Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Bydgoszcz 14.03.2011 Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Bydgoszcz 14.03.2011 Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie."— Zapis prezentacji:

1 Bydgoszcz 14.03.2011 Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie

2 Innowacyjny 3 CB : 10% roztwór aminokwasów z tauryną Glukoza z elektrolitami i cynkiem Unikalna kombinacja 4 emulsji tłuszczowych Worek ze sterylnymi portami

3 Odpowiedź metaboliczna na uraz, posocznicę, nowotwór Produkcja cytokin prozapalnych IL 1, IL 6, TNH (nadregulacja ) Zaburzenia obrotu i metabolizmu glukozy (insulinooporność) Katabolizm białka (260g AA/24h = 1 kg masy mięśniowej)

4 Zalecenia ESPEN dotyczące żywienia pozajelitowego w OIOM Glukoza – co najmniej 2g/kg m.c. pod kontrolą glikemii (80-150 mg%) Tłuszcze – przewagę wykazują ET oparte na :LCT/MCT, olej z oliwek i olej rybi Aminokwasy – 1,3,-1,5g/kg m.c. Florencja 2008

5 Poziom tauryny w surowicy spada u pacjentów Po chemio/radioterapii Krytycznie chorzy Z urazami Po dużych zabiegach W trakcie długotrwałego TPN

6 Tauryna w Smof Kabiven Działanie: Antykataboliczne ( hamuje uwalnianie hormonów katabolicznych ) Anaboliczne Psychostymulujące Ograniczające uwalnianie enzymów proteolitycznych

7 Tauryna – potencjalne korzyści Poprawa stanu odżywienia Zapobieganie zaburzeniom metabolicznym Stabilizacja poziomu cukru we krwi Poprawa samopoczucia pacjenta

8 Cynk w Smof Kabiven Działanie: Wspomaga układ odpornościowy Niezbędny do prawidłowego gojenia ran pooperacyjnych Niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych Udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi

9 SMOFlipid ® ─ emulsja tłuszczowa w SMOFKabiven skład (w 1000 ml) 200 g mieszaniny olejów 30% Soybean oil (olej sojowy) 30% MCT (MCT z oleju kokosowego) 25% Olive oil (olej z oliwek) 15% Fish oil (olej rybny) ~200 mg witaminy E (dl--tokoferol) proporcja  -6/  -3 ~ 2.5:1

10 Olej sojowy - składnik SMOFlipid ® Olej sojowy jest sprawdzonym źródłem kwasów tłuszczowych jak kw. linolowy (-6) i kwas -linolenowy (-3). W preparacie SMOFlipid  olej sojowy stanowi 60 g/1000 ml (30% mieszaniny) aby pokryć zapotrzebowanie na niezbedne kw. tłuszczowe podczas żywienia pozajelitowego

11 szybko dostępne źródło energii wychwytywane przez mitchondria w procesach niezależnych od karnityny łatwa kontrola stężenia triglicerydów we krwi dobra tolerancja emulsji tłuszczowej, jeśli ich zawartość nie przekracza 50% (% wagowych) MCT* jako składnik SMOFlipid® * Medium-chain triglycerides (triglicerydy średniołańcuchowe)

12 Olej z oliwek - składnik SMOFlipid ® SMOFlipid ® zawiera: 50 g oleju z oliwek/1000 ml (25% mieszaniny) Domieszka oleju z oliwek wraz pozostałymi składnikami mieszaniny gwarantuje zbilansowana kompozycję kwasów tłuszczowych. Pozwala to tez na obniżenie łącznej zawartości kw. tłuszcz. wielonienasyc. (PUFA) w emulsji.

13 Olej rybi - składnik of SMOFlipid ® SMOFlipid ® zawiera: 30 g oleju rybiego/1000 ml (15% mieszaniny) Olej rybi bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe o bardzo długim łańcuchu (kw. eikozapentaenowy – EPA oraz kw. dokozaheksaenowy -DHA), wywiera korzystny efekt przeciwzapalny i immunomodulujący. Wskutek dużej zawartości oleju rybiego i zredukowanej zawartości oleju sojowego, proporcja kwasów tłuszczowych -6/-3 w preparacie SMOFlipid ® wynosi ok. 2.5:1, co jest zgodne z aktualnymi zaleceniami.

14 SMOFlipid ® ─ optymalna proporcja -6/-3 Emulsje tłuszczowe zawierające olej rybi wykazują korzystne działanie u chorych z nadmierną reakcja zapalną Proporcja  -6/  -3 warunkuje korzystny efekt immunomodulujący SMOFlipid ® Na podstawie badań klinicznych zaleca się proporcję  -6/  -3 od 4:1 do 2:1 1-5

15 SmofKabiven100015002000 Objętość ( ml ) 98614771970 Energia cał.(kcal)110014771970 Azot (g)81216 Glukoza (g)125187250 Tłuszcz (g)385675 Energia nie białk.90013001800 Glukoza/tłuszcz %58:42 Cynk (mmol)0,040,060,08 Osmolarność (mosmol/L)1500

16 SmofKabiven nowe zabezpieczenia, nowe porty Nowe zabezpieczenia - WYGODA łatwe otwieranie komfort i wygoda pracy oszczędność czasu Nowe porty – BEZPIECZEŃSTWO sterylne błony – bez konieczności dezynfekcji samouszczelniające się – bezpieczeństwo po odłączeniu sztywne i stabilne – uniemożliwiają przekłucie worka

17 . DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "Bydgoszcz 14.03.2011 Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google