Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona temperatura promieniowanie rentgenowskie i jonizujące sole metali ciężkich silne kwasy i zasady rozpuszczalniki organiczne alkohol.

4 Źródła białka: ryż, mleko, jogurt, biały ser, śmietana. Czynniki powodujące denaturację: - kwasy np. HNO 3 - zasady np. NaOH - alkohol np. C 2 H 5 OH - sole metali ciężkich np. CuSO 4

5

6 To reakcja białek z kwasem azotowym(V), w wyniku której pojawia się żółtopomarańczowe zabarwienie. Reakcja ksantoproteinowa służy do wykrywania obecności białek.

7 Źródła białka: ryż, mleko, jogurt, biały ser, śmietana. Czynniki powodujący reakcję ksantoproteinową. - kwas HNO 3

8 Efekty doświadczeń:

9 Reakcja wykrywająca istnienie wiązań peptydowych, działając na białko (lub biuret) wodorotlenkiem miedzi(II), tworzy się związek kompleksowy barwy różowofioletowej.

10 roztwór zasady sodowej (NaOH) roztwór siarczanu(VI) miedzi(II) białko jajka

11

12  mają charakter wielkocząsteczkowy  ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury  Ulegają denaturacji pod wpływem: -wysokiej temperatury -stężonych kwasów -soli metali ciężkich -stężonych alkoholi  rozpuszczają się w wodzie, kwasach, zasadach

13  w przetwórstwie spożywczym np.: mleko śmietana masło chleb  w przemyśle rolniczym (np. pasze dla zwierząt)  w przetwórstwie chemicznym

14 Informacje zaczerpnięte z: wikipedia.org portalwiedzy.onet.pl „Chemia Nowej Ery 3” T. Kulawik, M. Litwin


Pobierz ppt "Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona."

Podobne prezentacje


Reklamy Google