ho me_pl.html http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/Ho me_pl.html
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.