Potrawy wigilijne cz.2 25.02.2016 r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Advertisements

Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
Potrawy w Unii Europejskiej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Święta Bożego Narodzenia
Kuchnia tajska.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Świąteczne porady żywieniowe
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Potrawy wigilijne cz r.

Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5

KARP SKŁADNIKI DO ZROBIENIA KARPIA: KARP – 2 KG CYTRYNY - 5 SZTUK MĄKA – 50 G

PRZEPIS NA KARPIA Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka i natrzyj solą. Mąkę i bułkę tartą połącz ze sobą, a jajko roztrzep na oddzielnym talerzyku. Obtocz dzwonka ryby w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką. Smaż na rumiany kolor z obu stron (ok. 15 min). Zmniejsz ogień i dosmaż karpia na wolnym ogniu, pod przykryciem (ok. 10 min). Pod koniec dodaj masło.

BARSZCZ CZERWONY Składniki: Barszcz czerwony Przyprawy Woda uszka

Przygotowanie barszczu Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10 – 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.

Uszka do barszczu 10 porcji (10 na osobę) Składniki: Mąka tortowa 300g Woda 120 ml Szczypta soli Suszone grzyby 100g 2 Cebule

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Mąka Woda Sól Kapusta Grzyby Liść laurowy

przygotowanie Przygotuj farsz: cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Wymieszaj z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami oraz białym serem, przypraw solą oraz pieprzem. Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.